De ce îl deranjează pe Ciolacu grija președintelui pentru pensionari

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Pe liderul PSD Marcel Ciolacu l-a deranjat rău observația președintelui Iohannis cu diferitele cifre, avansate chiar de PSD (ministrul Muncii și cel al Finanțelor), cu privire la majorarea pensiilor. Am văzut cu toții în presă: ba 10%, ba 11%, asta ar însemna ca pensionarii să plătească ei costurile inflației, care sare de 15%, în țara noastră.

Nu faptul în sine pare să-l fi deranjat pe social-democrat, cât ideea că sugestia președintelui de a-i ajuta mai bine (și mai corect!) pe pensionari n-a făcut-o el, Ciolacu, adică PSD, și a ajuns șeful statului să ridice ștacheta deasupra unui Budăi sau a unui Câciu.

Ce și-o fi zis Ciolacu, în mintea lui: mie mi-ar fi de folos să simtă pensionarii la alegeri că eu sunt de partea lor, că eu le măresc pensiile, că eu „le dau”, nu altul. Domnului Iohannis la ce-i mai folosește așa ceva, când el nici nu poate candida?

Probabil, cu asemenea gânduri în minte, liderul PSD s-a lansat numaidecât într- o declarație de tipul „ziua și minciuna, luna și brașoava, anul și gogoașa”:

„Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta, dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare…”.

ADVERTISING

Cum spuneam, anul și gogoașa. Ultima majorare de pensii a avut loc la 1 ianuarie 2022, nu după sugestia PSD, nu după propunerea lui Ciolacu, ci doar prin aplicarea legii. Aceasta prevede creșteri anuale după un algoritm care ține seama de inflație și de dinamica salariului mediu. Asta prevede legea, asta a prevăzut și proiectul de buget al Guvernului Cîțu, asta a aplicat noua coaliție (coaliția, nea Marcele, nu PSD!).

De atunci, a trecut aproape un an și nicio majorare n-a fost propusă nici de PSD, nici de liderul PSD-ului și nici de premier, deși toți aceştia vedeau cu ochiul liber cum totul se scumpește dramatic, iar prețul inflației îl plătesc, în mare parte, pensionarii.

Parlamentul? Hai, că mă pufnește râsul. Parlamentul, unde domnul Ciolacu este președintele uneia din Camere, a votat, de la 1 ianuarie 2022 încoace, exact 213 Hotărâri (142 Senat și 71 Camera Deputațior). Niciuna nu privește vreo mărire a pensiilor.

Parlamentul a avut timp să dezbată nu majorarea pensiilor sau a salariilor, ci majorarea propriilor indemnizații, cele ale primarilor, ale președinților CJ, pe scurt, ale privilegiaților de tot felul, toți cu venituri zdravene, majorate de altfel și cu alte ocazii.

Avem una din cele mai ridicate inflații din Europa, Guvernul pare să aibă alte priorități, Parlamentul se face că plouă, domnul Budăi scoate propuneri ca din burtă, iar domnul Ciolacu – social-democrat și lider al coaliției – n-a cam lăsat impresia că s-ar zbate pentru pensionari. Nu era normal să intervină șeful statului?

Recunosc, simt un fel de revoltă în suflet. Mi se pare că pe șeful Partidului Social Democrat ar trebui să-l preocupe înaintea tuturor altora situația unei categorii sociale puternic defavorizată, pensionarii.

Este vorba de peste un sfert din populația României, domnule Ciolacu. Peste un sfert din această populație suferă și plătește greșelile altora (cineva trebuie să fie vinovat pentru inflația noastră, mult peste cea medie europeană), iar șeful partidului care își spune social-democrat promovează în Camera 71 de hotărâri, fără a pune măcar în discuție faptul că pensionarii plătesc efectele inflației și ale crizei.

Când s-a discutat majorarea indemnizațiilor la demnitari, ați spus cumva, domnule Ciolacu, că preferați să le majorați pensionarilor? Au spus Budăi sau Câciu? A spus altcineva?

Asta a fost grija voastră, stimați demnitari, majorarea propriilor indemnizații, asta ați pus la vot, nu situația pensionarilor, care – cum foarte corect remarca președintele Iohannis – plătesc costurile inflației, din propria lor pușculiță.

Iar liderul PSD, președinte al Camerei și lider în coaliție, nici acum nu vede fondul problemei și, în loc să susțină interesul pensionarilor, se plânge că „am intrat chiar într-o zonă penibilă de avansare de procente pentru a mări pensiile”.

Mi se pare jenant. Și iarăși trebuie să observ că penibilul îi aparține 100% Partidului Social Democrat. Procente n-a avansat decât domnul Budăi, ca bun pesedist ce este. De vreo lună încoace, poate două, ministrul Muncii vorbește neîntrebat și tot negociază cu sine însuși creșterea pensiilor. La început, vorbea de ceva, ca un fel de 5%, spus, și acesta, cam cu jumătate de gură.

După aceea, domnul Budăi a negociat cu sine însuși, a urcat ștacheta la „cel puțin 10%”, ca la licitație, apoi și mai generos la „maximum 11%”. Tot ca a licitație. Bingo!

Nimeni nu știe de unde a tot scos domnia sa aceste cifre. Aș folosi o vorbă, foarte curentă pe vremea când eram student: din burtă.

Altă sursă nu avea. Proiectul de buget este încă în lucru, iar domnul Budăi a vorbit nu pentru că avea ceva de spus, ci pentru ca să știe electoratul în 2024 că numai PSD mărește pensiile, nu altcineva.

În asemenea context și după o declarație a președintelui privind problema pensionarilor, mi se pare cam excentrică replica domnului Ciolacu: „Da, mă deranjează personal această discuţie în spaţiul public, cine oferă mai mult pensionarilor. Mă deranjează, cred că şi pe pensionari îi deranjează această dispută, care este neserioasă în spaţiul public”.

Asta îl deranjează pe dl Ciolacu, ca pesedist. Pe mine, ca cetățean, mă deranjează că PSD vântură cifre fără nicio bază și trebuie să intervină șeful statului, ca să atragă atenția că cifrele nu reprezintă nimic, dacă nu ai ceva anume în vedere, de exemplu, rata inflației.

De aceea, mi se pare corectă declarația președintelui:

„Nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor. Și, în condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație”.

Unde vede aici Marcel Ciolacu acel „cine oferă mai mult”, cu care îl incriminează nepermis pe președintele țării? Președintele nu oferă nimic. Nici nu are ce oferi, nici nu poate. Dar domnia sa are o importantă prerogativă, prevăzută în art. 20 (2) din Constituție:

„…Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Exact asta face președintele, domnule Ciolacu: încearcă o mediere între Guvern pe de o parte și o importantă secțiune a societății, pensionarii (peste 25% din total populație), pe de altă parte.

Președintele nu a avansat nicio cifră în stilul ciolăcist „cine oferă mai mult”, ci numai a explicat că, dacă majorarea pensiilor nu va acoperi inflația, atunci înseamnă că pensionarii vor suporta pe contul lor prețul crizelor și al inflației. În acest context și-a exprimat opinia că ar fi corect și rezonabil ca să se țină cont de nivelul inflației, când se hotărăște creșterea pensiilor.

Este ceva rău în asta? Trebuie asta să supere vreun șef de partid sau alt politician? În mod ciudat, însă, liderul PSD, în loc să cupleze cu recomandările prezidențiale, încearcă să pluseze iarăși, aș zice grosolan:

„Îmi doresc să facem o mărire de pensii cât mai mare, sustenabilă pentru perioada care va urma, nu numai în România, în întreaga Europă”.

Ciudată extrapolare! Președintele țării vorbește de inflația din țara noastră, de pensionarii noștri, de prețul crizelor noastre, iar președintele PSD – iertați-mi expresia – bate câmpii și se trezește vorbind de pensiile din întreaga Europă, ceva pentru care nu i-a cerut nimeni părerea!

La inflație, rămânem cu buzele umflate, dacă ne comparăm cu Europa, domnule Ciolacu.

Aș aminti că inflația din România a sărit de 15%, în timp ce statisticele europene consemnează, ca medie UE, o inflație de 9,9%. Despre asta ar trebui să spună ceva domnul Ciolacu, nu despre pensii mari pe tot continentul.

Căci crizele, războiul, COVID-ul au avut efecte în toate țările, dar nu toate au ajuns la inflația din România. Aș zice că diferența dintre media europeană și inflația noastră se datorează, în exclusivitate, profesionalismului miniștrilor, al Guvernului, al premierului și chiar al coaliției. Crede cineva altfel?

Toți sunt cu musca pe căciulă, inclusiv liderul PSD. Dacă era cât de cât pragmatic, domnia sa ar fi putut să-i mulțumească domnului Iohannis pentru recomandare, s-o sprijine, s-o susțină, nicidecum s-o critice. Greșesc cumva?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇