Cum se desfășoară războiul din umbră? Putin pierde prima luptă

Informațiile despre intențiile și planurile militare ale președintelui rus l-au ajutat pe Joe Biden să construiască o coaliție SUA-NATO-UE care i-a rezistat lui Putin. Negocierile invocate de liderul de la Kremlin nu sunt altceva decât o încercare de a câștiga timp pentru a-și reface strategia.
Cum se desfășoară războiul din umbră? Putin pierde prima luptă
  • Într-o săptămână, România și-a atins două obiective importante de securitate: soldați americani dislocați în țară și realizarea unui grup de luptă NATO.
  • După ce, în 2017, SUA au pierdut o sursă importantă de informații care se afla în preajma liderului rus, sunt semne că din nou au acces la birourile din Moscova.
  • Pentru Putin, controlul Ucrainei reprezintă o chestiune de viață și moarte. Din acest motiv, Occidentul nu are nicio altă posibilitate să închidă conflictul în afara negocierilor. 

Nu s-ar vorbi atât despre război dacă pericolul n-ar fi unul real. Un conflict armat în apropierea granițelor României va avea impact și asupra vieții de zi cu zi, în ciuda apelurilor repetate la calm ale autorităților, care spun că n-avem de ce să fim îngrijorați.

Cei care-și amintesc războiul din fosta Iugoslavie și înlăturarea regimului Miloșevici în urma bombardamentelor NATO asupra Belgradului își amintesc și impactul major asupra societății românești.

ADVERTISING

Atunci, o bună parte a opiniei publice a fost de partea sârbilor, considerați victime.

Deși, în urma aprobării date de Parlament pentru survol al spațiului aerian național de către avioanele NATO, România face un pas decisiv pentru aderarea la alianță, susținerea publică pentru președintele Emil Constantinescu se prăbușește, iar Ion Iliescu se întoarce la conducerea țării în urma alegerilor din anul 2000.

E imposibil ca o astfel de presiune militară pe care Rusia o pune pe Ucraina să nu schimbe în mod profund contextul militar și politic din întreaga zonă.

România își atinge obiectivele de securitate

Vladimir Putin nu a luat încă o decizie finală cu privire la un atac. Obiectivul său este să preia controlul, într-o formă sau alta, asupra Ucrainei.

Până acum, a încercat în toate felurile posibile. Chiar și pentru el, intervenția militară reprezintă o ultimă soluție.

Dar asta nu înseamnă că nu conștientizează pericolele. Nu vrea să joace rolul de agresor. Nu vrea să irosească viețile soldaților ruși într-un război considerat “fratricid” de mulți locuitori ai celor două țări.

Spre deosebire de 1999, când a avut loc bombardarea Belgradului, România acum este membră NATO. Are garanții de securitate din partea alianței și contribuie la deteriorarea presiunii militare rusești din regiune.

Criza creată de posibila invazie a Ucrainei a făcut ca Bucureștiul să-și îndeplinească cele două obiective militare importante pe care le avea: trupe militare americane pe teritoriul României și crearea unui grup de luptă NATO în țară, adică prezență permanentă a alianței.

După ani de discuții, negocieri și o serie de propuneri din partea românească, cele două scopuri au fost atinse într-o săptămână în urma tensiunii create de Rusia în partea de est a Europei.

Ne aflăm în mijlocul unui conflict extrem de sofisticat tactic, în care observăm că mișcările de trupe sunt mai mari în afara zonei de conflict, iar confruntările directe, puține.

Democrația și prosperitatea, inamicii lui Putin

Vladimir Putin vrea controlul Ucrainei, stoparea dezvoltării țării, a democratizării ei, astfel încât să nu provoace un dezechilibru în Rusia.

Un nivel de trai ridicat în țara vecină va duce rapid la tensiuni sociale și politice în Moscova.

Cum au observat mai mulți politologi, Vladimir Putin se teme să nu fie înlăturat prin violență de la putere. De aceea, a creat un întreg sistem de control al Opoziției, presei independente și organizațiilor civice. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării.

Raising of Ukrainian flag in Uzhhorod
În 16 februarie, ziua despre care se credea că va fi cea a invaziei declanșate de Rusia, Ucraina a sărbătorit unitatea, folosind momentul pentru consolidarea coeziunii din perspectiva unui posibil conflict - Foto: Hepta.ro

“Lui Putin îi e teamă că, dacă oricare dintre aceste state devin democrații de succes, prospere și se integrează pe deplin cu Occidentul, poporul rus va cere același lucru. Pentru a preveni asta, Putin încearcă să se asigure că statele vecine sunt conduse de oameni puternic dependenți de Rusia pentru a rămâne la putere”, a scris Ivo Daadler, fost ambasador al SUA la NATO în perioada 2009-2013, pentru Financial Times.

Acesta e secretul liderului de la Kremlin. Pentru el, controlul politic al Ucrainei reprezintă o problemă de viață și de moarte. Din acest motiv, practică acest balet cu forțe militare, amenințări, negocieri și propagandă la care asistăm în ultima perioadă.

Noi ferestre spre Kremlin

Vestea bună e că, după ani în care statele occidentale nu mai aveau informații despre “cum gândește Putin”, există tot mai multe indicii că SUA au din nou acces în zonele rarefiate ale puterii de la Kremlin.

“În urma unor interviuri cu oficiali din Statele Unite și cei mai apropiați aliați ai săi, este clar că Statele Unite și Marea Britanie au din nou ferestre prin care pot cerceta modul în care gândește Vladimir Putin. La unele concluzii se ajunge în urma interceptărilor electronice, altele sunt susținute de conversațiile sale periodice cu Joe Biden, despre care oficialii spun că s-au dovedit utile pentru înțelegerea viziunii despre lume a lui Putin – și a naturii sale tranzacționale”, se arată într-un articol publicat de cotidianul “New York Times”, în data de 15 februarie. 

Tot aici se subliniază faptul că din 2017, când o sursă importantă pentru CIA a fost extrasă din Moscova de teamă să nu fie expusă, SUA nu au mai avut informații din zona Kremlinului vreme de trei-patru ani, dar acum, după toate semnele, acest neajuns a fost îndepărtat.

Faptul că pe surse a fost sugerată data unui atac, cu câteva zile înainte de a avea loc, arată un nivel de acces ridicat al agențiilor de informații occidentale în cercul de putere al lui Putin.

Toată propaganda, glumele și discursurile critice la adresa Occidentului nu pot ascunde frustrarea liderului rus că planul său a fost dat peste cap, iar elementele surpriză pregătite, făcute publice.

În opinia mea, această incertitudine tensionată va continua și în săptămânile viitoare.

Putin, vorbind de negocieri, are ca obiectiv să câștige timp pentru a-și reface strategia și a găsi o oportunitate să obțină controlul asupra Ucrainei.

Asistăm la un conflict intens și ascuns în care totul se va schimba în momentul în care va apărea prima fisură în scutul uneia dintre tabere. 

Cred că Putin e mai expus la astfel de fisuri pentru că nu poate ține miza atât de ridicată prea mult timp fără ca în jurul său să nu apară disensiuni și alte viziuni cu privire la viitorul Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇