Eșecul Mossad. Teroriștii au păcălit supravegherea electronică cu ședințe în camere izolate și deplasări prin tuneluri

Problemele politice nesfârșite din Israel și contestarea de către rezerviști a premierului Netanyahu au vulnerabilizat sistemul de apărare.

Hamas a dezvoltat căi de comunicare și acțiune fără a folosi niciun instrument electronic, astfel încât au păcălit monitorizarea digitală realizată de agențiile de informații din Israel.

Relația tensionată din interiorul guvernului și luptele pentru putere au slăbit atenția autorităților asupra Fâșiei Gaza, considerând Hamas o organizație coruptă, care nu mai dispune de resurse pentru a se înarma.

Lipsa agenților de informații din teren a oferit Hamas spațiul necesar de manevră pentru a achiziționa rachete din Iran și a planifica atacul surpriză, consideră mai mulți experți militari din Israel.
Eșecul Mossad. Teroriștii au păcălit supravegherea electronică cu ședințe în camere izolate și deplasări prin tuneluri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În 2017, documentarul „Inside the Mossad”, realizat de trei cineaști din Israel deschidea puțin ușa pentru opinia publică, prezentând cum lucrează una dintre cele mai temute și respectate agenții de spionaj din lume.

Pe lângă rememorarea unor operațiuni de succes, cum ar fi neutralizarea unui lider Hamas în Dubai sau compromiterea planurilor iraniene de a realiza arme nucleare, documentarul conține și o serie de interviuri cu foști conducători și agenți ai Mossad.

Remarcabil la această producție e ideea care transpare din relatările spionilor că nu există o formulă magică prin care o agenție de informații își derulează operațiunile, iar în toate există o mare doză de șansă, diferența dintre succes și eșec fiind reprezentată de o linie subțire care poate fi frântă, deseori, de factori externi, imposibil de controlat.

Să vezi ceea ce e invizibil

Atacul surpriză al organizației teroriste Hamas asupra populației civile din Israel reprezintă un eșec major pentru Mossad și Shin Bet, cele mai importante agenții de informații din această țară, care nu au reușit să dejoace operațiunea și să alerteze guvernul.

ADVERTISING

Pe site-ul agenției Mossad tronează motto-ul: „Să vezi ceea ce e invizibil și să realizezi imposibilul”. De această dată nu a reușit să-și respecte promisiunea, iar peste 900 de cetățeni din Israel și-au pierdut viața în urma acțiunilor teroriste lansate de Hamas.

„Acesta e un eșec major”, a declarat Yaakov Amidror, fost consilier pe probleme de securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu. 

„Operațiunea Hamas dovedește, de fapt, că abilitățile de informații din Gaza nu au fost bune”, a declarat oficialul citat de Associated Press. 

Israeli-Palestinian conflict - Sderot
FÂȘIA GAZA. Un tanc israelian patrulează în apropiere de graniță pentru a descuraja eventuale noi atacuri ale teroriștilor HAMAS - Foto: Hepta.ro

În cine să ai încredere

Dar de ce? Gaza e atent monitorizată. Zona de graniță e sub supravegherea forțelor militare și sunt zeci de drone și camere video care scanează teritoriul fâșiei, conform relatărilor presei din această țară.

Un număr ridicat de informații ajung în departamentele de analiză ale agențiilor de securitate, dar cu toate acestea nu a fost declanșată nicio alertă.

„I-am avertizat că va avea loc o deteriorare a situației, foarte curând, și va fi una de proporții. Dar ei au subestimat aceste avertismente”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial egiptean, citat de cotidianul „Times of Israel”.

Demonstration staged in support of Palestine in Le
HAMAS. Membrii organizației teroriste au reușit să păcălească agențiile de informații din Israel și să găsească soluții să se înarmeze - Foto: Hepta.ro

Una dintre marile probleme ale spionajului e „încrederea”. În cine să ai și în cine să nu ai. E greu de presupus că liderii Mossad ar avea o mare încredere în agenții egipteni.

Informațiile venite de la ei nu puteau fi luate în calcul până nu ar fi fost verificate și, oricum, cei din serviciile secrete israeliene se bazează mai mult pe ce colectează ei decât pe rapoarte trimise de servicii străine, extrem de greu de validat.

Atacul surpriză executat de Hamas, probabil ajutată de colaborarea cu Iran și Rusia, s-a bazat, conform analizei făcute de jurnalista Tia Goldenberg de la AP, pe concentrarea atenției serviciilor de informații în direcția Cisiordania (West Bank), acolo unde palestinienii se confruntă cu coloniștii evrei, dar și cu o situație fără precedent în sistemul militar, în care personalul contestă autoritatea premierului Beniamin Netaniahu, acuzat de autoritarism și atac la adresa independenței justiției.

Netanyahu, o parte din problemă și nu o soluție

În Israel, e în desfășurare o confruntare majoră între forțele conservatoare din coaliția de guvernare, conduse de actualul premier, și opoziția formată din partidele liberale și organizații civice. 

Pe parcursul anului au avut loc proteste masive la adresa deciziei lui Netanyahu de a limita atribuțiile judecătorilor, creând astfel o super imunitate pentru oamenii politici.

Benjamin Netanyahu
CONTESTAT. Anchetele de corupție și încercările repetate de a distruge sistemul de justiție au făcut ca premierul Beniamin Netaniahu să fie o vulnerabilitate pentru Israel - Foto: Hepta.ro

Oricât de performante ar fi agențiile de informații din Israel, ele funcționează sub autoritatea Guvernului. Strategia, programele, misiunile și bugetul sunt aprobate de Executiv, deci o guvernare discutabilă nu are cum să nu afecteze toate instituțiile din subordine.

Când se vorbește despre eșecul Mossad, în realitate asistăm la o ratare majoră a lui Beniamin Netanyahu, un premier contestat în Israel, un lider populist, preocupat, mai degrabă, să scape de anchetele de corupție decât să se ocupe de protejarea cetățenilor.

Întoarcerea în epoca de piatră

Hamas „a învățat să facă față dominației noastre tehnologice și a încetat să mai folosească instrumente care ar putea să o expună”, a declarat Amir Avivi, un general în retragere, citat de AP, care a servit în statul major militar. 

Avivi este președintele și fondatorul Forumului de Apărare și Securitate al Israelului, un grup format din foști comandanți din Armată.

Teroriștii din Hamas „s-au întors în epoca de piatră", a mai spus el, explicând că aceștia nu mai folosesc telefoane sau computere și își desfășoară activitățile sensibile în încăperi izolate sau în tunele subterane.

Dar lăsând la o parte problema comunicațiilor și a planurilor de atac realizate de membrii grupării, o alta, mult mai gravă, a scăpat nedetectată de serviciile de informații din Israel, iar aceasta e operațiunea de aprovizionare cu rachete.

Cel puțin 5.000 proiectile au fost lansate de Hamas asupra teritoriului statului Israel de la începutul atacului surpriză, declanșat sâmbătă dimineața.

E greu de explicat cum un număr atât de mare de rachete a ajuns în Gaza, pe uscat, tranzitând teritoriul Israelului, sau pe mare, aflată, de asemenea, sub controlul guvernului.

Transferul de proiectile, muniție și arme arată că mijloacele electronice de monitorizare au avut limite importante, iar serviciile de informații din Israel au subestimat capacitatea Hamas de a crea rețele de aprovizionare cu armament din străinătate.

Criza agenților de teren

Experții militari susțin că succesul Hamas în achiziționarea echipamentului militar a fost cauzat de numărul foarte mic de agenți aflați pe teren, în Fâșia Gaza. 

Din acest motiv au lipsit rapoarte de informații realizate de observatori umani, antrenați și cu experiență în culegerea datelor.

Folosirea, în cea mai mare măsură, a supravegherii electronice, a fost o eroare a serviciilor de informații din Israel, speculată de Hamas.

Sâmbătă, la ora 06.30 dimineața, teroriștii din Fâșia Gaza lansează, într-un interval scurt de timp, în jur de 2.000 de rachete spre Israel. Câteva dintre ele trec de apărarea antiaeriană, un proiectil lovind un spital din localitatea Ashkelon.

Apoi, sute de membrii Hamas, pe motociclete, atacă punctele de control, împușcă militari și civili din localitățile aflate în zona graniței.

Până acum, 900 de cetățeni israelieni și-au pierdut viața, iar vreo 150 au fost luați ostatici de teroriști.

Atacul Hamas pune în pericol dezmorțirea relațiilor diplomatice dintre Israel și Arabia Saudită, având scopul de a descuraja orice încercare politică a statelor din zonă de a-și normaliza legăturile cu statul evreu. 

Din acest motiv, pacea în Orientul Mijlociu rămâne un obiectiv greu de atins. Israel nu e în pericol, având capacitatea de a reacționa și de a se apăra, dar perspectiva încheierii războiului se mută undeva într-un viitor tot mai îndepărtat.

Cine este HAMAS?

A fost înființată în 1987 în contextul conflictului israeliano-palestinian. 

Numele este un acronim pentru „Mișcarea de Eliberare a Palestinei” Hamas a fost, inițial, creată ca o mișcare de rezistență împotriva ocupației israeliene din Teritoriile Palestiniene și pentru a promova interesele palestinienilor în lupta pentru independență.

IsmailHaniyehHAMASWiki
RĂZBOI. Ismail Haniyeh, liderul Hamas, cel care și-a asumat politic atacul terorist împotriva statului Israel - Foto: Wikimedia Commons

Ideologie:

  • Organizația se bazează pe ideologia islamică și consideră că lupta împotriva Israelului este o datorie religioasă. 
  • Hamas a adoptat un document politic în 2017, care a sugerat o deschidere relativă pentru negocieri, dar a menținut angajamentul față de lupta armată împotriva Israelului.

Lideri:

  • Ismail Haniyeh este conducătorul grupării teroriste. 
  • Haniyeh a fost prim-ministru al Autorității Palestiniene din Gaza înainte de a fi destituit de către președintele palestinian Mahmoud Abbas în anul 2007, dar acesta nu a recunoscut demiterea și a continuat să-și exercite autoritatea.

Controlul Fâșiei Gaza:

  • Începând cu 2007, Hamas a preluat controlul asupra teritoriului și a format un guvern, în urma unui conflict intern palestinian cu rivalii politici din Fatah. 
  • De atunci, Hamas a administrat în mod efectiv Gaza ca o entitate separată de Cisiordania (West Bank), unde Fatah are controlul.

Lupta armată:

  • Hamas e responsabilă pentru organizarea și executarea unor atacuri teroriste împotriva Israelului, inclusiv lansarea de rachete și misiuni sinucigașe. 
  • Organizația dispune de o brigadă militară bine înarmată și antrenată, care desfășoară acțiuni de rezistență armată împotriva Israelului.

Relații externe:

  • Hamas este considerată o organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană. 
  • Cu toate acestea, are sprijin politic și financiar de la state și grupări, cum ar fi Iran și Qatar, în timp ce se află în conflict cu alte state arabe, precum Egipt și Arabia Saudită.

Obiective politice:

  • Hamas susține crearea unui stat palestinian independent și recunoașterea dreptului la autodeterminare. 
  • Există diferențe majore de viziune între Hamas și Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah cu privire la abordarea și strategia pentru atingerea acestor obiective.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇