Jocul electoral al retragerilor de la prezidențiale. Prea târziu, degeaba și cine dă banii?

Jocul electoral al retragerilor de la prezidențiale. Prea târziu, degeaba și cine dă banii?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agitația propunerilor de retragere din campanie și a reacțiilor la ele ar trebui privită strict într-o cheie de strategie electorală.

Realist vorbind, chiar dacă pleacă de la premisa corectă, ar avea o eficiență discutabilă, iar sinceritatea lor este contrazisă de aspecte practice importante.

Premisa

Da, există un risc substanţial ca finala prezidențialelor să fie jucată de George Simion și Victor Ponta.

Era previzibil din ianuarie? Da, chiar dacă nu neapărat cu aceste nume, pentru că și invalidarea lui Călin Georgescu și divizarea bazinului de vot al acestuia erau previzibile.

Intențiile de vot nu sunt în saci pe care îi arunci dintr o remorcă într-alta, iar alegerile prezidențiale sunt cele mai personalizate.

Am fost printre cei care au anticipat acest risc de mult timp, am scris și vorbit despre el.

Cel care a socotit greșit este exact cel care face acum propunerea retragerii candidaților.

Când a intrat în cursă, Nicușor Dan și-a exprimat credința ca acest risc nu există, motiv pentru care candidatura sa nu încurcă pe nimeni. Igienic este să spunem că domnia sa a fost cel care a rupt bazinul dnei Lasconi, ajunsă prin vot util în finală anulată.

Eficiența

Sigur că alianțele sunt de dorit, dar pe de o parte ca să fie eficiente ele trebuia făcute așezat, din timp, dând timp electoratelor să le digere, nu pe picior, după săptămani de atacuri severe.

Cum spuneam, intențiile de vot nu sunt saci cu cartofi. Retragerea, la fel ca eliminarea unui candidat, nu presupune că simpatizanții lui se mută automat acolo unde le este indicat. Intră în discuție multe elemente personale care pot strica socotelile.

Dovadă este chiar faptul că George Simion nu capitalizează tot bazinul lui Georgescu, Antonescu nu preia decât parțial de la Ciolacu, Ciucă și Bolojan. Când a fost eliminată Șoșoacă, calculul că votanții ei nu vor avea de ales şi se vor duce la Simion a fost falimentar și rezultatele erorii le-am văzut.

Așadar, dacă se retrage Lasconi, nu toți votanții ei se vor duce la Nicușor Dan, pentru ca unii, pur și simplu, au aversiune față de el. Alții ar putea fi radicalizați de presiunile cu iz de bully asupra dnei Lasconi.

Dacă se retrage Crin Antonescu, liberalii s-ar putea replia spre Nicuşor Dan, dar pesediștii care încă merg pe consemnul de partid se vor muta bloc la Victor Ponta, ceea ce ar duce la o creștere fix a pericolului ca acesta să ajungă în finală, unde ar fi probabil cel mai greu de bătut.

E greu de crezut că retragerea lui ND ar folosi cine știe ce lui Lasconi sau Crin Antonescu, pentru că deja s-a produs polarizarea, e mult resentiment.

Cei care se tem de pericolul unei finale problematice nu sunt în niciun fel ținuți să nu voteze util, indiferent câți candidați sunt pe listă. Ba aș zice ca mai degrabă ar face-o așa decât cu mâna sucită la spate de retragerea candidatului lor, mai ales după o asemenea campanie de presiuni.

Cum stabilim candidatul cel mai bine plasat în condițiile decredibilizării sondajelor? Fiecare nucleu este convins că al lui candidat are cea mai mai bună șansă. Fiecare va contesta rezultatele adversarilor.

Și banii?

De când a intrat în cursă, Nicușor Dan a spus că pentru campanie va împrumuta bani pe care îi va restitui când îi vor fi decontați de la buget, pentru că în mod cert va obține cel puțin 3% din voturi, pragul minim pentru rambursarea cheltuielilor.

În următoarele două săptămâni, până când ar urma să fie luată decizia retragerilor, conform lui ND, acesta va face cheltuieli de campanie importante. Va fi în lupta să se plaseze cel mai bine în sondaje și să devină candidatul unic. Dacă, totuși, nu ar reuși să fie primul și s-ar retrage, cum și-ar mai recupera banii?

Este evident că Nicuşor Dan a aruncat o momeală electorală, care să îl ajute la captarea votului util, dar din cel puţin motivele de mai sus o asemenea mișcare este și tardivă, și prea puțin eficientă, dimpotrivă, prin enervarea electoratului poate genera reacții adverse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇