Dar când nu va mai fi prostul de serviciu?

Dar când nu va mai fi prostul de serviciu?

Finanțele țării pentru 2024 sunt gândite 100% electoral, țintite pe recompensarea și motivarea pentru campanie a principalelor categorii pe care mizează la mobilizare și urne mai ales PSD, forța de la distanță dominantă a guvernării.

Principala categorie care trebuie măcar amorțită, dacă nu chiar mulțumită pe deplin, sunt bugetarii, imensul aparat care a devenit electoratul predilect al PSD.

Sigur că revendicările sunt greu de satisfăcut așa cum sunt formulate, însă Guvernul oferă majorarea otova de 5%, potrivit Ordonanței “trenuleț” 115/2023.

O asemenea majorare este foarte greu de explicat în termeni economici și manageriali, ca orice majorare nediferențiată, de altfel. Poate că unii merită o majorare mai consistentă, pentru că eficiența muncii lor e foarte mare. Alții, în mod cert, nu-și merită nici lefurile actuale.

ADVERTISING

Niciun patron de firmă nu majorează salariile cu un procent identic pentru toți angajații. O majorare unitară îi demobilizează pe cei buni, care constată că diferență de valoare nu contează, și îi încurajează pe cei slabi să nu facă niciun efort pentru că oricum merg cu turma.

După testele PISA, premierul Ciolacu îi cerea dnei ministru Deca criterii de performanță pentru salarizarea profesorilor. Între timp, i-a trecut.

Dar cel mai mare cadou oferit bugetarilor este că reorganizarea instituțiilor publice, de care premierul făcea mare caz că va aduce importante economii bugetare (și chiar așa ar fi fost dacă era făcută în mod serios), va fi amânată cel puțin jumătate de an.

Probabil până după alegeri, de fapt. Deci în anul electoral niciun bugetar nu trebuie să-și bată capul că ar putea fi concediat, totul e să se concentreze la vot.

Majorarea de 5% trebuie să îi ocolească pe demnitari, însă vedem că în forma finală beneficiază demnitarii din zona autorității locale. Și beneficiarii nu sunt doar primarii. Tot aparatul primăriei are salariile raportate la cel al primarului, deci ca să crească și ele, trebuia să crească salariul primarului.

Cine duce greul campaniei, cine interacționează cu oamenii, cine asigură logistica alegerilor în fiecare sat? Angajații primăriei, desigur.

O altă categorie vizată anul viitor sunt pensionarii, importanți și prin ei înșiși, și prin familiile lor. De aceea, a fost pusă la cale promisiunea recalculării de la 1 septembrie și creșterea pensiilor în medie cu 40%.

Ce va însemna, de fapt, asta în mod concret se va vedea după alegerile locale, care în unele scenarii ar putea fi însoțite de cele prezidențiale. Și mai cu o amânare, cu o promisiune și împingerea liniei orizontului așteptării, să fie trecut și pragul parlamentarelor. După care, oricum, va urma un tsunami financiar.

De ce ar mai avea oamenii încredere, este o întrebare validă având în vedere minciunile în formă continuată ale Guvernului. Și cu salariile profesorilor, și cu legea salarizării, și cu multele forme contradictorii ale bugetului și cu eliminarea pensiilor speciale, care în loc să fi dispărut au un buget și mai mare.

Și bugetul pe 2024 se anunță a fi tot o mare minciună.

După ce bugetul pe 2023 s-a dovedit a fi fost o fantezie, cu venituri mult supraestimate din pix, ar fi fost de așteptat, dacă respectăm prezumția de bună credință, ca anul acesta proiectul să fie “sticlă”, vorba teoreticului președinte al țarii.

Ar fi fost de așteptat ca fiecare cifră, fiecare procent să fie analizate în detaliu, să se potrivească perfect cu restul.

Nici gând! Cifrele au fost schimbate până în miez de noapte, din pălărie, pe măsură ce erau descoperite socoteli greșite și omisiuni, nu de câțiva lei, ci de miliarde de lei.

Avizele au fost cerute, din nou, strict pentru bifarea procedurii, nu pentru rolul lor firesc, de asistență de specialitate pentru guvernanți. Una de care un guvern de bună credință și decis să aibă un management de calitate ar trebui să aibă tot interesul să țină cont.

Avertismentele specialiștilor, inclusiv de la Consiliul Fiscal, au fost ignorate total, iar dezbaterea parlamentară va fi o bășcălie, cât timp bugetul trebuie să fie votat până joi, ca să închidă parlamentarii taraba și să plece în vacanță.

Și în tot acest timp cine va fi jupuit cu taxe? Hărțuit cu rânduri peste rânduri de controale ale unor instituții flămânde cu norma de amenzi? Privatul, desigur, care își merită soarta pentru prostia de a-și fi investit banii într-o țară unde este doar țintă vie pentru guvernanți.

Doar că atunci când privatul va decide să nu mai fie prost și va închide la rândul sau taraba, să vedem cine va mai plăti cohortele de bugetari, demnitari și pensionari speciali?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇