Căldură mare în parcul Comana

Căldură mare în parcul Comana

E vară, e caniculă chiar în parcul Comana şi cred că acesta este motivul pentru care declaraţiile presedintelui Klaus Iohannis par a avea un aer desuet, de vacanţă, par a fi rostite cu uşurinţa zâmbitoare cu care discută doi amici la o bere.

Colonelul Valeriu Gheorghiță a afirmat că, în săptămâna 26 iulie – 1 august, peste 89% dintre secvențieri au ieșit pozitive pentru varianta Delta. La Spitalul Victor Babeş sunt spitalizaţi din ce în ce mai mulţi tineri care au făcut forme grave de Covid, iar ei sunt în mare majoritate nevaccinaţi.

Jumătate din cazurile de Covid s-au înregistrat în Bucureşti şi în încă patru judeţe, Constanţa, Cluj, Ilfov şi Timiş, adică în mari aglomerări urbane. Toţi medicii care s-au pronunţat pe tema valului patru al pandemiei au fost îngrijoraţi de posibilitatea ca numărul ce îmbolnăviri să crească la peste 1.500 de cazuri pe zi.

ADVERTISING

Vaccinarea merge atât de încet încât România este nevoită să vândă 700.000 de doze Pfizer Irlandei, ca să nu le aruncăm pe Dâmboviţa.

Prezentul este încă roz, dar viitorul pare sumbru. Orice politician responsabil ar trebui să stea cu privirea în viitor şi să încerce să prevină o atare situaţie, să ia măsuri care să atenueze efectele ei.

Iar preşedintele, deşi este conştient că pandemia nu s-a terminat (sic!), nu crede că este oportun să luăm măsuri care să restrângă dreptul de circulaţie al persoanelor nevaccinate. Sustine preşedintele că asemenea interdicţii nu rezolvă problema în totalitate, ci rezolvă numai nişte chestiuni punctuale.

Chestiunile astea punctuale care ar decurge din interdicţii ar fi limitarea aglomerării în zone neesenţiale, deci încetinirea transmiterii virusului în comunitate. E mult, e puţin? Dacă purtăm mască în magazine, de ce o facem, nu ca să încetinim răspândirea virusului? Pe logica preşedintelui ar trebui să renunţăm la ea…

Orice măsură menită să încetinească transmiterea virusului, dar care nu afectează economic sau social este binevenită. O fac state din UE care sunt lovite de valul patru al pandemiei. Noi de ce nu o putem face, oare din dorinţa de a nu leza personalitatea unora cărora nu le pasă de semenii lor?

Un posibil răspuns este cel dat de preşedinte care susţine că nu putem să îi constrângem pe oameni să facă anumite lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înțeleg.

Preşedintele se referea la vaccinare, desigur. Dar de ce oamenii trebuie să ştie şi să respecte legi sau principii sociale pe care nu le înţeleg? Tema este falsă, desigur. Este suficient să te întrebi care este interesul naţional în materie de sănătate publică, ca să ai răspunsul corect la problemă.

Poate că preşedintele a vrut să evite să condamne Guvernul, care a eşuat în campania de vaccinare.

Dar de ce nu a luat în discuţie principala cauză a deformării realităţii care îi face pe unii sau pe alţii să nu se vaccineze? Dar de ce nu a criticat Guvernul că nu a făcut ce trebuie pentru demantelarea mişcării anti-vaccinare?

De ce nu s-a declarat nemulţumit de felul penibil în care a fost contracarat discursul propagandei? Sau din motive politicianiste trebuie să mângâiem pe creştet categoria nesimţitorilor ca să-l scoatem basma curată pe pupilul dumnealui, pe Florin Cîţu, taman acum, la vreme de alegeri în PNL?

Eu cred că presedintele nu a vorbit serios despre campania de vaccinare, a încropit acolo un discurs pentru presa lacomă de declaraţii care acum, pe caniculă, lipsesc.

Că discursul este încropit se vede din contradicţia termenilor vaccinare versus măsuri discriminatorii, o temă falsă parcă preluată din arsenalul Danei Budeanu sau Dianei Şoşoacă.

Cum zicea cineva, nu se poate şi cu slănina-n pod şi cu sufletul în rai.

Dacă sănătatea societăţii depinde de restricţionarea circulaţiei virusului, orice măsură este binevenită. Chiar şi cele propuse de USR sau UDMR, sau poate taman de-aia.

Cu cât mai repede vor fi ele aplicate, cu atât mai târziu va veni valul patru şi cu atât mai mic va fi. Dacă principalul scop al Guvernului este menţinerea creşterii economice, cum să laşi blândeţea şi falsele dileme să sape la temelia principiului? O asemenea atitudine nu e deloc productivă.

Preşedintele insistă că oamenii trebuie să înțeleagă că s-a ajuns aici în faza în care avem puține cazuri datorită vaccinării. Ar trebui, dar oamenii au înţeles ca dacă unii s-au vaccinat şi s-a ajuns aici aşa vor merge lucrurile şi pe mai departe: să se vaccineze alţii, ca să scape şi ei.

Nu cumva asta ţine de procentul acela masiv de analfabetism funcţional de care dă dovadă populaţia? Şi-atunci ce să facem, să aşteptăm rezultatele iluzorii ale României educate ca să înţeleagă si dumnealor ce e bine şi ce e rău sau să nu-i mai lăsăm duminica la mall?

Am fost obligaţi să acceptăm măsuri de relaxare mai devreme decât trebuia la impulsul preşedintelui, ca să nu sufocăm creşterea economică. Acum, când luna septembrie pare a fi sumbră, n-ar trebui luate preventiv nişte măsuri ne-economice chiar nepopulare, care să micşoreze impactul economic al următorului val pandemic?

De aceea, cred că discursul domnului preşedinte nu a fost unul adânc, ci unul superficial, tarat de caniculă şi nevoia de a spune ceva jurnaliştilor avizi de declaraţii pe temele serioase ale verii.

Preşedintele a alunecat printre subiecte, cum a alunecat cu barca pe apă sau a trecut hai-hui peste ele, fără să-i pese de profunzime, braţ la braţ cu o superficialitate demnă a fi consumată de doi amici, pe caniculă, la o bere…


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇