Cap compas spre tsunami

Cap compas spre tsunami

Recenta analiză INSCOP a evoluției partidelor politice între 21 iunie 2021 – 21 iunie 2023 nu are rezultate neapărat neașteptate, însă mai relevante decât un singur sondaj pentru că suprinde mai mult decât poza de moment, surprinde direcția, trendul.

În cazul PSD, Opoziția a însemnat creștere cu 6 procente, până la 36%, după care o scădere accentuată, cu 7 procente, după intrarea la guvernare. PSD este acum la 28.7% sub 30.2% din iunie 2021, la cel mai scăzut procent înregistrat după alegeri de social democrați

De remarcat că această erodare a avut loc în condițiile în care PSD a avut până la rotativă o poziție privilegiată de linie a doua a expunerii, nu a avut premierul, iar Marcel Ciolacu și-a permis adesea să joace la limita opoziției. Acum însă guvernarea are un premier PSD, chiar președintele PSD, deci riscul erodării este și mai mare.

ADVERTISING

Iar în față se anunță importante turbulențe sociale și financiare care se vor potența și pe care PSD are șanse minime să le poată concilia. În plus, anul electoral va spori presiunea pe guvern și dezamăgirea pentru ceea ce acesta nu livrează.

În această cheie aș vedea, în primul rând, tumbele de imagine pe care le face dl Ciolacu.

Dacă PSD, în pofida scăderii semnificative, se menține pe primul loc, scăderea PNL este spectaculoasă. Din iunie 2021 PNL a pierdut nu numai aproape 9 procente, dar cu 18% în acest moment este pe locul al treilea în clasamentul politic.

O cauză este tot erodarea la guvernare, în criza energetică, inflație, condiții de război, cu premier liberal. Dar nu e numai atât. PNL decontează masiv și asocierea cu PSD, care a fost privită ca o trădare de electoratul liberal mai ales pentru că PNL și-a asumat o poziție submisivă, de partener minor.

Pe de altă parte, PNL plătește și criza de lideri, schimbarea de președinți unul mai irelevant politic decât altul, jenantul spectacol al democrației la alegerile interne, comunicatorii extrem de slabi, pe alocuri ridicoli.

PNL este și într-o profundă criză de identitate. A abandonat orice măsură liberală nu numai pentru că s-a așezat la remorca PSD, ci și pentru că a ajuns, în fapt, o combinație mutantă între populism și conservatorism, la concurență directă cu AUR.

Cauza principală a acestei involuții este predarea totală în mâinile lui Klaus Iohannis, care, la rândul său, nu a avut decât obiective personale de bifat, subordonându-le soarta PNL.

Pe locul al doilea s-a ridicat AUR, o creștere cu 6 procente în doi ani, traseu cu suișuri și coborâșuri care au reflectat destul de fidel nivelul de frustrare din societate. Așa se face că vârfurile de 22% au fost înregistrate când în România a existat intenția generalizării certificatului de vaccinare și când inflația a devenit terifiantă.

Este evident că AUR trăiește exclusiv din frustrarea societății pe care o stimulează cu mesaje și adesea cu fake-news suveraniste.

În loc să combată fenomenul cu ceea ce îi taie oxigenul, mai precis consecvență, coerență, predictibilitate a actului de guvernare, PSD și PNL, amândouă amenințate de ascensiunea AUR, intră pe terenul acestuia, preiau și ventilează teze suveraniste și validează astfel discursul antieuropean.

Singurul argument al AUR este – noi n-am fost niciodată la guvernare ca să arătăm ce putem, deci singura cale de a-l combate ar fi – nici nu e nevoie să arătați, guvernarea e bună acum.

Deși a fost până la rotativă singura opoziție frecventabila, USR băltește. De la 13.2% în iunie 2021, este acum la 12.7% cu mici oscilații, dar mereu pe locul al patrulea. Este o consecință a tipului de politică în care a eșuat partidul, prins între nostalgia antisistem și statutul ratat de partid care a fost la guvernare. Joacă pe mize mici, nu proiectează mai nimic în afară de tensiuni interne.

Până la primul test electoral al anului viitor a rămas mai puțin de un an. Foarte puțin. Și el va seta tendința celorlalte trei scrutine în lanț. Dacă lucrurile vor continua în același fel, nu ar fi o surpriză extraordinară ca la europarlamentare AUR să tragă la prima poziție a clasamentului, ceea ce va reprezenta un autentic tsunami politic cu efecte impredictibile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇