Ce crede doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, despre creșterea punctului de pensie cu 40%

Ce crede doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, despre creșterea punctului de pensie cu 40%

Ieri, în jurul prânzului, având ceva treburi de rezolvat în oraș, cobor și mă opresc la ieșirea din bloc. Acolo, la fel ca în fiecare zi, își făcea siesta doamna Maria, vecina mea. Niciodată nu am știut ce vârstă are, până ieri.

O salut respectuos, îmi răspunde la fel de respectuos, ne zâmbim și aflându-ne lângă cutiile poștale, burdușite cu pliante ce abundă de ilare promisiuni electorale, începem să discutăm. O întreb ce părere are despre majorarea cu 40% a pensiilor. Dă din cap descumpănită și îmi răspunde: „Povești!”.

Continuă: „Și-au bătut joc de țară, iar acum toate preturile au crescut. Dacă nu era fiul meu să mă ajute, nu știu cum mă descurcam, am o pensie de 1.600 de lei și trebuie să plătesc întreținere, medicamente, facturi. În ultimii 3 ani prețurile au crescut enorm și, desi am primit câțiva lei la pensie, nu ne putem descurca cu banii”.

ADVERTISING

Intervin: Și, totuși, dacă ați primi o pensie mai mare cu 40%, nu credeți că v-ați putea descurca mai bine?”.

Îmi răspunde: „De unde dau parlamentarii acești bani, de la ei? Sunt doar minciuni electorale, și-au bătut joc de țară”.

O întreb câți ani are. Mă privește și răspunde: „Cât credeți?”.
Îmi încerc norocul și răspund: „84 de ani!”.

Continuă: „Mulțumesc, pe vremuri am avut 84 de ani, în tinerețe, peste 2 luni împlinesc 89 de ani”, în timp ce zâmbea.

O întreb în ce domeniu a muncit. Îmi răspunde: „În învățământ, am muncit 35 de ani.”

Fără să își dea seama, doamna Maria mi-a vorbit despre inflație, despre deficit bugetar și deficit comercial, mi-a vorbit despre devalorizarea monedei naționale și despre scăderea puterii de cumpărare.

Nu trebuie să fii analist economic pentru a trage concluzii de bun simț și nu este nevoie să fii implicat în fenomenul economic sau să faci analize economice pentru a gândi corect.

Nu este nevoie să citești buletinele publicate de către Institutul Național de Statistică pentru a vedea care este nivelul veniturilor populației și nici să urmărești cursul BNR, zilnic la orele 13:00, pentru a vedea cum fluctuează leul în raport cu moneda unică europeană. Trebuie doar să ai bun simț și privești lucrurile corect.

Oamenii au perceput majorarea punctului de pensie ca un atentat la adresa economiei românești, tocmai în timpul celei mai mari crize din ultimii 100 de ani. Această decizie nu este una corectă, față de pensionarii acestei țări, batjocoriți și manipulați electoral, cu promisiuni mincinoase, ci este o sfidare la adresa celor ce susțin această țară prin taxele și impozitele plătite.

În cazul in care această lege va fi pusă în practică, efectele vor fi grave, fiecare dintre noi va plăti pentru inconștiența și calculele meschine ale politicienilor.

Impactul acestei legi este de peste 10% din PIB sau 22,9 miliarde de euro, doar în 2021. Dar aceasta nu este doar o „one time payment”, statul va trebui să plătească, lunar, această majorare. Și nu, pentru cei mai naivi dintre noi. Nici abrogarea pensiilor speciale, nici a celor de serviciu nu va acoperi majorarea.

Pensiile speciale și cele de serviciu, însumate, echivalează cu cca. 2 miliarde de euro. Nu spun că aceste pensii sunt echitabile, spun doar că abrogarea lor nu acoperă majorarea cu 40% a pensiilor de la Pilonul 1.

Politicienii care afirmă așa ceva mint!

Vor fi disponibili zero lei pentru investiții, zero lei pentru cofinanțarea proiectelor europene, zero lei pentru dezvoltare. Dar da, vom avea un curs valutar care va pune moneda națională în genunchi. Probabil, cursul va depăși 5 lei/euro în mai puțin de o lună.

Va urma retrogradarea rating-ului suveran al României la nivelul nerecomandat investițiilor (junk) și eventual asistență financiară printr-un program semnat cu FMI.

Lipsa logicii ne duce la faliment. Ce este mai grav e că avem în funcții oameni care joacă la ruletă viitorul țării, frecându-și mâinile cu satisfacție în timp ce văd că prin acțiunile lor iresponsabile, România se scufundă.

Nu se gândesc la pensionarii acestei țări, nu se gândesc la cei care muncesc în această țară, se gândesc doar cum să obțină mai multe voturi manipulând masele.

Darnicii politicieni ar trebui să discute cu doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, o persoană fără studii economice, dar cu mult bun simț și o logică de fier.

Articol publicat și pe Project-e.ro

Claudiu Vuță este analist economic, membru al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România). În prezent, urmează cursurile programului de excelență „Politici economice și ale pieței muncii” din cadrul Konrad Adenauer Stiftung. Claudiu publică articole economice pe teme globale, dar și locale, prezentând analize de profil în presa centrală de specialitate, Pentru activitatea jurnalistică din domeniul economic i-a fost decernat, la începutul lunii martie 2020, premiul CFA Society Romania Media Award.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇