De ce a intrat Joe Biden în Ucraina?

Lăsând la o parte festivismul și declarațiile bombastice, trecerea frontierei NATO de către președintele american reprezintă un mesaj dur pentru Putin prin care e anunțat că e slab și nu mai are cum să învingă Ucraina. Dacă ar fi altfel, de ce în martie 2022, la precedenta vizită în Polonia, Joe Biden nu s-a întâlnit cu Zelenski?
De ce a intrat Joe Biden în Ucraina?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la ordinul de atac dat de Putin, acesta din urmă se află într-un mare impas după ce a pierdut în jur de 200.000 de militari.
  • La nivel politic, există o mare nerăbdare ca acest sângeros conflict să ia sfârșit, dar Emmanuel Macron și Olaf Scholz nu sunt dispuși să riște o confruntare directă cu Rusia.
  • Joe Biden: Putin credea că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. A mai crezut că poate rezista mai mult decât noi. Pur și simplu, s-a înșelat.
  • Ministrul de Externe din Ucraina: Un mesaj clar pentru ruși – nimănui nu-i mai e frică de voi.
  • Alianța Nord-Atlantică, la un an de la declanșarea invaziei de către Rusia, face încă un pas înainte în ce privește susținerea Ucrainei.

Traseul pe care a ajuns Joe Biden în Ucraina a fost unul lung și complicat din motive de securitate. A fost o călătorie simbolică, menită să marcheze legătura strânsă pe care Ucraina o are cu America.

Președintele american a zburat până în Polonia, iar apoi a plecat spre Kiev, cu trenul, pe timpul nopții, o călătorie care a durat peste zece ore.

ADVERTISING

Cu câteva minute înainte de decolare, reprezentanți ai Departamentului de Stat au trimis o notificare prin care au anunțat Rusia că președintele SUA va ajunge în capitala Ucrainei, spre stupoarea și nervozitatea reprezentanților Kremlinului.

Prin vizita făcută la Kiev, Joe Biden ridică sprijinul Occidentului pentru Ucraina la un nou nivel.

America anunță că e implicată politic în conflictul din Ucraina și îl va sprijini pe Volodimir Zelenski atât cât va fi necesar.

Alianța Nord-Atlantică, la un an de la declanșarea invaziei de către Rusia, face încă un pas înainte în ce privește susținerea Ucrainei. 

Mesajul transmis de Biden către Moscova spune clar că SUA nu vor renunța, iar transferul de arme va continua cu o intensitate și mai mare.

Cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la ordinul de atac dat de Putin, acesta din urmă se află într-un mare impas după ce a pierdut în jur de 200.000 de militari, morți și răniți, conform estimărilor făcute de Departamentul Apărării al SUA.

La rândul lor, peste 120.000 de soldați ucraineni au fost scoși din luptă, morți sau răniți.

Problema e că Rusia nu reușește să recruteze, să antreneze și să înarmeze noi soldați, pe când Ucraina are o rezervă de 700.000 de militari, aflați în diverse stadii de mobilizare.

Războiul ca o povară

Vizita surpriză a lui Joe Biden la Kiev conține și un mesaj pentru aliații europeni. 

Războiul a devenit o povară și un factor de instabilitate în multe state membre al Uniunii Europene.

BidenZelenskiKievVizitaFebruarie
Joe Biden și Volodimir Zelenski intră în sediul președinției ucrainene, pentru discuții - Foto: President.gov.ua

La nivel politic, există o mare nerăbdare ca acest sângeros conflict să ia sfârșit, dar Emmanuel Macron și Olaf Scholz nu sunt dispuși să riște o confruntare directă cu Rusia, pentru a grăbi procesul de dezintegrare a regimului lui Putin.

Într-o astfel de situație, singura soluție se află la ucraineni, care trebuie să lupte pentru țara lor, dar și pentru a aduce din nou stabilitate în Europa.

Vizita lui Joe Biden e un semnal că, deși sunt lăsați singuri, ucrainenii vor primi informațiile și armele necesare pentru a învinge.

„Președintele Zelenski și toți ucrainenii reamintesc lumii, în fiecare zi, ce înseamnă curajul. Ei ne reamintesc și faptul că libertatea nu are preț. Că merită să luptăm pentru ea atâta timp cât va fi nevoie”, a scris Biden pe contul său de Twitter.

Putin credea că Ucraina e slabă, iar Occidentul, divizat

Reacția Rusiei a fost brutală și amenințătoare, cum se întâmplă atât de des în ultima vreme.

„Privind imaginile de astăzi ale lui Biden, alături de pupilul său Zelenski, la Kiev, mi-am amintit de soarta tuturor proiectelor americane anterioare. Mihail Sakașvili plătește un preț foarte mare pentru a rămâne în atenția Occidentului. Soarta lui Sakașvili, soarta opozantului venezuelean Juan Guaido - asta îi așteaptă pe toți cei care și-au vândut sufletul americanilor: blestemați de propriul popor, nu mai au nevoie de nimeni, obligați să cheltuiască banii câștigați din trădarea țărilor lor pe avocați americani”, a anunțat Maria Zacharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia.

De remarcat e că reacția Moscovei face referire la doi inamici, ținte ale Kremlinului, care au condus mișcări politice, atât în Venezuela, cât și în Georgia, împotriva unor regimuri dictatoriale, aflate sub tutela Rusiei.

„Putin credea că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. A mai crezut că poate rezista mai mult decât noi. Pur și simplu, s-a înșelat. Un an mai târziu, iată-ne împreună - mereu alături de poporul ucrainean”, a mai spus Joe Biden, în vizita sa la Kiev.

ZelenskiBidenKievVizita
Volodimir Zelenski și Joe Biden, pe aleea eroilor din Kiev, unde a fost marcată simbolic această vizită neașteptată - Foto: President.gov.ua

Dar în spatele acestui gest curajos al președintelui american de a se deplasa într-o țară aflată în război cu Rusia, pe teritoriul căreia nu sunt trupe americane, se mai află ceva.

Rusia nu are șanse să mai câștige războiul

Biden nu s-ar fi expus la un eșec, dacă forțele Rusiei ar fi avut cea mai mică șansă să câștige sau dacă situația de pe front ar fi fost în favoarea lor. 

Cel mai puternic lider al lumii libere nu s-ar fi dus la Kiev să apară lângă un posibil învins, oricât de eroic ar fi fost comportamentul său până acum.

Avea la dispoziție o serie de soluții pentru a-și transmite mesajul fără a face paradă în fața întregii lumi, alături de un Zelenski vulnerabil.

Aceasta e, în realitate, cea mai proastă veste pentru Vladimir Putin, faptul că la nivelul cel mai înalt se știe clar că la momentul vizitei superioritatea militară în ce privește poziția din teren, echipamentul și armamentul înclină de partea Ucrainei.

Lăsând la o parte festivismul, formalismul și zgomotul din jurul unui astfel de eveniment, în fundal, SUA i-au transmis Rusiei că nu are nicio șansă să câștige războiul și ar face mai bine dacă ar căuta soluții să se retragă.

De ce acum a fost la Kiev, iar data trecută, nu?

În zilele următoare, la Moscova vor apărea primele efecte ale trecerii frontierei ucrainene de către cavalcadă politică americană, fiind posibil ca nivelul de critici la adresa lui Vladimir Putin să se intensifice.

Dacă situația ar fi diferită, ar trebui să ne întrebăm de ce Joe Biden n-a făcut o vizită la Kiev și în 25 martie 2022, la o lună de la declanșarea invaziei, atunci când a ajuns pentru prima dată în Polonia?

BidenFloriZidulEroilorKiev
Joe Biden depune o coroană de flori la monumentul eroilor ucraineni care și-au dat viața pentru apărarea țării - Foto: USGovernment

Volodimir Zelenski avea atunci nevoie ca de aer de o întâlnire cu președintele american. 

Supraviețuise primei faze din ofensiva rusă, dar soarta lui și a țării atârnau de un fir de păr. Nimic nu era sigur, iar rușii încă se aflau în Bucea, la nord de Kiev, cu mii de tancuri, amenințând capitala.

Zelenski, la vremea respectivă, nu s-a întâlnit cu Joe Biden nici măcar pe teritoriul Poloniei, în situația în care se considera că Ucraina e prea periculoasă.

Să ne amintim că, la scurt timp după vizita lui Joe Biden în Polonia, a început o mare ofensivă ucraineană, care i-a împins pe ruși din nordul țării vecine.

Și astăzi sunt tot mai multe declarații ale experților și oficialilor militari, ce indică un blocaj al armatei ruse pe frontul de est, că se înregistrează pierderi mari de personal, dar și că se fac pregătiri intense ale forțelor Kievului pentru o mare ofensivă.

„Vă spun următorul lucru: ambii președinți sunt mulțumiți de conversație. Atmosfera este cât se poate de încrezătoare și sinceră. Această vizită reprezintă o victorie pentru poporul ucrainean și pentru președintele Zelenski. Ea a fost realizată împotriva oricăror obstacole, de dragul victoriei Ucrainei și a întregii lumi libere. Un semnal clar pentru ruși - nimănui nu-i mai este frică de voi!”, a declarat Dmitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.  

În următoarea perioadă, forțele Kievului vor declanșa o mare contra-ofensivă, încercând să rupă legătura dintre trupele Rusiei de pe fronturile de est și de sud. Vizita lui Joe Biden la Kiev trebuie văzută și ca debutul unei noi faze a conflictului din Ucraina.

BisericaBidenZelenski
Volodimir Zelenski și Joe Biden, împreună, într-o catedrală din Kiev - Foto: USGovernment

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇