Am intrat în linie dreaptă către învestirea noului guvern Ciucă. Dacă nu era o situație clară, președintele nu organiza consultări la care să cheme împreună noua coaliție.
PSD a luat partea leului. Cu Finanțele și SGG, îl va flanca pe premier. Va avea ministerele sociale care interesează electoratul său.
Va avea ministere cu foarte mulți bani precum Transporturi și Agricultură. S-a asigurat că Dezvoltarea va rămâne în zona neutră UDMR, care va ține echilibrul PNDL 3 între cei doi mari jucători.
Marele câștigător prin raportare la ponderea sa este UDMR. Deși dispensabil, spre deosebire de coaliția anteriora, și-a păstrat ministerele valoroase.
În oglindă, marele perdant este PNL, oricum am lua-o. Poziția e mai slabă decât în guvernul anterior, dar sunt primii la decont, cât timp Guvernul poartă numele unui liberal.
E drept, premierul va fi de la PNL, dar mai degrabă un tehnocrat. Dl Ciucă nu este tipul de jucător, cel puțin deocamdată. Nu îl văd făcând mișcări bruște care să pericliteze echilibrul coaliției și nici trăgând tare pentru liberali.
PNL va fi măcinat în continuare de lupte interne. Prin retragerea de la negocieri la o cafea pe trotuar, dl Cîțu s-a disociat pentru a putea ataca rezultatul lor și pe viitorul premier.
Până la reconfigurarea conducerii partidului, probabil nu foarte îndepărtată, PNL va fi din nou un câmp de luptă, cu Superman dispus la orice act de sabotaj, ca să doboare Guvernul înainte de a pierde puterea internă.
Ambele partide mari au împachetat pilule amare în acadeaua rotativei.
Teoretic de la mijlocul lui 2023, PSD ar urma să aibă premierul, iar PNL să ia Finanțele, SGG și Transporturile. Cu perspectiva aceasta, PSD împachetează guvernarea sub premier liberal, iar PNL pierderea celor trei poziții cheie.
Am mari îndoielei că rotația se va produce efectiv. Dacă treaba nu va merge, nu se va mai pune problema unei coaliții, deci nici a vreunei rotații.
Dacă treaba va merge, nu văd de ce PSD ar renunța la cele trei poziții cheie în schimbul premierului. Iar PNL ar trebui să-și doboare singur premierul pentru a pune mâna pe ele.
Cât despre SIIJ, în mod cert va fi desființată, pentru că altfel va urma infringement, rămânem cu MCV și fără Schengen. Dar trebuie desființată într-o formă care să mulțumească și Bruxelles-ul, și sistemul judiciar radicalizat, și CCR.
De aceea, formularea convenită este, de fapt, foarte ambiguă: și desființare, și nouă structură, și exigențele internaționale.
Stelian Ion a eșuat să găsească această soluție de pace, va fi misiunea viitorului ministru al Justiției să o descopere și să o ducă la bun sfârșit.
Este soluția noii coaliții una morală? Nu, este profund imorală. De ce? Pentru că președintele Iohannis și PNL și-au câștigat voturile cu un discurs profund antiPSD. Asta a fost, de fapt, principala, dacă nu singura ofertă concretă a liberalilor și după ce ea le-a adus voturile este imoral să acționeze contrar ei.
Era alianța cu USR morală? Cu siguranță. Fezabilă? La învestire, da. Apoi, însă, ar fi fost dependentă de voturile grupării Orban al cărei principal obiectiv ar fi fost să-l saboteze pe premierul Ciucă, pe care dl Orban îl detestă la vedere, asumat.
Această aversiune este unul dintre motivele pentru care nu dl Ciucă, ci dl Cîțu a devenit premier în decembrie anul trecut. Al doilea motiv a fost opoziția USR.
Cum ar fi fost dacă USR îl susținea totuși pe dl Ciucă, nu pe dl Cîțu, ar fi o temă de meditație pentru cei ajunși acum în Opoziție.
Fapt este că o majoritate fragilă ar fi ajutat PSD și AUR să crească în continuare.
Soluția corectă ar fi fost anticipatele, însă la scorurile de acum din sondaje, tot o guvernare cu PSD –PNL –UDMR era rezultatul, dar cu un PSD zdrobitor. Dacă nu cumva PSD ar fi fost apt să facă guvernul singur, având ca principală opoziție AUR.
Este actuala variantă imorală una pragmatică? Da. În fața electoratului și a Bruxelles-ului, nu va mai fi nicio scuză pentru lipsa reformei. PSD se va eroda și va încetini marșul triumfal spre viitoarele alegeri.
USR are în Opoziție spațiu de creștere și timp de meditație la propriile erori. Iar AUR va avea dificultatea de a da cu tunul într-un general foarte admirat de electoratul lor.