Cine e Clarissa Ward, jurnalista în negru care a captat atenția lumii cu relatările din Afganistan

A fost prima care a prezentat intrarea talibanilor în Kabul. A înfruntat pericolul pentru a relata ce se întâmplă în oraș. S-a tras cu arma în apropierea ei, a fost bruscată și certată pentru că e femeie. A rezistat.
Cine e Clarissa Ward, jurnalista în negru care a captat atenția lumii cu relatările din Afganistan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Chadorul de culoare neagră, îmbrăcat din motive de siguranță la venirea talibanilor, a fost un puternic mesaj pentru comunitatea internațională.
  • Relatările ei au făcut ca opinia publică să se solidarizeze rapid cu femeile din Afganistan, aflate în pericol din cauza fundamentalismului religios.
  • Un atac al unui politician american a transformat-o peste noapte într-un simbol pentru multe femei din SUA.
  • Reportajele ei din Kabul au milioane de vizualizări pe YouTube.

În haosul din Afganistan unde oră de oră, în ultima săptămână, opinia publică internațională afla cum talibanii cucereau oraș după oraș, jurnalista CNN Clarissa Ward a fost o apariție memorabilă.

În Kabul, mii de oameni încearcă să ajungă la aeroport, tensiunea se acumulează, iar violențele pot izbucni în orice moment.

“Este haos. Este foarte periculos. Se aud focuri de armă”, a anunțat șefa reporterilor de la CNN, într-o intervenție în data de 18 august.

Pentru a-și putea face profesia, imediat după ce capitala Kabul a căzut în mâinile talibanilor, Clarissa Ward s-a îmbrăcat în chador (veșmânt purtat de femei în Orientul Apropiat care le acoperă capul și întregul corp) de culoare neagră.

ADVERTISING

Această apariție a fost un puternic mesaj pentru comunitatea internațională cu privire la pericolul și teroarea care venea spre oraș, dar a fost și un mesaj prin care reporterul atrăgea atenția cât de mare e pericolul pentru femeile din Afganistan.

“…talibanii au spus din nou și din nou că vor respecta drepturile femeilor, că le vor permite să lucreze, dar apoi au adăugat că trebuie să se afle în sfera interpretării legii Sharia, ceea ce înseamnă că bărbații și femeile nu pot lucra împreună în același loc, iar acestea trebuie să poarte un voal complet care să le acopere fața”, a declarat Clarissa Ward.

O confruntare politică în jurul jurnalistei în negru

Jurnalista de 41 de ani, care s-a remarcat prin relatările pline de empatie din timpul războiului civil din Siria, a făcut prima anunțul că talibanii intrați în Kabul nu sunt violenți, cum se aștepta toată lumea, comparând cu primul lor regim politic de la jumătatea anilor ’90.

De la acest anunț că talibanii nu sunt violenți a apărut și o critică dură din partea senatorului republican din Texas, Ted Cruz. 

Acesta a postat pe contul său de Twitter o succesiune de imagini în care mai mulți talibani strigau “Moarte Americii” și relatarea Clarissei Ward despre faptul că aceștia sunt pașnici.

“E vreun inamic al Americii pe care să nu-l laude CNN?”, a întrebat ironic senatorul Ted Cruz, într-o postare pe Twitter, comentând montajul din imaginile înregistrate de postul american de televiziune.

CNN a reacționat la comentariul lui Ted Cruz, reamintindu-i că a fugit din Texas în Cancun, o stațiune de vacanță din Mexic, în timpul ninsorilor și a penei masive de curent care au lovit statul american în iarna acestui an.

Atacul republicanului la adresa unui reporter al postului de televiziune care l-a criticat intens pe Donald Trump și l-a susținut în alegeri pe Joe Biden arată că relatările jurnalistei din Kabul au captat atenția publicului.

O situație bizară

Intervențiile Clarissei Ward, distribuite pe rețelele sociale, strâng milioane de vizualizări, iar curajul ei a transformat-o într-o eroină pentru femeile din întreaga lume care sunt solidare cu cele din Afganistan.

Clarissa Ward: Taliban told me to stand to the side 'because I'm a woman'
VIDEO. Clarissa Ward descrie intrarea talibanilor în Kabul și care sunt primele efecte ale prăbușirii guvernului și retragerii americane din Afganistan - Sursa: CNN / YouTube

“Luptătorii talibani au inundat capitala. Zâmbitori și victorioși, au ocupat acest oraș cu șase milioane de locuitori în doar câteva ore”, a anunțat Clarissa Ward în intervenția din 15 august.

“Abia dacă au tras câteva gloanțe. Așa ceva nu mă așteptam să văd vreodată. Foarte mulți luptători talibani, în timp ce în spatele nostru este Ambasada SUA, strigă „moarte Americii!”, dar par prietenoși în același timp. Este absolut bizar!”, a descris ea situația.

“Dar spiritul primitor are o limită, iar prezența mea provoacă tensiuni. Tocmai mi-au spus să mă dau la o parte pentru că sunt femeie”, a anunțat din mijlocul unei mulțimi de bărbați dintre care unii, înarmați.

“Povestea de azi este și despre oamenii care nu sunt pe stradă, cei care nu se simt în siguranță, care sunt împietriți de spaimă, cei care se întreabă ce le rezervă viitorul și se ascund”, a relatat jurnalista CNN.

“Sunt zeci de mii, poate chiar sute de mii de astfel de oameni în acest oraș. Nu putem să-i vedem și nici nu vorbesc, deoarece sunt îngrijorați că vocile lor au amuțit. Sunt mai puține femei azi pe stradă. Vedem mai multe burka (ținută care acoperă întregul corp al femeii, impusă de talibani - n.red.) și mult mai puține femei”, a anunțat reporterul.

Clarissa Ward e specializată în relatările din zonele de conflict. Câțiva ani a prezentat lumii ororile războiului civil din Siria și criza umanitară de acolo.

A absolvit Universitatea Yale și și-a început cariera la Fox News. A lucrat și pentru rețelele de televiziune ABC News și CBS News. Din septembrie 2015, a trecut la CNN, devenind reporterul de teren vedetă al acestui post.

A primit 7 premii Emmy pentru munca sa și alte distincții internaționale pentru reportajele din Siria și alte zone de conflict.

Anul trecut a publicat o carte de memorii intitulată “Pe Toate Fronturile: Educația unui Jurnalist” (On All Fronts: The Education of a Journalist), care s-a bucurat de o primire bună, mai ales din partea comunității reporterilor.

CarteClarissaWard
Anul trecut a publicat un volum de memorii despre profesia de reporter în zone de conflict

Clarissa Ward e căsătorită și are doi băieți. Locuiește la Londra.

“Aflată în apă până la genunchi într-un râu din Bangladesh, intervievând o mamă rohingya care fugea de un genocid ce se desfășoară sub ochii întregii lumi și a comunității internaționale, Ward se gândea: <S-a întrebat vreodată cineva de ce această femeie a ales să aibă un copil, să aducă un copil într-o lume în care urâțenia persistă…?>”, se arată într-un comentariu despre cartea reporterului la NPR, postul public de radio din SUA.

Nu e nicio cale de scăpare

În Afganistan, armata SUA, forțele NATO, ONU, dar și alte organizații umanitare desfășoară mai multe operațiuni contra-cronometru pentru a salva câți mai mulți afgani care au lucrat pentru statele și companiile occidentale, dar și pentru guvernul local.

Un soldat afgan i-a scris un mesaj text unui militar american alături de care a luptat în anii din urmă împotriva talibanilor: “Nu există nicio cale de scăpare”, se arată într-un articol publicat de New York Times.

“Mă rog ca să fiu salvat”, a mai scris soldatul afgan.

640 Afghan Citizens Pack Inside A USAF C-17 - Kabu
O imagine care a uimit întreaga lume. Cala unui avion Boeing C-17 Globemaster III în care se află 823 de refugiați din Afganistan, un record mondial pentru un transport umanitar - Foto: Hepta.ro

Conform relatărilor cotidianului american, talibanii au început o amplă operațiune de căutare a celor din forțele militare guvernamentale după ce au intrat în posesia arhivelor din sediul Ministerului Apărării din Kabul.

De asemenea, în paralel, se desfășoară și o operațiune de arestare a jurnaliștilor afgani și translatorilor forțelor militare occidentale care n-au putut fi salvați.

Jurnalista Clarissa Ward a părăsit, vineri, capitala Afganistanului la bordul unui avion militar american, alături de 300 de refugiați, cu destinația Doha, Qatar.

Popularitatea ei devenise atât de mare, încât producătorii CNN s-au temut pentru siguranța reporterului și au decis s-o extragă din zona de pericol.

Mii de oameni din Kabul încearcă să ajungă la aeroportul controlat de americani pentru a putea fi extrași din țară, dar talibanii au instituit un cordon de soldați înarmați, care blochează accesul celor care vor să plece.

Citiți și alte articole pe aceeași temă:  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇