Cine a câștigat prima dezbatere?

Cine a câștigat prima dezbatere?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dezbaterea de la BNS a arătat din nou peisajul cunoscut: democratul vs. populistul, centristul vs. radicalul, europeanul vs. euroscepticul.

Nicușor Dan și George Simion au stat azi unul lângă celălalt la Congresul BNS. Primarul Bucureștiului părea incomodat de această alăturare și se purta de parcă liderul AUR nici nu era prezent. Simion însă i s-a adresat de câteva ori folosindu-i prenumele și pe urmă s-a tot foit pe scaun dându-și importanță sau poate doar incapabil să-și oprească agitația.

Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical (BNS), i-a invitat pe cei doi la congres dându-le ocazia să aibă câte un discurs și să răspundă la întrebările delegaților.

A fost prima confruntare dinaintea turului al doilea, în care acuzațiile pe care și le-au adresat nu au degenerat, tonul candidaților a fost calm, iar la final și-au dat mâna în mod natural, repetând gestul pentru poze.

Fiecare s-a adresat propriului electorat, fără fandări laterale spre nehotărâți sau votanți cu alte opinii.

Nicușor Dan și-a definit proiectul ca „model social european” bazat pe creștere economică și protecție socială, subliniind că este „absolut necesar ca România să fie congruentă și administrativ, și economic cu UE”.

A enunțat direcțiile sale principale:

  • 1) reducerea corupției și a evaziunii fiscale prin reformarea justiției;
  • 2) reducerea cheltuielilor statului (pornind de la „companiile de stat la care managementul este plin de politruci”;
  • 3) absorbția fondurilor UE și ancorarea României în economia europeană și în cea globală: „statul român trebuie să sprijine agricultura românească, să facă România competitivă pe piața globală, să stimuleze AI, de exemplu, pentru că acolo va fi bătălia”.

George Simion și-a arătat din nou euroscepticismul, nu și-a retras declarația dată marţi prin care spune că în următorii 5 ani va da afară 500.000 de bugetari, fiindcă numărul lor a tot crescut din 2000 încoace, a adăugat că „țara nu poate performa dacă are cele mai mari impozite pe salariile mici” și dacă țăranii se împrumută la „dobânzi cămătărești”.

A deplâns închiderea minelor, a sistemului energetic, de infrastructură și de transporturi din regimul comunist.

Declarația dată pentru Digi24, în care a spus că promisiunile din campania din 2024 privind oferirea de case la 35.000 de euro au fost o „promovare” prin care a vrut să spargă „blocada informațională”, nu a fost încă explicată.

Conspiraționism vs. Realism

La întrebarea cine ar fi principalul vinovat pentru psihoza generată de creşterea euro peste pragul de 5 lei şi dacă ajunși la Cotroceni vor desecretiza rapoarte care să arate eventualii autori ai acestei psihoze, George Simion a răspuns primul, declarând cumva în asentimentul multora dintre cei prezenți, că „anumite companii au pariat împotriva leului”, că „a fost mişcare electorală cât se poate de penibilă” și că atunci când va avea acces la date, le va face publice.

Mai departe, fără prea mare legătură cu subiectul, a adăugat că vinovat pentru deficitul bugetar uriaş de peste 9,3% sunt cei care se află la putere. 

Nicușor Dan a răspuns rațional explicând că „nu orice se întâmplă în lume sau în România este rezultatul unei conspiraţii”, că a fost același efect și după anularea prezidențialelor din noiembrie, argumentând că el a luat Primăria Capitalei cu o datorie curentă de trei sferturi din veniturile anuale şi a adus-o la un rating cu patru trepte peste ratingul naţional.

Despre industria de apărare, alocările netransparente din acest domeniu și presiunea grupurilor de interese, cei doi nu au știut să răspundă.

Nicușor Dan a spus, totuși, că „atunci când vorbești de viitor, trebuie să te uiți la trecut” dând din nou exemple din activitatea lui de primar general al Bucureștiului.

George Simion a vorbit despre alte teme, dar e știut că în ce privește Apărarea, liderul AUR nu joacă mereu cu România.

Curtea Constituțională a respins acum o lună și jumătate sesizarea partidelor AUR, POT și S.O.S., care nu erau de acord ca militarii români să poată doborî dronele care intră în spațiul aerian autohton.

George Simion, AUR și ceilalți parlamentari radicali au avut de mai multe ori ieșiri care sugerează avantajarea inamicului în legislația națională sau în discursul public. 

Dezbaterea de azi a arătat că a fost între candidatul democrat și cel populist, între un centrist și un extremist, între un european convins și un eurosceptic.

Cel mai recent sondaj, comandat de echipa lui Nicușor Dan și făcut pe 6 mai de Verifield, arată că George Simion are un scor de 55,4%, iar Nicușor Dan 44,6%.

Conform cercetării, 57,3% dintre votanții lui Crin Antonescu optează în finală pentru Nicușor Dan, în timp ce 18,8% spun că-l vor vota pe George Simion. 

În schimb, 38,6% din votanții lui Victor Ponta îl preferă pe Nicușor Dan și doar 21,6% pe George Simion. Primarul general al Capitalei s-a declarat optimist, mai ales că mai sunt 12 zile până la turul al doilea al prezidențialelor, iar George Simion revenit în dezbateri face multe greșeli.

În primul tur, liderul AUR a strâns 3,86 milioane de voturi, adică 40,96%, Nicușor Dan 1,98 milioane de voturi, ceea ce înseamnă 20,99%.

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇