Cum se calculează facturile la energie? Misterele sumelor foarte mari

Cum se calculează facturile la energie? Misterele sumelor foarte mari

Tot mai mulți oameni, persoane publice sau nu, reclamă același lucru: facturi imense la energia electrică.

Este vorba, în cele mai multe cazuri, de noua modalitate de calculare a facturii, foarte complicată, pe care a explicat-o pentru SpotMedia.ro Dumitru Chisăliță, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Pentru a beneficia de compensarea prețului, prima condiție, stabilită încă prin OUG 27 din martie, ține de consumul mediu din 2021. Dacă acest consum mediu anual din 2021 a fost până la 100 kwh, prețul compensat este 0,68 de lei/kwh.

Pentru cei cu un consum mediu anual din 2021 între 100 și 300 kwh, prețul compensat este de 0,80 lei/kw.

ADVERTISING

Pentru cei cu consum 100-300 kwh anul trecut, OUG 119 din septembrie, mai introduce o condiție - vor plăti 0,80 lei/kw, prețul compensat, doar pentru primii 255 kwh consumați/lună. Ce depășește 255 kwh/lună, fie că e 1 kw, fie că sunt 1000 de kwh, se plătește la prețul pieții.

Cei care nu îndeplinesc însă prima condiție, a consumului mediu anual de maximum 300 kwh din 2021, plătesc încă din aprilie și vor plăti în continuare tot consumul lunar la prețul pieţii, indiferent câte economii vor face în fiecare lună.

Deci, ca să recapitulăm, regulile s-au schimbat de 3 ori: iarna trecută compensarea a funcționat pentru orice consum lunar și fără vreo limită privind consumul din 2021. În aprilie a intervenit condiția consumului mediu în 2021 sub 300kwh. Iar în septembrie s-a adăugat limitarea compensării în fiecare lună la 255 kwh.

Este adevărat că în România consumul mediu/locuitor/an este de 125kwh, deci plafonul mediei anuale de 300 de kwh și cel lunar de 255 par foarte mari.

Fals, pentru că în calculul consumului mediu/locuitor intra cele 40% din gospodăriile din Romania care sunt la limita subzistenței energetice, deci cu un consum infim.

Așa se face că o gospodărie cu 3-4 persoane în 3-4 camere, cu mașină de spălat rufe, eventual și vase, cu un cuptor electric, niște becuri, un televizor, laptop sare ușor peste acest consum.

Pentru că în aprilie a fost introdusă pentru compensare noua condiție a consumului mediu din 2021 de maximum 300 de kwh, companiile au fost nevoite să-și modifice softurile. Și acum vin primele facturi regularizate conform regulilor OUG din aprilie. Și ele sunt foarte mari pentru cei care anul trecut au avut consumul mediu mai mare de 300 kwh.

Este aplicat un standard dintr-o perioadă în care nici nu ne gândeam ce va depinde de consumul din acel moment. Nu e chiar o retroactivitate a legii, dar este incorect să devină brusc standard un consum despre care consumatorul nu știa ce implicații va avea pe viitor.

Mai mult, este incorect că standardul de consum plafonat este calculat într-un an pandemic, când au fost perioade mari cu învățământ online, când lumea a lucrat mult de acasă, deci consumul a fost mai mare.

Dacă Guvernul va extinde calculul mediei la ultimii 3 ani, ea va include și anul pandemic 2020 cu interdicțiile stării de urgență, când s-a stat practic numai în casă.

Pentru a beneficia de acele diferențe de preț între momentele de consum maxim și cele de consum mic, deci ca să beneficiezi de faptul că pui mașina de spălat noaptea, de exemplu, e necesar un contor inteligent, ceea ce au doar 7% dintre români.

Zăpăceala asta continuă de reguli sigur că face inevitabile unele erori, dar generează și creșterea costurilor, pentru că schimbarea periodică de softuri ale companiilor, de 3 ori în ultimele mai puțin de 12 luni, nu e gratis.

O problemă este generată și de compensările restante pe care statul le datorează furnizorilor. Companiile tind să se recapitalizeze cu împrumuturi fără dobândă de la clienți. Cum? Prin facturarea unor consumuri estimate amețitoare. Unui client care nu depășește o medie de 300 de kwh i-a venit pentru iulie factura pentru un consum estimat de 700 de kwh.

Dar cel mai rău este că oamenii nu înțeleg foarte bine care sunt regulile mereu în schimbare, sunt puși în fața unor sume foarte mari pe criterii care nu sunt sub controlul lor, nu înțeleg cum să-și regleze comportamentul și este firesc să intre în panică.

Așa cum este de-a dreptul criminal ca oameni care și-au montat, cel mai adesea fără niciun ajutor de la stat, panouri fotovoltaice, să aștepte luni de zile până când să poată consuma ce produc ele și alte multe luni de zile până când devin prosumatori și dau energie în sistem, iar pentru ceea ce dau să primească banii o dată la doi ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇