Învățământul pe moșiile baronilor în România Educată. Cazul Iași (documente) UPDATE Replica lui Mihai Chirică

Învățământul pe moșiile baronilor în România Educată. Cazul Iași (documente) UPDATE Replica lui Mihai Chirică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Educației a declanșat luna aceasta un nou concurs pentru ocuparea posturilor de conducere din școli, ramase vacante după concursul încheiat în decembrie, în jur de 3.500.

Procedura e însă la fel de găunoasă și permite controlul politic total asupra rezultatului. Cea mai mare problemă este la proba orală, jurizată de o comisie alcătuită din 2 profesori propuși de școală, un inspector desemnat de Inspectoratul Școlar Județean, un reprezentant al mediului de afaceri și unul al Consiliului local.

Inspectoratele școlare au devenit filiale de partid. De 6 ani nu au mai fost organizate concursuri. În noiembrie 2021, potrivit edupedu.ro, din 42 de poziții de șefi de ISJ, 38 erau membri de partid PNL sau UDMR, toți numiți prin semnătură miniștrilor Anisie și Câmpeanu în ultimii 2 ani.

Deci în comisia de concurs cel puțin doi membri sunt reprezentanți ai politicului dominant în fiecare zonă: inspectorul școlar și cel al Consiliului local.

Cum în general și mediul de afaceri e înfrățit, mai ales în plan local, cu politicul, ca strategie de supraviețuire, comisia de concurs este practic subordonată politicului.

La ce duce asta ne arată cazul concret al Colegiului Național din Iași, una dintre cele mai râvnite școli din oraș.

La concursul de anul trecut, acolo au fost scoase la concurs și funcția de director, și cea de director adjunct. Una dintre candidate pentru ambele posturi a fost prof. Adriana Radu, directoare adjunctă în funcție în acel moment.

Colegiul Național din Iași este o feudă personală a primarului Mihai Chirica, fostul pesedist devenit liberal, cercetat penal în 5 dosare. Primarul are copiii înscriși la Colegiul Național, unde funcția publică îi lasă timp să fie și președintele Asociației de părinți.

ADVERTISING

Potrivit presei locale, în școală au existat scandaluri cu iz politic privind inclusiv admiterea elevilor în clasa a V-a.

Într-un asemenea scandal, relatat de presă, dna Radu, în calitate de director adjunct, s-ar fi opus unor "inginerii" cu subiectele de admitere, ceea ce este foarte probabil să o fi făcut indezirabilă pentru dl Chirica.

Cum  a arătat comisia pentru proba orală a concursului la Colegiul Național din Iași?

Inspectorul școlar, desemnat de șeful ISJ Iași, membru PNL. Reprezentantul Consliului Local Iași, un membru PNL de vază, director al Aeroportului Iași.

Surse politice spun că la ședința Consiliului Local de aprobare a reprezentanților în comisiile de interviuri a fost bătălie mare pe sferele de influență, iar în cazul Colegiului Național, PNL a vorbit explicit despre „un mandat de partid”.

Reprezentant al mediului de afaceri se pare că nu a existat. Cum lista integrală a comisiei nu e publică, există informații că în locul reprezentantului mediului de afaceri ar fi fost un profesor de la Univ. Tehnică ”Gh. Asachi”.

Un oarecare echilibru ar fi putut să vină din partea celor doi profesori reprezentanți ai școlii. Teoretic. Pentru că o profesoară desemnată să jurizeze se afla într-o situație complicată față de prof. Adriana Radu. 

Mai precis, dna Radu a fost reclamată în 2018 de o profesoară pentru comportament inadecvat în cancelarie. Una dintre martorele împotriva dnei Radu a fost chiar prof. Dorina Apetrei, membră în comisia pentru proba orală. Ca mici coincidențe, profesoara reclamantă este membră a PNL Iași și între timp a devenit purtător de cuvânt al ISJ Iași.

Adriana Radu nu a fost găsită vinovată de Comisia de etică (citește aici document). Iar acum martora acuzării urma să o evalueze pe fosta acuzată.

Adriana Radu a sesizat Inspectoratul Școlar, solicitând verificarea, înainte de concurs, de iure și de facto, a respectării de către membrii comisiei a garanțiilor de obiectivitate și echidistanță (citește aici document). ISJ Iași nu a găsit nimic în neregulă, cât timp dna Apetrei declarase pe proprie răspundere că nu are o relație conflictuală cu niciunul dintre candidați (citește aici document). Declarația bate faptele la ISJ – PNL Iași. 

Prof. Radu a sesizat și Ministerul Educației, cu ministru PNL, (citește aici document) care s-a spălat pe mâini și a trimis-o din nou la ISJ-PNL-Iași (citește aici document). Asta deși concursul a fost organizat de Ministerul Educației, sub coordonarea Comisiei Naționale de Monitorizare și Coordonare, prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene (citește aici document).

În aceste condiții, rezultatul concursului poate fi considerat previzibil. Primarul Mihai Chirica a venit să binecuvânteze personal echipa câștigătoare de la Colegiul  Național Iași.

Surse din învățământul ieșean spun că profesoara care a câștigat funcția de director adjunct la Colegiul Național este un cadru didactic bun și iubit de copii. Dar, altă coincidență, potrivit surselor locale, ar fi și diriginta unuia dintre copiii primarului. Însă, „în mod normal, postul de director ar fi trebuit să fie al Adrianei Radu”, spun surse locale.

Prof. Adriana Radu a declanșat procedura pentru a acționa în Contencios Administrativ cu ISJ–PNL Iași, nu atât pentru a schimba rezultatul, cât pentru a le arată elevilor săi că nu trebuie să te lași călcat în picioare.

Și tot la Iași avem o situație interesantă și la Colegiul Național "Costache Negruzzi". Directoare este fosta deputată PSD, Camelia Gavrilă, numită în funcție imediat după ce și-a încheiat mandatul în Parlament, iar fosta directoare a demisionat ca la un semn. Postul a fost scos la concurs în toamnă, însă, deși vorbim despre cel mai bun colegiu din Iași, nu s-a prezentat nimeni. Nici măcar dna Gavrilă, care a rămas astfel directoare numită.

În pofida marilor proiecte și strategii pentru Educație, politizarea în școli este cât se poate de intensă. Presa a relatat recent despre cazul unei școli din Bîrlad unde a fost numit director chiar președintele PNL din oraș.

Cu acea ocazie, ministrul Cîmpeanu a declarat: „E un exemplu că e nevoie de concurs pentru directori care să privilegieze competența și atât”. Doar că totul privileagiază în continuare tocmai politicul. 

Cât despre dl Iohannis, poate fi relevant un dialog  purtat la Iași, în 2019, în campanie electorală, între chiar dna prof. Adriana Radu și președintele pe atunci candidat pentru un nou mandat:

"Adriana Radu: Au ajuns directori (după 2016- n.red.) și oameni care nu sunt implicați politic. Ce puteți face pentru acești oameni care sunt sabotați, nu sunt lăsați să-și îndeplinească funcția obținută prin concurs? Inspectoratul Școlar nu a făcut nimic, Guvernul nu cred că va face ceva, deci speranța stă în Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis: Tema este evident mai largă și ea se numește politizarea marilor sisteme publice. Până nu scăpăm de această politizare, nu rezolvăm problema, și știți ce? Este foarte simplu. În realitate este foarte simplu. Eu pot să vă indic calea, dar dumneavoastră trebuie să o faceți. Calea se numește votul. Prin vot!

Atâta vreme cât PSD guvernează, nu se va schimba nimic. Ei și-au creat în 30 de ani un sistem foarte performant de înșurubare a clienților proprii în toate funcțiile publice. Atâta vreme cât va guverna PSD, acest lucru nu se va schimba. Când oamenii vor înțelege că acest partid nu dorește binele României, ci binele propriilor oameni și vor vota altceva, lucrurile se pot schimba. Lucrurile se pot schimba atunci când vom avea partide responsabile la guvernare, când vom acționa conștient pentru depolitizare.

Depolitizarea nu înseamnă să-i dai afară pe toți pentru că au carnet de partid de o culoare, ci depolitizarea înseamnă să pui pe unul pe funcție fiindcă este capabil, performant, pregătit, nu pentru că are o anumită culoare. Asta încerc cam demult să explic oamenilor, că nu trebuie să-i dăm afară pe unii, că să vină ceilalți. Trebuie să-i dăm afară pe cei care nu pot sau nu vor și să-i punem pe unii care pot și vor".

Drept la replica

În urma acestui articol, am primit la redacţie un drept la replică din partea primarului din Iași, Mihai Chirica, pe care îl redăm integral:

”Stimată Doamnă Ioana Ene Dogioiu,

Citind materialul dumneavoastră „Învățământul pe moșiile baronilor în România Educată. Cazul Iași”, publicat în data de 25 ianuarie 2022, mă văd obligat să vă aduc la cunoștință mai multe aspecte menite a face lumină în cazul Colegiului Naţional din Iaşi, instituţie de învăţământ de prestigiu recunoscută la nivel naţional.

În primul rând, sursele de informare folosite de dumneavoastră în articol, două site-uri obscure de „ştiri” care s-au specializat în atacarea primarului (din motive pe care nu le voi mai dezvolta aici), sunt departe de a fi credibile. Cât de credibile pot fi calomniile?

La fel, doamna profesor Adriana Radu, de care faceți vorbire, este un mai vechi adversar politic ce se bucură însă de respectul meu, dar care amestecă, din păcate, educația cu politica.

Este bine să cunoaşteţi şi dumneavoastră că, deşi din punct de vedere politic am fost adversari (candidat al partidului local Forţa Civică încă din anul 2014), acest lucru nu a împiedicat-o să avanseze din punct de vedere profesional, doamna profesor ocupând funcţia de director adjunct din 2017 până în octombrie 2021.

Altfel spus, e falsă ideea că aş fi avut vreun cuvânt de spus în managementul Colegiului Naţional din momentul în care am fost ales primar al Iaşului din 2016 şi până în prezent.

De asemenea, procedural, după cum sunt convins că știți, primarul nu poate desemna membri în comisiile de concurs, la fel cum nu are „privilegiul” exclusiv de a numi membri în Consiliul de Administraţie al şcolii, această prerogativă fiind una exclusiv a Consiliului Local.

Legislaţia în vigoare prevede faptul că numirea reprezentanților Consiliulul Local în Consiliile de Administrație ale unităților școlare se face doar după un algoritm politic, funcție de ponderea fiecărui partid în Consiliu, la propunerea partidelor care fac parte din forul legislativ local.

Cât privește conflictele interne de la Colegiul Național, acestea nu m-au interesat și nici nu mă interesează, cum nici nu pot interveni în vreun fel în dezbaterile şi relaţiile dintre profesori. Nu stă nici în atribuţiile primarului şi nici nu mă caracterizează să mă interesez dacă relaţiile dintre profesori sunt mai bune sau mai puţin bune, acest lucru fiind dezideratul managementului şcolii şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Înțeleg însă de ce micile dispute de la Colegiul Național au fost considerate un subiect de presă: fiindcă acolo învață cele două fiice ale mele, ele alegând să studieze în liceul pe care eu însumi l-am absolvit în urmă cu ceva ani (şi pe care l-am absolvit, de altfel, printre primii).

Din dragoste faţă de această unitate de învăţământ, am acceptat propunerea părinţilor colegiului de a deveni preşedintele asociaţiei de părinţi.

De altfel, dacă veţi studia cu atenţie presa locală, de când sunt primar, nu a existat niciodată vreun subiect de presă din care să reiasă că aş fi favorizat acest colegiu în detrimentul unei alte unităţi de învăţământ din municipiul Iaşi. Mai mult, nu cred că doamna profesor Adriana Radu nu v-ar fi informat public despre vreo implicare a mea în activitatea Colegiului Naţional care să depăşească atribuţiile de primar.

Recunosc că am imensa bucurie de a participa an de an la aniversarea acestei școli de prestigiu, care se apropie de vârsta de 200 de ani. A afirma așadar că venerabilul colegiu ieșean a devenit feuda mea reprezintă nu doar o minciună, ci mai ales o flagrantă lipsă de bună-cuviință.

În acest context, a mai spune că 30% din bugetul Iașului este dedicat dezvoltării școlii ieșene mi se pare deja o informație care nu vă mai poate trezi niciun fel de interes.

Eu încerc să satisfac orice nevoie a şcolii ieşene cu mari eforturi logistice şi financiare. Iar acest lucru a avut drept rezultat faptul că atât Colegiul Naţional, cât şi celelalte mari şcoli din municipiul Iaşi au fost, de când sunt primar, în primele locuri în topurile educaţiei naţionale.

Faptul că şcolile ieşene obţin, în fiecare an, printre cele mai multe note de 10 la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională dovedesc efortul depus de către administraţia locală! Personal, cred că educaţia ieşeană trebuie să fie prioritate zero pentru orice om responsabil din oraşul Iaşi, mai ales pentru persoanele care ocupă funcţii publice şi care, prin atribuţiile legale, pot aduce plus valoare educaţiei din Iaşi!

M-a întristat, în schimb, afirmaţia dumneavoastră, aflată „pe surse”, conform căreia „…în mod normal, postul de director ar fi trebuit să fie al Adrianei Radu”.

Cu alte cuvinte, indiferent cine se prezenta la concurs şi indiferent cât de competentă ar fi fost concurenţa, doamna profesor Adriana Radu trebuia să fie directorul Colegiului!

Or, eu nu pot fi de acord cu această afirmaţie şi mă văd nevoit să afirm că daţi dovadă de subiectivism. Nu cred că o frustrare a doamnei profesor, care cred că nu a reuşit să ocupe nicio funcţie de conducere din cadrul Colegiului exclusiv din cauza domniei sale, nu trebuie să împieteze eforturile elevilor, părinţilor, profesorilor şi ale administraţiei locale de a dezvolta şi profesionaliza actul educaţional din Iaşi!

M-aş fi bucurat dacă v-aţi fi informat despre învăţământul ieşean şi din alte surse, de la profesorii din Iaşi, şi nu doar de la doamna Adriana Radu. Sau, dacă doriţi, am putea împreună, când veţi vizita oraşul nostru, să facem o vizită prin şcolile din oraş, inclusiv la Colegiul Naţional. Eu sunt sigur că vă veţi schimba părerea. Dar oare veţi scrie despre asta?!?

Cu bune intenţii,
Mihai Chirica
Primarul Municipiului Iaşi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇