Dacă am respecta protocolul, n-am avea bătaie de cap, domnule Ciolacu

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La numai două zile după ce dl Ciolacu a anunțat că suspendă orice activitate legată de rotația premierilor până nu se rezolvă, mai întâi, cererile sindicatelor din învățământ și problema pensiilor speciale, iată că luni seara, surse din PNL vesteau că premierul Ciucă va demisiona vineri conform Protocolului Alianței, din anul 2021. Miercuri, însuși premierul confirma demisia sa pe data de 25 mai.

În acest context, domnul Ciucă a precizat astfel, încă de duminică, poziția PNL cu privire la revizuirea protocolului, la care insistă cu atâta străduință liderul social-democrațior:

„…PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor”.

Observați nuanța: în timp ce PNL cerea respectarea protocolului, PSD, în frunte cu liderul Ciolacu, începuse un fel de campanie de revizuire a actului pe care toți liderii Coaliției și-l asumaseră și îl semnaseră fără obiecțiuni în 2021.

ADVERTISING

De ce oare? Simplu: în noiembrie 2021, pe agenda domnului Ciolacu se găseau câteva nume de pesediști, considerați de domnia sa ca băieți buni, devotați partidului și conducătorului iubit. Astăzi, domnul Ciolacu are în agendă alte nume, tot băieți buni, tot devotați partidului, inclusiv iubitului conducător.

În fruntea acestora din urmă se află domnul Sorin Grindeanu, tot băiat bun, tot devotat, poate chiar mai bun și mai devotat decât alții. Pe scurt, el este prioritatea partidului și cu el începe renegocierea protocolului. Iar el este dornic să-și păstreze mort-copt funcția de ministru al Transporturilor. Că altfel se supără.

De dragul domnului Grindeanu (desigur și al altora), domnul Ciolacu vrea să renegocieze un protocol aproape perfect, în orice caz fără alte cusururi, decât acela de a nu-i fi asigurat Grideanului pohta ce a pohtit-o – vorba unui vechi cronicar.

Mi se pare foarte corectă observația recentă a premierului că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, renegociind ceea ce s-a negociat, acceptat și parafat de către toți iderii coaliției în 2021.

Crede cineva că profesorii n-au observat și ei cum nimeni nu ia în seamă revendicările lor, în timp ce decidenții, cei care trebuiau să-i asculte pe ei, băteau apa-n piuă, ca să renegocieze ceea ce negociaseră deja, destul?

Flerul îmi spune că de aici a pornit ideea cu renegocirea, de la îndărătnicia lui Grindeanu de a nu renunța la Transporturi, și de a nu lăsa pe mâna liberalilor un minister cu fonduri greleși cu perspectiva unor tăieri de panglici, pe care i-ar face mare plăcere să le administreze PSD.

Gândesc că, dacă principalii lideri ai coaliției ar fi avut destul simț politic și destul fler – ceva ce n-ar trebui să lipsească nici măcar unui președinte de bloc, darămite unor miniștri și șefi de partide, atunci cu siguranță nici nu s-ar fi demarat vreo negociere, ci s-ar fi respectat ad litteram protocolul asumat în noiembrie 2021, unde s-au stabilit în detaliu toate condițiile privind rotația prim miniștrilor și implicațiile adiacente.

Îmi permit să le reamintesc, tocmai ca să observați și dvs acuratețea detaliior. Citez, deci, din Protocol, Art. 2, al 1:

„Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 3 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024”.

Clar ca bună-ziua! O mică rotație între premieri, fără mult deranj și fără bătaie de cap. Nici nu ai ce negocia, de vreme ce același Protocol explica în detaliu cum trebuie procedat, pentru ca predarea ștafetei să se facă din mers, simplu și fără complicații.

Iar noi ne zbatem ca să facem lucurile complicat, atât de complicat încât milioane de școlari rămân câteva zile fără cursuri.

Căci, iată ce prevede documentul la art. 2, al 2, tot detaliat și tot într-o acuratețe perfectă (citez):

„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern :
- vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
- ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL,
- iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
- ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL,
- iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
- coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL,
- iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

Pentru a opera toate aceste modificări, nu trebuie negocieri, întrucât scrie negru pe alb. Fără îndoială, partidele și-au pregătit propuneri, iar acestea vor fi prezentate de către partide premierului desemnat după consultările de la Cotroceni. Premierul, în cazul în care le va accepta, se va prezenta cu ele în Parlament.

Zero negocieri. Nu-i OK? Descoperirea că – vezi Doamne! – dacă s-ar ocupa de rotație, domnul Ciolacu n-ar mai avea timp să se ocupe de problemele profesorilor este o temă falsă. Ca dovadă, de luni, de când liderii coaliției nu se mai ocupă cu rotația, n-au rezolvat nimic nici în ce privește pensiile speciale și nici în conflictul cu sindicatele.

Până în momentul când scriu aceste rânduri, miercuri seară, nu-mi este clar dacă s-a rezolvat ceva sau nu s-a rezolvat nimic. Școlile sunt încă închise, iar joi, sindicaliștii s-au și organizat să iasă în stradă. Asta-i trebuie astăzi României, domnule Ciolacu? Asta, cu prețul renegocierii a ceea ce s-a negociat deja și n-a prea intervenit altceva?

Repet, protocolul asumat de toți factorii în drept se poate aplica aproape fără nicio actualizare. Zic aproape, numai întrucât a apărut un element nou: acela cu comasarea a două perechi de ministere. Pentru a opera așa ceva, există lege, există metodologie precisă. Nu e nevoie să prevedem într-un protocol. Pur și simplu, noul premier o va include în propunerea sa către Parlament.

În ce privește prioritatea zero a domnului Ciolacu, cu privire la menținerea lui Grindeanu la Transporturi, cu argumentul că altul mai bun nu-i, asta mă face să râd. Hai, să fim serioși, stimate domnule prim-pesedist, de când este nea Sorin expert în Transporturi? De anul trecut? De an țărț? Parcă-l știam specialist în comunicații, unde a fost președinte la ANCOM, înainte de a ajunge viceprim la guvern.

Nu mi-aș fi permis să revin cu cazul domnului Grindeanu, dacă n-aș ști că actualele succese la lucrările de infrastructură se datorează în principal pregătirii pe care au făcut-o predecesorii domniei sale, asigurând studii de fezabilitate, avize, exproprieri, licitații, documentații și tot ce mai trebuie pentru ca investiția pregătită de cu destulă osârdie, să poată fi continuată de dl Grindeanu, dar și de oricare altul, în locul lui, dacă nu va fi numit ministru al Transporturilor.

POST SCRIPTUM:
Domnii Ciucă și Ciolacu nu s-au prezentat la ședința convocată miercuri de sindicate pe tema revendicărilor din învățământ. Presa informează că amândoi sunt la guvern și discută despre… rotativă. No comment!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇