Deficitul din turism urcă spre recordul de 5 miliarde de euro în 2024 - românii cheltuiesc în străinătate dublu față de turiștii străini în România

Deficitul din turism urcă spre recordul de 5 miliarde de euro în 2024 - românii cheltuiesc în străinătate dublu față de turiștii străini în România

Deficitul contului curent al balanței de plăți a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de 12,176 miliarde de euro, în creștere cu 34% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

În structura acestuia, deficitul balanței bunurilor a urcat la 15,02 mld euro, în timp ce în balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 mld euro, cu 1,064 mld euro mai mic decât aceeași perioadă din 2023.

La servicii, turismul și călătoriile românilor în străinătate au consemnat în S1 cel mai mare deficit, de 2,255 mld euro, în creștere cu 33% comparativ cu primul semestru din 2023.

Deficitul e calculat la primele 6 luni din an – adică înainte de lunile de foc pentru deplasările turistice în străinătate, estimările fiind că acesta se va îndrepta spre 5 miliarde de euro pe tot anul.

ADVERTISING

Conform datelor BNR, românii cheltuiesc în străinătate dublu față de încasările obținute de la turiștii străini care vin în România.

Guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat, în cadrul prezentării raportului privind inflația că în anul 2023, că românii au cheltuit în străinătate 8,6 miliarde de euro, în timp ce de la turiștii străini care au vizitat România încasările au fost aproximativ la jumătate.

El a denumit impactul negativ la soldul contului curent ca fiind „veșnica problemă a României”. „În cadrul sectorului de servicii, care este pe surplus în contul curent şi în acest an ca şi în anii precedenţi, avem totuşi turismul cu deficit major“, și în creștere a subliniat Mugur Isărescu.

Dacă creșterea deficitului turismului se va menține și pe parcursul celui de al doilea semestru, la finele anului 2024, acesta ar putea ajunge la 5,2 mld lei, contribuție semnificativă la majorarea deficitului de cont curent.

România, împotriva curentului din Europa

Contraperformanța turismului românesc și accentuarea deficitului vin într-un an în care Comisia Europeană a Turismului anticipează un record al încasărilor în Europa care vor depăși 800 miliarde de euro.

Temperaturi estivale record, tarife exorbitante la hotel şi locaţii supraglomerate, nimic nu stă în calea sezonului de vacanţe de vară în Europa, cel puţin deocamdată, potrivit raportului trimestrial al Comisiei Europene a Turismului (ETC).

Potrivit acestui document, turiştii internaţionali ar urma să cheltuie o sumă record de peste 800 de miliarde euro în acest an în Europa, în creştere cu 37% faţă de nivelul de 583 miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie.

De asemenea, sosirile de vizitatori din străinătate sunt şi ele în creştere cu 6% comparativ cu 2019, atingând un nou record pentru Europa.

În plus, există interes în creştere pentru destinaţiile mai puţin vizitate şi mai puţin aglomerate din sudul Europei. În timp ce sosirile turiştilor străini în Croaţia au crescut cu 7,6% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu nivelul din 2019, în cazul Albaniei creşterea este de 86%.

O creştere a popularităţii se înregistrează şi pentru locurile care oferă un curs de schimb avantajos, fie că este vorba de destinaţii tradiţionale sau nu. Bulgaria (cu 29%), Serbia (40%) şi Turcia (22%) au înregistrat o creştere de două cifre a sosirilor de turişti internaţionali comparativ cu nivelul de dinainte de pandemie.

În România, creșterea a fost de doar 3% în primul semestru din 2024, față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor INS.

Citeşte integral analiza Deficitul din turism urcă spre recordul de 5 mld. euro în 2024 – românii cheltuiesc în străinătate dublu față de turiștii străini în România. Serviciile – excedent în contul curent, trase în sus de IT și Transporturi pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇