Deputații au aprobat proiectul de lege care permite armatei să doboare dronele intrate în spațiul aerian al țării. AUR, S.O.S. și POT au votat împotrivă

Deputații au aprobat proiectul de lege care permite armatei să doboare dronele intrate în spațiul aerian al țării. AUR, S.O.S. și POT au votat împotrivă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu 196 voturi pentru, 99 împotrivă şi 2 abţineri, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc. AUR, S.O.S. România și POT au votat împotrivă.

Potrivit raportului comisiei de apărare, iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare măsuri pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, stabilind autorităţile şi instituţiile care au competenţe în luarea măsurilor de prevenire şi contracarare a utilizării spaţiului aerian naţional de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord şi alte vehicule aeriene, relatează News.ro.

”Astfel, se va crea un nou cadru de cooperare şi coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei”, preciza comisia de apărare.

Preşedintele comisiei de apărare, Mihai Weber, prevederile legii reglementează responsabilităţile şi competenţele autorităţilor implicate, asigurând intervenţia forţelor de apărare în strictă conformitate cu normele constituţionale şi internaţionale.

Proiectul de lege merge la Senat, for decizional în acest caz, Camera Deputaţilor fiind prima Cameră sesizată.

Dan Suciu, PSD: Ce vreţi, să ne cadă dronele pe şcoli, să ne cadă dronele în oraşe?

Deputata AUR Geanina Şerban a declarat, în plen, că a votat împotriva ”transferului autorităţii armatei române”.

”Am văzut în presă, cu toţii, că avem generali corupţi”, a precizat Şerban. ”Probabil v-a speriat discursul domnului vicepreşedinte (JD Vance, vicepreşedintele SUA, n.r) în care vă acuză că aţi încălcat democraţia, că aţi sprijinit o lovitură de stat şi acum veniţi cu un proiect şi aţi votat un proiect împotriva siguranţei naţionale”, a arătat deputata AUR.

Social-democratul Dan Suciu a declarat, în plen, că proiectul de lege adoptat este despre apărarea României. ”Ce vreţi, colegi din Opoziţie care vorbiţi de transfer de suveranitate şi nu este adevărat şi nu este despre acest lucru, ce vreţi, să ne cadă dronele pe şcoli, să ne cadă dronele în oraşe şi să daţi din umeri, după aceea, că Parlamentul nu şi-a făcut treaba? Exact asta se întâmplă acum”, a arătat Suciu.

”Vă deranjează că avem poliţie aeriană externă care apără România? Să ştiţi că această retorică nu este la vestul României ci este la estul României”, a completat el.

Ziua în care "s-au separat apele": Unii cu NATO, cu Europa, cu americanii, alții "cu rușii

Tot miercuri plenul Camerei Deputaților a adoptat și un proiect de lege referitor a desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român.

Ambele proiecte au fost criticate de reprezentanții AUR, S.O.S. România și POT, care au susținut că sunt anticonstituționale, relatează Agerpres.

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a transmis, miercuri, că la Camera Deputaților "s-au separat apele".

"Azi în Camera Deputaților s-au separat apele: cu NATO, cu Europa, cu americanii - PNL, PSD, USR, UDMR, minorități; cu rușii, cu criminalii care au invadat un stat vecin suveran - AUR, S.O.S., POT. Aceasta este realitatea.

Voturile au fost pentru: un vot a fost pe legile care apără România - unul care permite Armatei Române să doboare dronele care violează spațiul aerian românesc și altul a fost votul pe legea care permite cooperarea Armatei române în cadrul structurilor armate aliate aflate pe teritoriul național", a scris Andronache pe Facebook


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇