Ce învăț(ăm) de la David Popovici

Lider al Asociației ROI și vicepreședintă a Coaliției pentru Educație, dezvoltă proiecte inovatoare prin care a adus coachingul în educație în lucrul cu școlile, directorii, elevii și parinții, de peste 10 ani. Prin coaching de echipă și training, îi ajută ca împreună, directori – profesori – elevi – părinți, să transforme școala într-un loc unde vin cu toții cu drag și au rezultate.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Urmăresc și eu cu fascinație ceea ce sper să devină „fenomenul Popovici”. Ce face, cum vorbește, atitudinea și rezultatele acestui tânăr sunt cu adevărat excepționale și inspiraționale. Exemplul lui ar putea fi folosit într-o campanie care să-i inspire pe copii și pe tineri nu numai către #sport și un stil de viață sănătos.

Chiar mai important este faptul că David Popovici demonstrează un set de #valori puternice care înseamnă pasiune, muncă, angajament, disciplină, lucru în echipă, a învăța să fii din ce în ce mai bun, îndrăzneala de a ținti să fii cel mai bun în ceea ce ai ales să faci, smerenie și simplitate. Iar educația se face și prin promovarea modelelor potrivite!

ADVERTISING

Recunosc că m-am uitat sau am citit interviurile lui prin filtrul de #coach și am văzut cât de mult apreciază David contribuția antrenorilor, a echipei, a părinților și a oamenilor din jurul său. Și cum reușește să prioritizeze ce este important pentru el și să fie în contact și cu prietenii lui, care îi respectă alegerile și stilul de viață. Asta înseamnă să știi ce vrei, să ai focus și să nu lași alte lucruri să te distragă! Felicitări lui David și tuturor celor care i-au fost/îi sunt alături!

Prin constanță, David nu este deloc "un tip banal", așa cum spunea, cu modestie, după competiție. Cred că majoritatea tinerilor de vârsta lui petrec mult mai mult timp pe social media decât se antrenează David aproape zi de zi la bazin. Nu, ideea nu e ca toți să meargă la bazin, ci să găsească acel ceva constructiv care să îi inspire și să îi mobilizeze pentru un astfel de travaliu! Asta presupune să aibă în jurul lor acei antrenori/mentori, echipe care să îi încurajeze și să îi sprijine!

Așadar, David dă dovadă de ceea ce se numește self-leadership - prin faptul că țintește sus și a muncit ani și ani de zile ca să ajungă aici și mai departe. Și este remarcabil faptul că nu își asumă rezultatele ca fiind ale lui, ci ale echipei, ale familiei.

Mai rar auzim cuvântul #echipă în România, mai ales în sporturile individuale. Și e mare lucru că lucrurile se mai schimbă și la noi, și că David a găsit, de la un anumit punct, o echipă care să-l susțină și în sistem.

În plus, l-am ascultat vorbind și, da, are un discurs excepțional pentru un tânăr de 17 ani - are mesaje, claritate și își conturează și o viziune pentru ce ar putea fi posibil în România. Și știți ce? Sunt mulți tineri români cu astfel de daruri, care merită sprijiniți!

Că tot am fost recent în Danemarca, m-a frapat din nou acolo stilul lor activ de viață, începând cu faptul că majoritatea folosesc #bicicleta ca mijloc de transport. Magazinele lor de pe ștrase sunt majoritatea cu echipamente sportive de dus pe munte, de biciclat. Nu vezi atâtea farmacii ca la noi. Nu mai spun că nu am văzut jocuri de noroc pe nicăieri. Am văzut în schimb terenuri de sport la liber. Și cum adolescenții își petrec zilele/serile înotând aproape peste tot unde sunt amenajate pontoane în Copenhaga.

Cine îl va sprijini pe David Popovici pentru a iniția o mișcare de educație pentru o viață activă, bazată pe valori sănătoase? Ar fi cel puțin vreo 3 ministere care ar putea să facă acest lucru, mulți parlamentari și foarte multe companii și agenții de PR și comunicare. Alocarea de bani pentru construirea de infrastructură ar fi și ea o direcție foarte bună - nu doar pentru performanță, ci pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a face mișcare.

David îmi redă speranța că este posibil - dar este clar că nu este despre un singur om, ci despre leadership, instituții, decizii și resurse. Dincolo de sport, este despre a le arăta tinerilor drumul spre reușită și că nu totul se obține printr-un click sau la jocurile de noroc.

Mi se pare în continuare absurd și rușinos ca (foști) sportivi să promoveze #pariurile, pentru care este permisă reclama (agresivă) pe toate canalele.

Uneori, a face ceva este și despre a te opri din a face ceva nociv. Deci, haideți, fraților, să nu mai lăsăm lucrurile să meargă și așa! Pentru că, iată, vine acest puști briliant și ne arată ce avem de făcut pentru a ajunge undeva! Ține de noi să reflectăm, să înțelegem lecția și să o și aplicăm!

Asociația ROI

Coaliția pentru Educație


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇