Dezbatere în PE: Eurodeputații români au făcut front comun în a condamna Austria și au cerut soluții pentru deblocarea aderării

Dezbatere în PE: Eurodeputații români au făcut front comun în a condamna Austria și au cerut soluții pentru deblocarea aderării
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Eurodeputaţii români au făcut front comun în a condamna veto-ul Austriei şi au cerut soluţii pentru deblocarea aderării României la Schengen, între care discutarea problemei în Consiliul European sau sesizarea Curţii de Justiţie a UE, în cadrul unei dezbateri pe această temă desfăşurată marţi seară în Parlamentul European, din care nu au lipsit însă contrele politice.

Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European, a subliniat că aderarea României la Schengen este un obiectiv fundamental pentru România.

"Pentru a atinge acest obiectiv am făcut multe eforturi, am securizat frontiera României conform celor mai înalte standarde. Am reformat justiţia în aşa fel încât MCV să fie ridicat. Dezaprobăm poziţionarea Austriei, o considerăm nejustificată, este o nedreptate la adresa oamenilor. (...) Obiectivul nostru este să aderăm la spaţiul Schengen şi vom lucra cu toată lumea pentru a ne atinge acest obiectiv cât de curând", a spus eurodeputatul PPE.

Dan Nica, din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), a mulţumit Comisiei Europene şi preşedinţiei cehe a Consiliului UE pentru eforturile depuse pentru a ajuta România.

ADVERTISING

"Din păcate, acest JAI a adus un moment ruşinos. O ţară condusă de un cancelar, în dispreţ faţă de regulile de conduită, a decis să ţină ostatică ţara mea, 20 de milioane de români în afara spaţiului Schengen. Răspunsul trebuie să fie unul european şi să răspundem celui care a avut o asftel de atitudine ruşinoasă", a subliniat Dan Nica.

Dacian Cioloş, din grupul Renew Europe, a subliniat că subiectul aderării trebuie să fie pe agenda Consiliului European din această săptămână.

"Nu poate fi considerat un subiect închis. Respingerea aderării României la Schengen a devenit o problemă europeană, pentru că nu are legătură cu vreun criteriu legal, ci cu politica internă şi politica de azil. Aştept de la şefii de stat şi de guvern să găsească cât mai repede o soluţie la această problemă. În primul trimestru al anului viitor acest subiect trebuie închis", a solicitat fostul comisar european.

Rovana Plumb, vicepreşedintă a grupului S&D din PE, a afirmat că modul în care s-au comportat săptămâna trecută Austria şi ministrul său de Interne este "un atac la proiectul european şi o desconsiderare a drepturilor românilor".

"Nu putem accepta să devenim captivi politicii unui stat membru. Nu vom suferi de sindromul Stockholm şi nu vom simpatiza cu cei care ne ţin captivi", a mai spus Rovana Plumb, care a solicitat la rândul ei ca această chestiune să fie discutată în Consiliul European.

ADVERTISING

Ramona Strugariu (Renew) a spus la rândul ei că votul din JAI i-a umilit pe români, aruncând România la periferia Europei. Ea a pledat ca România să continue să-şi susţină cauza cu demnitate şi a avertizat că "niciunul dintre noi nu se va opri până când România nu va fi în Schegen".

Unul dintre cele mai dure discursuri le-a avut Rareş Bogdan (PPE), care a acuzat Austria că a dat un vot împotriva Europei şi pe cancelarul Nehammer că are o atitudine "iliberală pronunţată şi rasistă".

"Cancelarul Nehammer a decretat prin blocajul Schengen al doilea dictat de la Viena pentru români. Cer Comisiei şi Parlamentului să sesizeze Curtea de Justiţie a UE", a afirmat Bogdan în plenul PE.

Întrebat în timpul dezbaterii de colegul său de grup Eugen Tomac dacă guvernul României, care este condus de PNL, va sesiza CJUE în acest dosar, Rareş Bogdan a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla.

Victor Negrescu, din grupul S&D, a spus la dezbatere că "Europa a intrat într-o criză profundă ca urmare a veto-ului exercitat de Austria împotriva propunerii Comisiei de a include România în Spaţiul Schengen".

ADVERTISING

"Astăzi, însă, într-un context foarte dificil, solidaritatea blocului comunitar este pusă sub semnul întrebării de acest veto, care serveşte intereselor Federaţiei Ruse. Insistăm ca în cadrul Consiliului European să fie discutat acest subiect şi să stabiliţi un calendar ferm de aderare, în cel mai scurt timp posibil", a pledat Negrescu.

Cristian Buşoi (PPE) a calificat la rândul său votul din JAI drept "nedrept, straniu, nejustificat" şi a spus că reprezintă o sfidare faţă de celelalte state membre, CE şi PE. "Această decizie injustă trebuie reparată până la sfârşitul anului sau în prima parte a anului următor", a cerut el.

Nicu Ştefănuţă, din grupul Renew, şi-a exprimat regretul că în sală, la dezbatere, au fost aproape doar români şi bulgari.

"Guvernul austriac crede că austriecii nu au încredere în români. Dar medicii români îi tratează pe austrieci, românii le construiesc case. Dle Nehammer, lipsa de compasiune vine din frică, a spus-o chiar compatriotul dvs Sigmund Freud", a afirmat eurodeputatul Renew. "Trebuie să revenim la o uniune a solidarităţii", a pledat el.

La rândul său, eurodeputatul Tudor Ciuhodaru (S&D) a acuzat Austria că a schimbat regulile în timpul jocului şi a lansat un avertisment: "Cine seamănă vânt, culege furtună!"

Marian-Jean Marinescu (PPE) i-a mulţumit comisarului Ylva Johansson pentru angajamentul pe care şi l-a luat pentru a obţine aderarea României şi Bulgariei la Schengen în 2023 şi i-a urat succes în discuţiile pe care le va avea cu Olanda şi Austria.

El a întrebat-o pe Ylva Johanssson şi ce părere are privind realizarea unui spaţiu liber de circulaţie mai mic, numai cu România şi Bulgaria, "Vidin-Calafat sau Giurgiu-Ruse".

Eugen Tomac, din grupul PPE, a cerut Comisiei Europene să apere tratatul UE. "Vă cer să mergeţi la CJUE şi să apăraţi drepturile românilor şi bulgarilor. Este inacceptabil ce a făcut Austria", a spus eurodeputatul român.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇