UE are aproape gata moneda digitală. Unde se află România în proiectul euro?

UE are aproape gata moneda digitală. Unde se află România în proiectul euro?

După trei ani de circulație electronică, moneda euro era, pentru prima dată, introdusă în urmă cu 20 de ani, înlocuind valutele naționale ale celor 12 state membre ale UE care au pus bazele monedei comune europene.

Astăzi, 19 țări și peste 340 de milioane de cetățeni europeni utilizează zilnic moneda euro.  Euro este o poveste de succes și una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene.

În 20 de ani, ea a ajuns să fie a doua cea mai importantă valută globală, fiind devansată doar de dolarul american. În afara Uniunii Europene există 60 de țări și teritorii care utilizează moneda euro sau o valută națională legată în mod direct de moneda euro.

Acestea sunt câteva dintre elementele evidențiate în prima dezbatere parlamentară a sesiunii de la Strasbourg din această săptămână, la care a participat președintele Băncii Centrale Europene – BCE, Christine Lagarde. Temele au fost aniversarea a 20 de ani de existență a monedei euro și Raportul anual al BCE pe anul 2021.

ADVERTISING

Avantajele monedei euro au fost evidente în decursul celor două decenii de existență. Euro a devenit un element de coeziune europeană, a simplificat viața cetățenilor, dar și a companiilor europene.

De altfel, Christine Lagarde a arătat că, în cei 20 de ani de utilizare a valutei comune europene, comerțul dintre statele eurozonei a crescut cu 200%. Cu siguranță, această creștere s-a bazat pe mai multe motoare, pe adâncirea pieței comune, pe efectele programelor comune ale Uniunii Europene, dar este neîndoielnic faptul că simplificarea și siguranța conferite de moneda comună au avut un rol important într-o asemenea evoluție favorabilă.

Elementul cel mai important al discursului președintelui BCE a fost, totuși, nu evaluarea trecutului, ci reconfirmarea celui mai important proiect de viitor în viața monedei comune: introducerea monedei euro digitale.

BCE se află în faza de evaluare a acestui proiect. Moneda euro digitală va deveni un nou mijloc de plată, convenabil, lipsit de costuri și extrem de securizat. Obiectivul este ca în era digitală cetățenii europeni și companiile să capete o nouă formă de acces la cea mai sigură formă de plată, banii garantați de BCE.

Christine Lagarde a dat asigurări că moneda euro digitală va veni să completeze numerarul și nu îl va înlocui.

Aceste asigurări sunt binevenite și necesare, deoarece este esențial să eliminăm confuziile.

Moneda digitală euro nu va fi o criptomonedă și nu are nimic în comun cu filozofia criptomonedelor. Vorbim despre o altă formă digitală a aceleiași monede euro emisă și garantată de BCE.

Întreaga activitate din perioada următoare legată de elaborarea proiectului euro digital se va derula sub supervizarea Parlamentului European și în colaborare cu companiile și industriile financiare europene.

Criza economică provocată de pandemia de coronavirus nu a făcut decât să confirme viabilitatea monedei comune europene.

Poziția internațională puternică pe care euro a dobândit-o în două decenii a stat la baza elaborării Planului European de Redresare și Reziliență, care se fundamentează pe un împrumut contractat de Comisia Europeană pe piețele financiare internaționale.

Euro protejează economia europeană și sistemul său financiar de șocurile cursurilor valutare și asigură astfel costuri mai mici de operare pentru companiile europene.

Unde se află România în proiectul euro?

Împreună cu Bulgaria și Croația, țara noastră este pe lista statelor membre care urmează să adopte euro în perioada următoare. Bulgaria și Croația participă deja în Mecanismul Cursului de Schimb (ERM II) care este anticamera eurozonei. România a stabilit în deceniul trecut ținte succesive pentru adoptarea euro - 2014, 2019 și apoi 2024. Dar evoluțiile economice au infirmat primele două ținte și vor infirma, cu siguranță, și obiectivul 2024.

Este vorba despre o decizie foarte importantă, iar România nu se află în competiție cu nimeni decât cu propria performanță economică.

Productivitatea muncii, competitivitatea economică, nivelul PIB per capita, intensitatea energetică, aceștia sunt indicatorii care trebuie să se apropie de media zonei euro, iar acest lucru presupune reformă și modernizare.

Am enumerat, de altfel, criterii de convergență reală. Pe lângă acestea avem nevoie și de convergență nominală în domeniul finanțelor publice, al stabilității cursului, al ratelor dobânzilor și stabilității prețurilor.

Deci mai este încă foarte mult de lucru în economie și în finanțe până când ajungem la momentul potrivit pentru introducerea monedei euro, acest moment trebuind să fie stabilit cu ochii pe avantajul cetățenilor și al economiei.

De altfel, societatea românească percepe corect situația. Un Eurobarometru din luna decembrie a anului trecut ne arată că 75% din cetățenii României sunt în favoarea introducerii euro, în timp ce doar 27% dintre aceștia cred că țara noastră este pregătită acum pentru adoptarea monedei europene.

Trebuie să continuăm reformele economice și modernizarea societății românești. Planul European de Relansare și Reziliență ne dă și cele două direcții principale, digitalizarea și sustenabilitatea economică, iar șansa de a finanța reformele necesare din fonduri ale Uniunii Europene nu avem voie să o ratăm.

Citește și alte articole publicate de Iuliu Winkler pe Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇