Colectiv, o tragedie care s-a transformat într-o revoluție fără sfârșit

Colectiv, o tragedie care s-a transformat într-o revoluție fără sfârșit

Colectiv a fost începutul unei revoluții, cea mai mare din România după 1989. Și ea continuă încă. 

Mulți tind să spună că după tragedia din noaptea de 30 octombrie 2015, în România nu s-a schimbat mare lucru. 

Vinovații nu au fost pedepsiți. Cel mai important responsabil administrativ pentru producerea ei, e vorba de primarul Sectorului 4 Popescu “Piedone”, paradoxal, a ajuns din nou în fruntea unui sector al Capitalei, iar sistemul medical nu a fost modernizat și responsabilizat într-o măsură care să conteze pentru oameni.

Șuruburile de la Colectiv

Familiile victimelor și supraviețuitorii sunt încă prinși în capcana emoțională a unui proces care nu se mai sfârșește, așteptând un verdict final. Durerea sufletească se adaugă, zi după zi, celei fizice.

… procesul de schimbare nu s-a încheiat. El continuă cu toate că are momente în care se oprește și, uneori, dă înapoi. Dar, apoi, își reia funcționarea într-un mod implacabil…

ADVERTISING

Da, sistemul de justiție, cel politic și administrativ n-au reușit să înlăture cenușa rămasă după tragedie. E încă acolo, dovada neputinței noastre de a face curat și de a ne vindeca.

5 ani de la Colectiv. Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor și a promulgat legea privind decontarea pe viață a tratamentului pentru supravieţuitori

Dar Colectiv și tot ce a urmat după aceea, în opinia mea, a transformat România din temelii, iar procesul de schimbare nu s-a încheiat. El continuă cu toate că are momente în care se oprește și, uneori, dă înapoi. Dar, apoi, își reia funcționarea într-un mod implacabil, modificând societatea.

BUCURESTI - COMEMORARE - COLECTIV - 5 ANI
La cinci ani de la tragedia din Club Colectiv, durerea celor care și-au pierdut rudele, prietenii și colegii a rămas la fel de intensă - Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Foto/Hepta.ro

În 2016, la un an după tragedia care l-a spulberat pe Victor Ponta și guvernul său, un PSD condus de Dragnea care a făcut tot posibilul să nu apară pe radarul opiniei publice, a câștigat alegerile la un scor greu de imaginat, iar vreme de trei ani a încercat să-și subordoneze sistemul de justiție.

Guvernul Cioloș a fost o întâmplare atât de neașteptată pentru România și pentru cei din clasa de mijloc încât, mulți dintre ei au crezut că totul s-a rezolvat. 

Tragedia de la Colectiv și tot ce a urmat după a obligat formațiunile politice să decidă pe ce drum o iau, iar cele care nu au ales bine au dispărut deja sau se confruntă cu mari probleme.

În sfârșit, se intrase într-o zodie a normalității, au crezut ei, iar la alegerile din decembrie 2016 au preferat să plece în weekend. Pe fondul unui absenteism pronunțat în mediul urban, PSD s-a întors la putere și trei ani au fost pierduți. Da și nu. Pentru că drama de la Colectiv a reprezentat revolta, una care, apoi, o dată cu OUG 13 a dus la crearea unei Opoziții în afara parlamentului care a protestat intens și a erodat puterea și influența PSD. Această perioadă de trei ani a reprezentat maturizarea acestei mișcări, a unei noi generații.

5 ani de la Colectiv, tragedia care ar fi trebuit să schimbe România: „Nu trece zi în care să nu simt vină". Un lanţ al memoriei va fi organizat în Bucureşti

Tragedia de la Colectiv și tot ce a urmat după a obligat formațiunile politice să decidă pe ce drum o iau, iar cele care nu au ales bine au dispărut deja sau se confruntă cu mari probleme.

După Colectiv a apărut și primul partid progresist din România care a supraviețuit, cu plusurile și cu minusurile sale, USR-PLUS reprezintă vectorul care a democratizat în mod accelerat viața politică din România, obligându-i și pe liberali să o ia pe același drum, după experiența nefastă din USL.

La alegerile locale, acest nou val de oameni politici de la PNL și USR-PLUS a reușit să câștige încrederea cetățenilor în câteva orașe importante, iar unii dintre au devenit primari, alții au intrat în consiliile locale. Procesul e la început, dar această forță de peste o mie de consilieri va avea un impact important asupra comunităților locale.

Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă nu se petrecea acea trezire de după Colectiv.

Iohannis anunţă că va promulga vineri legea privind decontarea tratamentului victimelor de la Colectiv pe toată durata vieţii

Până atunci, tinerii preferau să plece, să-și facă un rost în străinătate, să-și găsească de lucru, să uite de România. Cred că mulți dintre ei și-au dat seama că o astfel de cale nu e deloc una ușoară. Își lăsaseră în țară părinții, copiii, bunicii și sufereau. Tragedia de la Colectiv a reprezentat pentru acești oameni o revelație dureroasă. Până când să tot plecăm noi pentru a lăsa în spate un regim politic corupt care nu face altceva decât să ne omoare pe rând?

Această trezire a creat o solidaritate intensă în acele zile care a dus la implicarea a mii de oameni în societatea civilă și, apoi, în politică. Mulți, foarte mulți au realizat că a sta pe margine înseamnă că accepți rolul de victimă sigură a unui regim corupt.

În criza epidemiologică de acum, în fiecare zi trecem printr-o tragedie Colectiv. Peste o sută de români pierd zilnic lupta cu virusul. E o suferință globală pe care reușim s-o suportăm tocmai pentru că am învățat să fim solidari, mai atenți și mai implicați.

În plus, cei care ne conduc, deși greșesc de multe ori, încearcă să rezolve ceea ce se poate rezolva pentru că sunt conștienți că mișcarea pornită după Colectiv îi va înghiți și pe ei dacă nu livrează ce și-au asumat.  

Citiți și alte articole interesante pe aceeași temă:

Documentarul ''Colectiv'' este propunerea României la Oscar

Mesajul lui Tătaru, la 5 ani de la Colectiv: Avem tot 23 de paturi pentru marii arși și încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte infecţiile nosocomiale

Unde sparge USR PLUS monopolul PSD/PNL la alegeri si miza fiecărui vot: La lumină, se fură mai greu! - Interviu cu Dacian Cioloș

Cioloș și Barna, despre negocieri: Vom fi fermi pe principiile noastre, chiar dacă PNL va zice ’Uite, ăștia mici și răi nu prea ascultă’


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇