Inexplicabilul demers al unor somități

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Când a apărut „pe surse” informația că eminentul doctor Alexandru Rafila va figura pe listele PSD ale candidaților la viitorul Parlament, știrea părea a fi o glumă de prost gust. Dar faptul s-a confirmat, spre consternarea unora, bucuria altora și nedumerirea celor mai mulți.

E oficial: Alexandru Rafila candidează pe lista PSD la Camera Deputaților

Românii cunosc bine personalitatea profesorului Rafila din prezența sa televizată, dar și dintr-un valoros palmares, care impune mult respect.

Șef al Disciplinei de Microbiologie în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi șef al Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, profesorul Rafila este în același timp expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene.

A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent, a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.

Îndrăznesc să recunosc că nu m-aș fi așteptat ca o personalitate cu atâta notorietate publică să fie tentată de micile avantaje oferite prin statutul parlamentarului – minuscule, pe lângă titlurile de glorie ale domniei sale.

ADVERTISING

Refuz să cred că pe doctorul Rafila l-ar preocupa privilegiile, la care tânjesc obișnuiții oportuniști și carieriștii de duzină. Vocația specialistului în microbiologie este știința, nu politica, iar faptul îl citesc chiar în spusele domniei sale, rostite ca o avertizare:

„Eu mai întâi sunt medic și voi respecta totdeauna lucrurile ce țin de conștiința mea profesională, și în al doilea rând voi fi membru al PSD”.

Admir franchețea cu care rostea aceste cuvinte domnul Rafila, dar tot nu înțeleg ce l-a atras pe domnia sa spre PSD. Ba chiar mă întreb cât de confortabil se va simți știindu-se controlat la nivelul unui Marcel Ciolacu, persoană cunoscută în primul rând ca politician, iar în al doilea rând ca nimic altceva?

Rafila Ciolacu
Foto: Inquam Photos / George Calin

Refuz să cred că distinsul doctor Rafila nu-și dă seama cum tocmai se înregimentează printre rămășițele unei oștiri rămasă în derută, după ce își încercase norocul ba cu ignoranta Dăncilă, ba cu panglicarul Dragnea, ba cu plagiatorul Ponta.

Rafila a fost în stradă la manifestațiile anti-PSD din 2017, dar acum e liderul social-democraților pentru Camera Deputaților. Ce spune despre momentul OUG 13

Poate unora li s-a părut că principiile morale ale noului intrat în PSD se înscriu în afinitatea sa pentru social-democrație, o ideologie de tot respectul, al cărui aport în evoluția societății contemporane este de netăgăduit.

Până acum, însuși PSD a arătat că nu are tangență cu asemenea nobilă doctrină, iar doctorul Rafila prezintă o explicație incomparabil mai simplă  cu privire la motivele care l-au îndemnat să accepte propunerea liderului Ciolacu: 

„De ce PSD? Pentru că, după această propunere, nu am primit o altă propunere în acest sens”.

Oare îi convine eminentului profesor să-și selecteze opțiunea după principiul „faute de mieux”? Mai pe românește spus, asta sună cam așa: „PSD, pentru că altul mai breaz n-am găsit”.

Oare partidul se simte confortabil, aflând că noua sa achiziție nu are o explicație mai acătării ca să motiveze neașteptata sa alegere? 

Citesc printre rânduri că nu atașamentul față de domnul Ciolacu sau de viitorii săi colegi Firea, Stănescu, Grindeanu, Olguța, Dâncu, Manda, Tudose, Corlățean l-a atras irezistibil pe ilustrul profesor spre PSD, ci poate dorința sa de a prinde avantajele vieții de parlamentar, pentru care se sacrifică pe sine și acceptă să intre în compania „echipei”.

O idee neclară, dar clarificată în câteva ore

Evenimentele arată de altfel că domnul Rafila nu este decât primul ochit într-o vânătoare de somități, care tocmai  a început.  Presa de vineri relata că încă un nume prestigios ar fi al doilea luat deja în vizor. Inițial, profesorul Adrian Streinu-Cercel a evitat să confirme știrea, dar nici n-a respins-o, oferind un răspuns a la Pythia:  “Nu încă! Nu am o idee clară…”. 

După câteva ore, însă, ideea a devenit clară, iar doctorul Streinu-Cercel anunță nu numai hotărârea sa de a se lansa în politică, dar și aceea de a demisiona din fruntea instituției de știință pe care o conduce, pentru a se consacra Legislativului.

E oficial: Streinu Cercel candidează pe lista PSD la Senat

adrian streinu cercel
Foto: Inquam Photos / George Calin

Nu-mi vine să cred. Personalități de marcă în domeniul cercetării nu se simt în largul lor ca demni urmași ai lui Carol Davila sau ai lui Matei Balș, dar se socot mai utili țării, pășind pe urmele lui Iliescu, ale lui Năstase sau ale lui Dragnea?

Evit să fac pe avocatul diavolului, dar văzând și alte nume de personalități care tocmai și-au anunțat retragerea din competiție după ce au fost votate cu succes prin consiliile locale, îmi vine să-mi imaginez un fel de scenetă, unde oameni de seamă joacă rolul iepurașului și se fac frate cu PSD, până când liderii partidului vor trece puntea.

Firește, n-am dovezi, îmi închipui doar un scenariu, dar dacă acesta s-ar dovedi realitate, atunci jocul ar fi umilitor pentru protagoniști și disprețuitor față de alegătorii de la firul ierbii, care se pot pomeni cu alți reprezentanți decât cei de pe lista partidului, prezentați în baza popularului principiu „afară-i vopsit gardu’ și înăuntru-i leopardu’...”.

Doresc oare savanții să ajungă la mâna politrucilor?

În cele din urmă, îmi vine să mă întreb în mod firesc: cum își văd în viitor ziua de muncă valoroșii oameni de știință, ajunși în slujba cuplului Ciolacu-Firea: chiulind de la ședințele Parlamentului, pentru ca să poată fi în continuare de utilitate științei, sau abandonând obligațiile față de aceasta, ca să nu prejudicieze partidul de cvorumurile necesare pentru a se impune în fața adversarilor?

Să mă tai și tot nu văd niște minți atât de luminate în domeniul microbiologiei votând cu bila la vedere, ca să observe toată lumea că n-au votat așa cum le dictează propria lor conștiință, ci numai așa cum le-a dictat dinainte conștiința liderilor de la centru.

Rememorând o cunoscută piesă a lui Goethe, îmi vine în memorie târgul încheiat de bătrânul cercetător dr. Faust, cu Mefisto, întruchipare a însuși diavolului. În schimbul unor mici privilegii lumești, doctorul Faust îi oferea celui de-al doilea sufletul său, cu toată știința acumulată de el în timp de o viață. 

Dacă vrei să vezi cât de cinstit e un doctor, fă-l parlamentar

Refuz să cred că personalitățile noastre de vază din domeniul medical au de gând să pună punct strălucitelor lor cariere şi să arunce în derizoriu nobilele aspirații de o viață, doar pentru  a se înregimenta lângă niște mediocrități, ca să nu le zic pe nume, politruci*).

Ar fi un preț prea mic pentru o marfă prea scumpă. Înțeleg că PSD ar da orice, în speranța că prezența respectaților medici Rafila sau Streinu-Cercel ar putea fi ca un magnet, capabil să atragă simpatia alegătorilor pentru partid. 

Dar mă gândesc că alegătorii ar putea acționa și invers, după ce au văzut că nu numai fotbaliștii votați pe listele consilierilor la Primăria Capitalei, dar și personalități de vază, înscrise pe aceeași listă, s-au retras chiar a doua zi după vot, ca și cum le-ar da cu tifla alegătorilor: v-am fraierit!

Rămâne de văzut dacă distinșii oameni de știință sunt atrași de strălucirea unor personalități precum Ciolacu sau Firea, dacă se mai (răz)gândesc sau dacă sunt hotărâți să ne dea cu tifla în final, ca semn de happy end.

----------------------

*) politruc – termen preluat ad litteram din limba rusă în română cu sensul exact de „conducător politic” (политический руководитель = лолитрук).

Citeşte şi alte opinii şi analize pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇