Klaus Iohannis are (și) Curtea lui. Trei din nouă judecători CCR, numiți de președinte. În orice situație, obține cinci voturi

Pentru prima dată de când e șef al statului, Iohannis controlează CCR. După zece ani, PSD își pierde influența, iar Marian Enache, cel care l-a înlocuit pe Valer Dorneanu în poziția de președinte al Curții, s-a delimitat de acesta, vorbind de o instituție care trebuie să fie un factor de echilibru.
Klaus Iohannis are (și) Curtea lui. Trei din nouă judecători CCR, numiți de președinte. În orice situație, obține cinci voturi
  • Cine sunt cei nouă judecători ai CCR și care sunt afiliațiile lor politice.
  • Bogdan Licu, fost procuror, acuzat că a fost susținut de serviciile de informații pentru a obține numirea.
  • Liviu Dragnea rămâne cu doi judecători în CCR pentru încă șase ani – Deliorga și Stan.
  • Alegerile din 2024 sunt importante și pentru că în anul următor, viitorul președinte, Senatul și Camera Deputaților vor numi încă trei noi judecători.

Pentru prima dată în ultimii zece ani, PSD pierde controlul Curții Constituționale. Președintele, Senatul și Camera Deputaților au numit fiecare câte o persoană pentru înlocuirea lui Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru, judecători ale căror mandate s-au încheiat.

Dorneanu, fostul președinte al CCR, care a politizat acțiunile Curții și a încercat să amplifice rolul acesteia, transformând-o într-o putere legislativă, a ieșit din scenă printr-un scandal, înjurându-i pe reprezentanții presei, fiind înregistrat într-o discuție cu un reporter al cotidianului Libertatea.

„Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la un bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România”, a declarat Klaus Iohannis, la evenimentul de depunere a jurământului a noilor judecători.

IohannisTreiJudecatoriCCR
Klaus Iohannis, zâmbitor, alături de Bogdan Licu, Iulia Scântei și Mihaela Ciochină, noii judecători CCR – Foto: Presidency.ro

Pentru ultimii doi ani și jumătate din mandatul său, președintele poate să stea liniștit. Nu va mai avea surprize din partea CCR. Este prima dată când controlează politic această instituție, trei judecători din nouă fiind numiți de el, alți doi gravitând în zona de influență a Palatului Cotroceni, e vorba de fosta senatoare PNL Iulia Scântei și fostul procuror general interimar Bogdan Licu.

ADVERTISING

Pe de altă parte, actuala coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR are, într-o formă sau alta, toți judecătorii constituționali sub umbrela lor politică.

CCR “este o curte de drepturi şi libertăţi şi asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanţă, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută şi de societate ca o instituţie necesară în dinamica vieţii juridice româneşti”, a declarat noul președinte Marian Enache.

În discursul său, acesta s-a delimitat de Valer Dorneanu care a văzut CCR ca pe o instituție politizată, ajungându-se până acolo încât s-a implicat în actul legislativ.

Judecătorul Marian Enache, noul președinte al CCR, a spus că în mandatul său va “pune accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient şi consolidarea echidistanţei Curţii Constituţionale”.

Cine sunt cei nouă judecători ai Curții Constituționale din România?

Iulia Scântei, 45 de ani, a fost senatoare PNL de Iași din anul 2016. Are o experiență juridică de 22 de ani. A lucrat în Ministerul Justiției, la bază fiind notar. A fost susținută de liberali, fiind aleasă în această poziție de Senatul României pentru un mandat de nouă ani care expiră în 2031.

Iulia Scântei, notar, expert în Ministerul Justiției și senator PNL, a fost votată de social-democrați și liberali pentru un mandat de judecător la CCR.

Caracterizare. Iulia Scântei, ca politician a fost în categoria celor de centru-dreapta. E un jurist aplicat cu o carieră politică solidă, dar și cu multe funcții în guvern. În general, liberalii au văzut-o ca pe un politician tehnocrat, implicat în scrierea și analizarea legislației.

Bogdan Licu, 53 de ani, de două ori procuror general interimar, a fost implicat într-un uriaș scandal de plagiat. Renunță la diploma de doctor în anul 2016. A deținut diferite funcții în sistemul de justiție, fiind și membru CSM. A fost propus de PSD, fiind votat pentru poziția de membru CCR în Camera Deputaților cu un mandat de nouă ani care expiră în 2031.

Bogdan Licu, un controversat procuror, acuzat de plagiat, a fost propus de PSD pentru un mandat de judecător la CCR.

Caracterizare. Procurorul Bogdan Licu e un personaj controversat care a baleat pe tot spectrul politic. Deputatul USR Stelian Ion a acuzat că Licu e susținut de SRI în ce privește numirea pentru poziția de judecător al CCR. Serviciul de informații a reacționat, spunând că nu se implică în activitatea partidelor politice. Deși a fost susținut de PSD e greu de spus dacă acest partid va avea vreo influență asupra lui.

Mihaela Ciochină, 54 de ani, a fost consiliera pe probleme juridice a președintelui Klaus Iohannis. Acesta a și numit-o în poziția de judecător CCR pentru un mandat de nouă ani care expiră în 2031.

Mihaela Ciochină, un expert în drept, a fost propusă și numită de Klaus Iohannis, aceasta fiind consiliera lui juridică în ultimii ani.

Caracterizare. A absolvit Facultatea de Drept a Universității București în anul 1992. Până în anul 2015 când a devenit consilieră a președintelui a lucrat la Senatul României, direcția legislativă. Este un tehnocrat cu experiență îndelungată în ce privește scrierea și interpretarea legislației. 

Marian Enache, 68 de ani, a fost propus și susținut politic de PSD, votat judecător CCR în 2016 de Senat pentru un mandat de nouă ani care expiră în 2025.

Marian Enache, decanul de vârstă al Curții, a fost votat în unanimitate noul președinte al CCR.

Caracterizare. Marian Enache este un alt soldat credincios al PSD care a făcut parte din cercul de putere al lui Ion Iliescu. Acesta a fost parlamentar FSN, începând cu legislatura 1990-1992. A fost cel mai important aliat al lui Valer Dorneanu.

Gheorghe Stan, 48 de ani, a fost propus și susținut politic de PSD, votat judecător CCR în 2019 de Camera Deputaților cu un mandat întreg de nouă ani care expiră în 2028.

Gheorghe Stan, fost procuror al Secției Speciale de Investigarea a Magistraților, a ajuns judecător la CCR la propunerea lui Liviu Dragnea.

Caracterizare. Fostul șef al Secției Speciale de Investigare a Magistraților este un procuror care s-a predat puterii politice. A fost implicat în anchetarea Laurei Codruța Kovesi, fost șef DNA, a fost implicat și în încercările acestei secții de a prelua dosare în care Liviu Dragnea era cercetat pentru corupție.

Cristian Deliorga, 64 de ani, a fost propus și susținut politic de PSD, votat judecător CCR de Senat în 2019 cu un mandat întreg de nouă ani care expiră în 2028.

Cristian Deliorga, un aranjor în sistemul de aplicare a legii, a avut o mare influență în perioada cât Tudorel Toader a fost ministrul Justiției. A fost, de asemenea, propunerea lui Liviu Dragnea pentru CCR.

Caracterizare. Procuror la Curtea de Apel din Constanța, Cristian Deliorga are o adaptabilitate ieșită din comun. El este cel care a propulsat-o pe Adina Florea, procuror adjunct al secției de investigare a magistraților și cea nominalizată de Tudorel Toader pentru poziția de procuror-șef DNA.

Domnul Deliorga a concurat pentru nominalizarea de la Senat cu Theodor Meleșcanu, dar ultimul nu a avut susținerea lui Liviu Dragnea.

Cristian Deliorga are o culoare politică mult mai estompată și are o construcție profesională mai solidă, deși controversată. Conform propriilor declarații din timpul audierilor, legătura sa cu PSD e una pe bază de interes, sugerând că ea se poate schimba în timp.

Varga Atilla, 58 de ani, a fost propus și susținut politic de UDMR, votat judecător CCR de Camera Deputaților în 2016 cu un mandat întreg de nouă ani care expiră în 2025.

Attila Varga este un judecător propus de UDMR, fiind unul dintre cei care a votat pentru revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Caracterizare. Domnul Varga Atilla a fost deputat UDMR. În general, a votat cu tabăra PSD, făcând parte din majoritatea de șase judecători care a susținut revocarea procurorului-șef DNA Laura Codruța Kovesi.

Legăturile judecătorului cu UDMR sunt puternice și, în CCR, poziția domniei sale este asemănătoare cu cea a formațiunii maghiare din Parlament. 

Simina Tănăsescu, 53 de ani, a fost propusă și susținută politic de președintele Klaus Iohannis, numită judecător CCR în 2019 cu un mandat întreg de nouă ani care expiră în 2028.

Simina Tănăsescu, propusă și numită de Klaus Iohannis, este o altă consilieră a președintelui care a obținut poziția de judecător CCR.

Caracterizare. Doamna Tănăsescu e expertă în Drept Constituțional. A fost consiliera președintelui Klaus Iohannis, are un doctorat în domeniu și predă la Facultatea de Drept.

Livia Stanciu, 65 de ani, a fost propusă și susținută politic de președintele Klaus Iohannis, numită judecător CCR în 2016 cu un mandat întreg de nouă ani care expiră în 2025.

Livia Stanciu, fost președinte ICCJ, a fost cea care a încercat să-i țină piept lui Valer Dorneanu în momentele complicate din istoria recentă a CCR.

Caracterizare. Fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție a reprezentat un reper de profesionalism în cei trei ani de activitate, vocea domniei sale fiind una izolată într-o instituție atât de politizată.

Marea reușită a doamnei Stanciu a fost curajul de a scrie opinii contrare majorității și de a le face cunoscute publicului. Prima sa opinie contrară din postura de judecător al CCR a fost cenzurată de Valer Dorneanu, președintele CCR. O instanță de contencios administrativ a decis că e un abuz și a cerut ca opiniile contrare ale judecătorilor CCR să fie publicate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇