De ce (nu) poate câștiga George Simion

DW publică portretele celor mai importanți candidați la prezidențiale.
De ce (nu) poate câștiga George Simion
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

George Simion este cel mai tânăr prezidențiabil, la 38 de ani. Strategia lui e să rămână agățat de imaginea lui Călin Georgescu, fără să riște eșecul vreunei dezbateri alături de ceilalți candidați.

Radicalul Călin Georgescu, acuzat de coruperea alegătorilor și de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, nu și-a arătat până acum susținerea față de liderul AUR, George Simion.

Singura sugestie către alegători a fost prezența celor doi la aceeași biserică în noaptea de Înviere.

George Simion vorbește însă în fiecare zi despre cum îi va face dreptate lui Călin Georgescu prin cele trei soluții A, B și C, pe care nu le dezvoltă și pe care le-a reluat după ce judecătorul din Ploiești, Alexandru Vasile, a încercat să suspende verdictul Curții Constituționale (CCR) care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut.

Motivația judecătorului din Ploiești are multe argumente care au fost expuse mai degrabă pentru a-i motiva pe alegătorii antisistem și pe nehotărâți, decât pentru un real demers juridic, fiindcă orice jurist știe că nu există nicio cale de atac împotriva CCR. 

Decizia Curții de Apel Ploiești l-a credibilizat pe George Simion și i-a dat noi muniții, care acoperă în parte scandalurile din jurul liderului AUR, de la tonele de brânză pe care se plânge Gigi Becali că i le-a livrat la nunta câmpenească de acum doi ani, la scandalul celor 1 milion de scrisori trimise pensionarilor, pentru care riscă o amendă de 10.000 de euro, dacă procurorii constată că a folosit datele personale ale destinatarilor fără voia lor.

Practica scrisorilor electorale nu e nouă și e împrumutată de la PSD, care se baza pe ea înaintea dezvoltării online-ului.

Simion, însă, crede că nu ajunge la pensionari pe căile rețelelor virtuale și că, citindu-i răvașele personalizate, oamenii vor fi impresionați. De altfel, potrivit unei cercetări Expert Forum, în această campanie AUR nu a investit aproape deloc bani pentru postările și clipurile de pe rețelele sociale, dar a cheltuit până acum în jur de 1 milion de euro, față de 10 milioane de euro cât au fost costurile prezidențiabilului Crin Antonescu.

În 2025, George Simion a încercat să-și crească popularitatea în afara țării, pentru a demonstra că e frecventabil, că are influență și că, în acest fel, ar avea toate datele să ajungă la Cotroceni.

La începutul anului a candidat și a câștigat poziția de vicepreședinte la ECR, Partidul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, condus în ultimii patru ani de prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, care l-a propus în ianuarie la vârful partidului pe Mateusz Morawiecki, fostul prim-ministru al Poloniei.

În urma alegerilor din 2024, Partidul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni a devenit a treia formaţiune ca mărime din legislativul UE, având în componență formațiunea Frații Italiei, condusă de Meloni, Partidul Lege şi Justiţie din Polonia și AUR.

Fotografiile lui George Simion cu Giorgia Meloni au fost supralicitate de AUR, care ar fi făcut și un contract de lobby cu o firmă americană pentru a-l introduce pe Simion în mediile politice rarefiate din Statele Unite contra sumei de 1,5 milioane de euro, potrivit presei, care citează Departamentul Justiției de la Washington și firma de lobby BGD Legal & Consulting LLC.

Potrivit unui reprezentant al acestei firme, contractul a fost înregistrat la Departamentul Justiției de la Washington, dar AUR nu a dat încă banii.

George Simion ar putea folosi acest contract pentru campania din turul al doilea, când crede că va avea mai mare nevoie de legitimare din afară.

Atârnă greu în campania electorală procesul pierdut în primă instanță de Simion cu fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, care l-a acuzat că ar avea legături cu serviciile secrete rusești și că acesta a fost principalul motiv pentru care a fost declarat persona non grata de către autoritățile din Chișinău și Kiev.

Apoi, toate declarațiile lui și ale parlamentarilor AUR din ultimii ani referitoare la Holocaust, la legionari, dilemele față de Rusia nu dispar, iar strategii AUR cred chiar că acestea ar putea ajuta.

În fond, George Simion vrea să colecteze voturile tuturor celor care l-ar fi preferat pe Călin Georgescu, candidatul care a câștigat primul tur al prezidențialelor de anul trecut și care e considerat omul rușilor.

Așa că se străduie să nu-l contrazică pe mentorul său spiritual. Spune că mizează pe UE și pe NATO, dar crede că Bruxelles-ul i-a nedreptățit pe români și declară că țara nu va intra niciodată în război, dacă ajunge el președinte. Vrea pace cu orice preț pentru Ucraina și încearcă din răsputeri să aibă o fotografie cu președintele american Donald Trump. 

Pentru Simion, construirea imaginii de personaj anti-sistem e cea mai importantă, dar în paralel aplică în partid principii autoritariste, sugerând că partidul îi aparține pe viață și că fără el întreaga mișcare suveranistă s-ar prăbuși.

Ideologul AUR Claudiu Târziu, care era numărul 2 în partid, a fost exclus fără ca George Simion să explice public ce s-a întâmplat, care au fost cauzele rupturii și dacă totul s-a petrecut conform statutului. 

În interiorul AUR, președintele partidului se consideră un lider maxim, ca și cum ar avea pârghii de susținere și altundeva în afara alegătorilor, ca și cum cineva i-ar fi garantat niște succese, pe care se străduie să le atingă.

Totuși, spre deosebire de alte mișcări populiste, unde liderul e seducător, în cazul lui George Simion nu există niciun fel de charismă, doar artificii electorale care îi păcălesc pe cei creduli sau care au succes fiindcă oamenii sunt nemulțumiți de oferta politicii tradiționale.

Sondajele îl cotează cu 30% din opțiunile electorale, dar e greu de crezut că mai are de unde să crească, chiar dacă intră în turul al doilea. Simion are, de fapt, scorul extremiștilor de peste tot din Europa.

Cu toate că are prima șansă să intre în turul al doilea, unii sociologi cred că jocul e la limită și există 50% șanse să piardă sau să câștige. În fața unui electorat euro-entuziast care are încredere în NATO în proporție de aproape 80%, e totuși greu de crezut, deși nu imposibil, că George Simion poate ajunge la Cotroceni.

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇