Ce se întâmplă în Rusia? Ce impact are invazia asupra invadatorilor

O parte din teroarea pe care Kremlinul a exportat-o în Ucraina prin bombardarea orașelor, uciderea civililor și blocarea culoarelor de evacuare din zonele de conflict a rămas și la Moscova, unde se desfășoară o vânătoare de spioni, sunt lupte între instituțiile de forță, iar tot mai mulți militari refuză să execute ordinele.
Ce se întâmplă în Rusia? Ce impact are invazia asupra invadatorilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Minciunile și teoriile conspiraționiste sunt lansate de Kremlin prin propagandistul șef al Moscovei, Vladimir Soloviov.
  • Putin trăiește izolat de doi ani, de când a început pandemia, la o reședință din afara capitalei.
  • Tensiunea socială e în creștere și din cauza unei serii de sinucideri, crime și morți misterioase.
  • Agenții FSB îi amenință pe militarii care refuză să meargă în Ucraina că familiile lor vor fi ucise, conform unui raport al serviciilor de informații ucrainene.
  • Prin acțiunile sale, Putin le transmite soldaților care au măcelărit civili că îi consideră eroi.

Informația conform căreia Vladimir Putin a decorat o brigadă rusă, acuzată de crime de război în Bucea (Bucha), în timpul ocupației, a produs perplexitate și revoltă pentru mulți oameni.

Militarii Moscovei au torturat și ucis peste 200 de civili în localitatea aflată în apropiere de capitala Ucrainei.

ADVERTISING

Gestul președintelui rus e unul crud și cinic, prin care transmite trupelor sale că niciun soldat nu va fi cercetat sau acuzat pentru uciderea civililor, încurajându-i astfel să continue măcelul.

“Pare a fi o nouă încercare publică a Kremlinului de a nega orice faptă greșită a militarilor ruși în Bucea”, a declarat Rouben Azizian, fost diplomat rus, stabilit în Noua Zeelandă, pentru Washington Post.

Viața în Rusia a devenit complicată după începerea invaziei. Fiecare persoană e afectată, se teme de ceilalți și se ascunde. Poliția secretă încearcă să descurajeze orice formă de protest.

Cine lansează informații false și teoriile conspirației?

Propaganda Kremlinului acoperă întregul discurs public, iar toate structurile sociale, de la familii la organizații guvernamentale, sunt afectate de neîncredere.

Vladimir Soloviov este propagandistul șef. Are o emisiune TV care e distribuită pe toate canalele de stat, emisiuni de radio și administrează 17 conturi de Telegram (rețea socială).

VladimirSoloviovRusia
Vladimir Soloviov, o vedetă TV care lansează minciunile venite de la Kremlin și teoriile conspiraționiste - Foto: Departamentul de Stat, SUA

“Soloviov, producătorii săi (Dina Ariapetova, Margo Krzhizhevskaia) și invitații acestora inundă zilnic vorbitorii de limbă rusă cu dezinformare, ură, vitriol anti-occidental și anti-ucrainean”, se arată într-o informare a Departamentului de Stat al SUA, în care sunt prezentați principalii propagandiști ai Kremlinului.

În emisiunile sale sunt lansate cea mai mare parte din teoriile conspiraționiste, cum ar fi că ucrainenii își ucid propriii cetățeni pentru a da vina pe Rusia; Pentagonul dezvoltă arme biologice în Ucraina sau că Marea Britanie, Polonia și Ucraina fac planuri să atace Rusia.

Acestea sunt doar câteva din informațiile false cu care sunt bombardați rușii în fiecare seară pe toate canalele TV.

Un președinte care de doi ani trăiește izolat

În această atmosferă otrăvită, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, are apariții publice rare, fiind considerat vinovat pentru eșecul de pe frontul de nord.

De asemenea, doi șefi ai serviciului extern din FSB sunt arestați, iar 150 de agenți au fost dați afară. Mai mult, în toate agențiile de informații, dar și în armată se fac anchete pentru a fi descoperiți “spioni occidentali”.

Russia Putin Arctic
Vladimir Putin lucrează de acasă de când a început pandemia - Foto: Hepta.ro

“Din vara lui 2020, Putin și Kovalciuk (cel mai bun prieten și consilier din 1990) au fost aproape de nedespărțit, iar cei doi au făcut împreună planuri pentru a restabili măreția Rusiei”, scrie Mihail Zâgar, autorul cărții “Toți oamenii Kremlinului", într-un articol pentru New York Times.

Conform scriitorului, președintele Rusiei trăiește izolat în vila sa din localitatea Valdai, aflată la jumătatea distanței între Moscova și St. Petersburg.  

Sinucideri și morți misterioase

Această izolare, în contextul războiului, a creat o atmosferă apăsătoare în toată țara, iar veștile proaste de pe front asociate cu sinucideri sau morți misterioase ai unor membri ai elitei conducătoare nu fac decât să crească starea de tensiune și nesiguranță.

Luni, 18 aprilie, un fost oficial al guvernului rus și vicepreședinte al Gazprom Bank și-a ucis soția și copilul, iar apoi s-a sinucis, conform primelor indicii prezentate de anchetatori.

În aceeași zi, e anunțat și decesul unui fost șef al serviciilor de informații externe, care era ambasador în India, fără a fi precizată cauza decesului. Viaceslav Trubnikov avea 77 de ani.

E dificil de realizat un tablou detaliat al interacțiunilor dintre centrele de putere de la Moscova, dar din puținele informații publice reiese faptul că Vladimir Putin controlează încă sistemul, dar are din ce în ce mai mulți “supuși” care vociferează. 

În armată au apărut primele probleme. Mai mulți soldați și ofițeri nu execută ordinele de deplasare pe frontul din Ucraina de teamă să nu fie uciși sau să cadă prizonieri.

Militarii ruși, șantajați de FSB pentru a merge în Ucraina

“Valul de refuzuri de participare la războiul împotriva Ucrainei continuă să crească în armata rusă”, se arată într-un raport publicat de serviciile ucrainene de informații.

“Ofițerii de recrutare din unitățile Diviziei 150 Motorizate ale Armatei a 8-a din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate Ruse au anunțat că numărul acestora a ajuns la 60-70% din totalul personalului”, precizează sursa citată.

Russian Defence Minister Sergei Shoigu
Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, și-a pierdut influența, iar tot mai mulți militari refuză să execute ordinele - Foto: Hepta.ro

“Adjuncții comandanților unităților politico-militare și ofițerii FSB desfășoară acțiuni de <convingere> a militarilor care nu vor să plece în Ucraina. Oamenii sunt șantajați pentru a-și da acordul să ia parte la acțiuni ofensive. În caz de refuz repetat, aceștia sunt amenințați că rudele lor vor fi ucise”, se arată în același raport publicat la începutul acestei săptămâni.

Aceste informații au fost confirmate și de o serie de comunicații radio între militarii ruși, interceptate de ucraineni, dar și de state NATO de la începutul războiului.

La această oră, nu s-a constituit o opoziție la adresa lui Putin, dar au fost observate disfuncționalități instituționale majore. 

Noua ofensivă din estul Ucrainei e ultima carte pe care o are în mânecă președintele Rusiei, încercând să obțină o victorie care să-i asigure controlul puterii.

În fiecare zi, la toate nivelurile societății se acumulează nemulțumiri. Teroarea exportată de trupele Kremlinului în Ucraina e prezentă pe culoarele puterii de la Moscova, dar și în restul Rusiei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇