Un oficial STS explică modul în care este combătut votul multiplu la alegerile din 9 iunie

Un oficial STS explică modul în care este combătut votul multiplu la alegerile din 9 iunie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), lt. col. Cătălin Chirca, explică faptul că votul multiplu este combătut cu ajutorul a peste 29.000 de tablete utilizate la alegerile din 9 iunie.

”Este o tabletă prin care ne asigurăm că doar persoanelor care au drept de vot li se şi permite accesul în secţia de votare pentru a-şi exercita acest drept. Vorbim de o tabletă care a fost configurată de către colegii noştri (de la STS – n.r.).

Sunt 29.500 de astfel de tablete utilizate pe timpul procesului electoral din 9 iunie şi pe care este instalată aplicaţia de verificare a dreptului de vot care face parte dintr-un sistem informatic care se numeşte sistemul informatic de monitorizare a prezenţei de vot”, a declarat Cătălin Chirca, marţi seară, la Euronews România.

ADVERTISING

Tableta indică, în baza verificărilor făcute asupra cărţii de identitate, dacă o persoană a votat într-o altă secţie. În acest caz, este transmisă o alertă către autorităţile responsabile să verifice un astfel de incident.

”Dacă persoana a votat într-o altă secţie este transmisă o alertă către autorităţile implicate şi responsabile să verifice un astfel de incident, dacă nu cumva este o încercare de vot multiplu.

În situaţia în care nu există o semnătură a persoanei în cealaltă secţie - poate doar a fost validată acolo şi nu a votat, sau s-a răzgândit, sau a avut o problemă medicală - atunci există posibilitatea ca acestei persoane să i se permită accesul pentru a vota, cu acordul preşedintelui secţiei de votare.

ADVERTISING

Trebuie să înţelegem cu toţii că rolul tabletei este de a semnala toate situaţiile în care poate să se afle o persoană şi de a fi un suport decizional pentru preşedintele secţiei de votare care este singura persoană care are autoritatea necesară de a permite unei persoane să voteze sau nu în secţia respectivă”, a adăuga oficialul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇