Ce-au uitat candidații să spună în timpul campaniei electorale

Votul de duminică va fi primul pas într-o succesiune de evenimente electorale, strategii și confruntări care vor face trecerea de la epoca lui Iohannis la o alta, nouă, despre care știm prea puține în afară de un singur lucru - prezența constantă și intensă a corupției.
Ce-au uitat candidații să spună în timpul campaniei electorale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gabriel Liiceanu a adus în discuție, în intervențiile publice din ultima vreme, grava problemă a corupției, care încă afectează profund România.

„…de 30 de ani încoace, corupția și furturile au atins aceste cote fabuloase, de 18 miliarde de euro pe an, cât se fură în România, cărora li se adaugă încă pe atât din incapacitatea instituțiilor de a strânge taxele”, a declarat Gabriel Liiceanu, într-un interviu acordat Spotmedia.ro, realizat de Magda Grădinaru. 

Încearcă să atragă atenția asupra faptului că societatea românească suferă din nou din cauza faptului că instituțiile statului de aplicare a legii nu mai funcționează.

Noua conducere a DNA nu a reușit să transfere către societate încrederea că regulile sunt respectate, iar privilegiile limitate.

BUCURESTI - BOOKFEST - 2017
DESPRE CORUPȚIE. Gabriel Liiceanu, în mai multe intervenții publice din ultima lună, a adus în discuție problema corupției din România, una trecută sub tăcere de oamenii politici aflați în campanie electorală – Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

În realitate, se întâmplă exact contrariul, cei mai mulți oameni cred că nivelul de corupție este la fel de extins cum era în urmă cu un deceniu, atunci când Klaus Iohannis a devenit președintele României.

ADVERTISING

Ecuația Ciolacu - Ciucă

După ce Laura Codruța Kovesi a părăsit DNA, în urmă a rămas un gol imens. Actualul președinte nu recunoaște acest lucru, dar percepția publică e că ne-am întors la început de mileniu când mătușa Tamara era într-o formă maximă.

KlausIohannisPresedinteMandatPresidency
TĂCEREA PREȘEDINTELUI. Deși s-a prezentat publicului, în ambele mandate, ca un susținător al luptei împotriva corupției, în realitate, Klaus Iohannis a lăsat să se consolideze privilegiile liderilor politici aflați la putere și ale asociațiilor acestora, iar corupția să ia un nou avânt - Foto: Presidency.ro

România se află în fața unui important examen politic, urmează alegerile locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Niciunul dintre principalele partide, nici PSD, nici PNL, nu au și nu au propus societății un program de limitare a corupției.

Zilele trecute îmi povestea unul dintre prietenii mei mai tineri că s-a dus la Cotroceni să protesteze pentru faptul că președintele țării a promulgat legea pentru clasarea unor dosare, care reprezintă scăparea de pedeapsă a unor oameni ce furaseră din buzunarele noastre câteva sute de milioane de euro, dintr-o simplă semnătură. Acești tipi au rămas cu banii noștri în buzunar și își văd de treabă mai departe

Gabriel Liiceanu, filosof și scriitor, interviu pentru Spotmedia.ro

Cele două formațiuni, prin liderii lor, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, urmăresc să obțină voturile cetățenilor cu discursuri pline de generalități, promisiuni de măriri de salarii, de pensii, creștere economică, fără să atingă miezul problemei, faptul că o mare parte din fondurile publice sunt deturnate. 

Vocea Opoziției, Alianța Dreapta Unită, se aude destul de puțin în societate, deși există lideri ai USR care încearcă să aducă în dezbaterea publică subiectul important și sensibil din societatea românească - flagelul corupției.

Demersul scriitorului și editorului Gabriel Liiceanu de a scoate din blazare societatea pe tema corupției merită aplaudat și adus în fața celor care conduc astăzi, arătându-le din nou că nu reușesc să vindece România de această boală. 

De fapt, duminică, atunci când vom merge la vot, alegerea pe care o facem e între oameni politici corupți și mai puțini corupți. Singurul criteriu de diferențiere.

Iohannis și restaurarea privilegiilor politice

Dacă ne uităm la campania electorală, observăm că reprezentanții coaliției de guvernare au evitat să vorbească despre acest aspect, refugiindu-se în tot felul de alte teme, de la naționalism, la frica de război, doar pentru a scăpa de corvoada de a propune un program consistent de reformare a sistemului public.

Cele două mandate ale lui Klaus Iohannis, privite acum la final, au reprezentat și un drum în care s-au restabilit privilegiile clasei politice și impunitatea unor lideri.

PNL îl pregătește pe Nicolae Ciucă să candideze la președinție, dar fostul general are o mare problemă cu plagierea tezei de doctorat.

Marcel Ciolacu, de asemenea, caută o cale să poată candida, fiind presat din interiorul partidului, dar nu a reușit să câștige încrederea cetățenilor și să propună un proiect onest pentru România.

Ca premier, a jucat la minima rezistență, încercând să nu-și ostilizeze electoratul.

În opinia mea, nimeni nu știe ce vrea de fapt Marcel Ciolacu, sunt semne că nici el. Care e planul lui pentru România, pentru partidul său? Din tot ce face, pare că nu urmărește decât un singur lucru, să supraviețuiască politic, exact așa cum a făcut-o și până acum.

După alegerile de duminică, această leapșă se va încheia atât PSD, cât și pentru PNL. Cele două partide trebuie să-și limpezească pozițiile în fața românilor. Nu se vor mai putea ascunde unul în spatele celuilalt, fluturând zdrențuitul steag al stabilității.

Va fi interesant de urmărit ieșirea României din epoca Iohannis, tunelul fiind flancat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe calea ferată, așteptând Mircea Geoană, iar în prima stație, încălzindu-se Cătălin Drulă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇