În brațele cui va exploda bomba?

În brațele cui va exploda bomba?

Întrebarea cheie a perioadei următoare nu este dacă, cum și când va fi făcută rotativa premierilor și a ministerelor. Despre ea, care ar trebui să se producă cel mai devreme la finalul lui mai, suntem momiți să dezbatem intens, ca să nu abordăm un subiect cu mult mai apropiat și mai important, poate chiar subiectul principal.

Bugetul României se bazează pe banii din PNRR. Dacă PNRR se blochează, tot mecanismul financiar cade în capul guvernării. Pur și simplu, Guvernul nu o poate scoate la capăt fără acești bani.

Iar PNRR are două tipuri de jaloane, potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Sunt, să zicem, unele mai mici, a căror ratare atrage blocarea punctuală a acelei zone. Și există jaloanele mari, a căror ratare atrage blocarea întregului PNRR.

ADVERTISING

Iar reforma pensiilor este un jalon mare. De ce este ea inclusă în PNRR? Pentru că reprezenta una dintre marile vulnerabilități ale României. Raportul de țară al României, realizat de Comisia Europeană, a stabilit că sistemul nostru este nesustenabil, deci trebuie corectat. Potrivit PNRR, până cel târziu în iunie.

Iar principala corecție solicitată vizează pensiile speciale. Dintre toate, doar cele ale magistraților au o protecție constituțională. Ele nici nu pot dispărea, nici nu pot fi diminuate consistent, însă pot fi trase sub nivelul ultimului salariu. Ceea ce proiectul de lege adoptat de Guvern face.

Dar este singurul lucru pe care îl face. În rest, este o păcăleala cu suficiente vulnerabilități pe partea constituțională încât să fie candidat la respingere de către CCR.

Este o păcăleala pentru că nu desființează nicio pensie acordată prin lege specială. Toate rămân la locul lor cu mici ajustări de cuantum sau vârstă de pensionare. Dar niciuna nu este mutată pe contributivitate, adică exact exigența principală a CE.

Mai mult, există două categorii de pensii speciale care nici măcar asemenea coafări nu suferă. Pur și simplu, ele nu sunt menționate în proiect: pensiile parlamentarilor și cele ale primarilor.

Deci în forma actuală nu se schimbă mai nimic în privința pensiilor speciale.

Mai mult, proiectul conține, intenționat sau nu, o serie de probleme din punct de vedere constituțional, multe reflectate și în avizul ConsiliuluiLlegislativ. De exemplu, faptul că toate pensiile sunt înghesuite în același proiect, deși există o decizie CCR din 2020 care a trântit o lege cu acelaşi subiect, tocmai pentru această amestecătură.

Apoi, avem mare problemă cu recalcularea pensiilor deja în plată. Inițial, ea era prevăzută numai pentru pensiile magistraților, ceea ce putea genera însă discriminare. Așa că ministrul Muncii intenționează să extindă recalcularea asupra tuturor pensiilor speciale, ceea ce însă intră în contradicție cu o recentă decizie CCR, de anul trecut, 650/2022.

Potrivit acesteia, „diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu”. Ceea ce închide și varianta unei supraimpozitări.

Se pare că lipsește și impactul bugetar, alt motiv de neconstituționalitate.

De ce sunt atât de greu de tăiat pensiile speciale? Pentru că acolo e foarte multă clientelă. Și cum să te atingi de pensiile primarilor când de la ei aștepți mobilizarea maximă anul viitor?

Cel mai probabil, ține deja de tradiție, actuala putere a crezut că va merge cu păcăleala. Să spui că legal nici măcar nu există pensii speciale, ci doar de serviciu și te salvezi cu terminologia. Să mizezi, ca în cazul Schengen, că CE va fi blândă cu țara la granița războiului. Să te gândești că treci hopul și apoi rezolvă CCR.

Se pare însă că de această dată ulciorul nu prea mai merge la apă. La Europa FM, Marcel Boloș se arăta în urmă cu două săptămâni sincer îngrijorat de efectele acestui proiect și spera ca el să fie remediat în Parlament. Ar trebui ca actuala coaliție să-și asume pieptiș o reformă în primul rând anticlientelară, în prag de alegeri.

Nu cred că PSD va asuma să preia șefia Guvernului și MIPE înainte să fie clar, în mod miraculos, că jalonul pensiilor va fi fost depășit. Altfel, cui va fi la butoane în momentul blocării PNRR îi va exploda o bombă în brațe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇