Atacul ucrainean pe frontul de est, cel mai mare succes de strategie militară după 1945

Putin a fost păcălit exact cum a fost păcălit Hitler cu debarcarea aliaților din Normandia. De frică să nu piardă Herson, a transferat trupe și echipament militar în sud, lăsând regiunea Harkov cu o linie defensivă fragilă.
Atacul ucrainean pe frontul de est, cel mai mare succes de strategie militară după 1945
  • Forțele Kievului au fost surprinse de slăbiciunea liniilor de apărare ale Moscovei de pe frontul de est.
  • Rușii n-au reușit să-și consolideze cuceririle. Pentru asta e nevoie de efort, organizare și resurse. Trupele Moscovei n-au folosit niciunul din aceste atuuri.
  • Vulnerabilitatea defensivei ruse a fost cauzată de incapacitatea logistică a armatei de a executa o rotație a trupelor, de a le aproviziona cu hrană și armament, dar și de o conducere incapabilă să administreze un plan strategic.
  • Înainte de a declanșa ofensiva, forțele ucrainene au distrus, cu lovituri HIMARS, 400 de obiective strategice ale rușilor – depozite de armament, de muniție, centre de comandă și de comunicații – anunță oficiali americani.

Cum a reușit armata ucraineană să avanseze atât de mult în doar câteva zile? Ce s-a întâmplat cu trupele ruse? Care au fost pregătirile Kievului înainte de a ataca? Cum au fost obținute informațiile care i-au ajutat pe ucraineni să aleagă cel mai slab punct al defensivei ruse?

Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun experții militari și comentatorii care urmăresc războiul din Ucraina.

ADVERTISING

“Acest avans uimitor a fost orice altceva numai unul brusc nu. A rezultat dintr-o răbdătoare acumulare militară, o securitate operațională excelentă și, poate cel mai important, deturnarea unora dintre cele mai puternice unități ale armatei ruse din regiunea Harkov”, a scris Phillips P. O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.  

“Planificarea generală a guvernului și a forțelor armate ucrainene a funcționat bine la atât de multe niveluri, încât a produs unul dintre cele mai mari succese de strategie militară din 1945 încoace”, a mai adăugat el, într-un articol publicat în revista “The Atlantic”.

Din imaginile și postările făcute pe rețelele sociale reiese că și forțele Kievului au fost surprinse de slăbiciunea liniilor de apărare ale Moscovei de pe frontul de est.

Regiunile Harkov și Donbas sunt zone de câmpie, rupte de pâlcuri de pădure și văi săpate de râuri care, pe perioada unei veri secetoase, și-au redus debitul. 

E un teren propice pentru avansul tancurilor, fiind dificil să creezi sisteme defensive eficiente. 

Rușii i-au subestimat pe ucraineni

“Partea rusă nu a înțeles pe deplin câte rezerve au acumulat ucrainenii în această perioadă”, a spus analistul american Henry Shlottman, citat de publicația Meduza. 

“În comunitatea rusă a bloggerilor militari, unele cifre au fost menționate în postările de pe rețelele sociale, dar Statul Major al Rusiei fie nu a crezut aceste cifre, fie, pur și simplu, i-a subestimat pe ucraineni sau a crezut că efortul ofensiv principal va rămâne orientat asupra Hersonului, în sud”, a adăugat expertul.

TancuriHarkovDistruse
Tanc rusesc, înainte de a fi lovit de o bombă aruncată dintr-o dronă - Sursa: Ministerul Apărării Ucraina / Twitter

Artileria are un rol important, din cauza lipsei unei protecții naturale e ușor, prin trimiterea de proiectile și rachete la mare distanță, să dezorganizezi formații de infanterie pentru ca, apoi, să fie atacate.

Pentru cine își amintește, la începutul verii, trupele ruse au avansat pe frontul de est, folosind intens artileria pentru ca apoi să-și atingă obiectivele prin înaintarea tancurilor și a grupelor de infanterie.

Ce n-au reușit rușii să facă a fost să-și consolideze cuceririle. Pentru asta e nevoie de efort, organizare și resurse. Trupele Moscovei n-au folosit niciunul din aceste atuuri.

Criza de soldați a armatei ruse

Vulnerabilitatea defensivei ruse a fost cauzată de incapacitatea logistică a armatei de a executa o rotație a trupelor, de a le aproviziona cu hrană și armament, dar și de o conducere incapabilă să administreze un plan strategic.

“Armata rusă nu a avut pregătită nicio ofensivă proprie. Până în iulie își pierduse deja capacitatea de a ataca. A fost capabilă să efectueze acțiuni separate de natură ofensivă în locații separate, dar o ofensivă la scară largă nu a mai fost posibilă”, a explicat Pavel Luzin, expert militar din Rusia.

“Nu există rezerve. Forțele Armate ale Federației Ruse înarmează acum marinarii: îi iau din flotă, îi îmbracă în haine de camuflaj, le dau mitraliere, iar marinarii devin pușcași”, a mai spus analistul rus, citat de publicația Meduza.

“Militarii batalioanelor de securitate (Rosvgardia) au o bună pregătire fizică și tactică, dar sunt nepotriviți pentru operațiuni ofensive. Au propriile sarcini: protecția și apărarea unor obiecte foarte specifice, escorta coloanelor în marș, contra-sabotaj. Dar nu știu să lupte în tranșee cum fac trupele regulate”, a mai spus expertul militar.

Cei care au trecut prin serviciul militar obligatoriu din România înțeleg bine falimentul organizatoric al armatelor din estul Europei din perioada Războiului Rece. 

Rusia a moștenit acest faliment și l-a dus mai departe, peticitindu-l pe ici pe colo.

400 de ținte strategice, distruse de artileria ucraineană

În momentul în care generalii ucraineni au decis să declanșeze ofensiva pe frontul de est, nu se așteptau nici ei la un asemenea succes, deși informațiile adunate erau destul de bune.

Au folosit aceeași tactică de a începe cu lovituri de artilerie. Spre deosebire de Rusia, cele ale ucrainenilor erau precise, fiind deja operaționale sistemele de artilerie mobile venite din Occident.

Tunarii Kievului au distrus, cu săptămâni înainte, depozite de armamente și muniție din spatele frontului, au distrus poduri și căi ferate, centre de comandă și de comunicații. 

Înainte de a porni ofensiva, s-au asigurat că, într-o oarecare măsură, au provocat o criză de aprovizionare în rândul forțelor ruse.

Rachetele HIMARS au un impact uriaș pe front. Ghidate de satelit, montate pe vehicule, conțin focoase cu câte 200 de kilograme de explozibil, fiecare, fiind folosite în ultimele săptămâni de forțele ucrainene pentru a distruge peste 400 de depozite de arme rusești, posturi de comandă și alte ținte, au anunțat oficialii americani, citați de cotidianul american New York Times.

În realitate, rachetele au făcut mult mai multe daune, distrugând și moralul unor trupe obosite, înfometate și lipsite de orice motivație de a lupta.

Rușii, odată ce au atins anumite obiective, nu au mai făcut nimic. A existat o continuă comunicare cu “cei de la centru” cărora le cereau trupe, muniție, hrană, arme, dar care nu mai veneau. Au existat memorii, cereri de demisie din partea militarilor, violențe între comandanți și soldați.

CitatExpertRusia

Putin a înghițit momeala

Indecizia și lipsa de forță pentru a înainta s-au transformat într-o povară, care a falimentat orice strategie defensivă, de păstrare a pozițiilor.

“Armata rusă a încercat să controleze o bucată mare și dificilă din Ucraina, chiar dacă propriul său număr de soldați era în scădere”, a scris Phillips P. O’Brien, expert în strategie militară. 

“Ucraina, care a continuat să recruteze fără oprire soldați de la începutul războiului, a adunat o armată mai mare decât cea cu care Rusia a declanșat invazia. Între timp, oficialii Kremlinului sunt îngroziți să supere populația, evitând mobilizarea generală, ajungând în punctul de a desfășura mercenari și de a-și procura soldați din închisori și spitale de psihiatrie”, susține profesorul britanic. 

Russia-Ukraine war
Vehicul militar rusesc, ciuruit de gloanțe, lăsat în urmă de soldații Moscovei care s-au retras din regiunea Harkov - Foto: Hepta.ro

“Așa că, atunci când Putin a înghițit momeala ucrainenilor la Herson, armata rusă, aflată în criză de soldați, a mutat forțele din zona pe care Ucraina dorea să o atace către o zonă în care Ucraina ducea un război de uzură”, a mai scris O’Brien.

Atacul ucrainean din est a avut un succes atât de mare și pentru că a dat peste o armată uzată, măcinată de lupte interne, lipsită de resurse și motivația de a lupta.

Conflictul din Ucraina se află într-un moment de răscruce. E important ca forțele Kievului să aibă o strategie și pentru succes, astfel încât să-și consolideze avansul și să se apropie și mai mult de câștigarea războiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇