Am intrat într-un nou val de pandemie. Cât va dura și cât de grav va fi?

Omicron poate infecta și persoanele vaccinate, dar acestea din urmă vor face forme mai ușoare de boală. Cei mai vulnerabili vor fi cei care n-au niciun fel de imunitate, nici cea dată de o infectare anterioară, nici produsă de injecții.
Am intrat într-un nou val de pandemie. Cât va dura și cât de grav va fi?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Spitalizările și formele grave de boală vor fi la nivelul valului anterior, din cauza rapidității cu care se răspândește noua tulpină.
  • 88,3% dintre decesele înregistrate în ultimele 24 de ore sunt ale unor persoane nevaccinate.

Aproape 9.000 de oameni au avut un test pozitiv în ultimele 24 de ore, conform datelor publicate de autorități. O dublare a mediei zilnice de până acum.

În următoarea săptămână, în țara noastră se va ajunge la peste 20.000 de infectări pe zi, singura necunoscută rămânând cea legată de numărul persoanelor spitalizate și al cazurilor grave, ce necesită terapie intensivă.

“Problema… acestui val este și cea a resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie de spital, secţia devine inoperabilă. (…) Noi am avut deja în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci acolo, care au plecat în izolare…”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat şi șeful DSU.

ADVERTISING

Experții în sănătate publică urmăresc cu mare interes ce se întâmplă în Marea Britanie, acolo unde Guvernul nu a mai luat măsuri suplimentare de protecție și izolare cu privire la valul provocat de Omicron.

„Avem un virus care pare să fie mai puțin sever, cel puțin din datele pe care le-am adunat din Africa de Sud, Marea Britanie și chiar unele date preliminare de aici, din SUA”, a declarat dr. Anthony Fauci, expertul medical al Guvernului SUA.

“Este o problemă foarte interesantă, oarecum complicată... se infectează foarte mulți oameni și din această cauză numărul celor care necesită spitalizare ar putea crește. Vom avea foarte multe spitalizări”, a adăugat medicul.

Omicron crește numărul spitalizărilor

Și, într-adevăr, datele raportate atât în SUA, cât și cele din Marea Britanie arată o creștere a numărului de spitalizări și a deceselor.

În ultimele două săptămâni, în SUA, numărul deceselor a crescut cu 36%, iar cel al infectărilor cu 203%, conform datelor oficiale. 

Deci există o legătură directă între infectări și decese, iar ea va fi tot mai vizibilă și în România în perioada următoare.

“Odată cu răspândirea rapidă a variantei Omicron, SUA înregistrează în medie peste 500.000 de cazuri noi pe zi, mult mai mult decât în orice moment anterior al pandemiei. Omicron pare să provoace o boală mai puțin severă decât tulpinile anterioare ale virusului, dar contribuie la creșterea numărului de spitalizări”, se arată într-o analiză făcută de cotidianul New York Times cu privire la impactul noii tulpini.

Marți, s-a înregistrat un record mondial de infectări Covid în SUA: 1,35 milioane de cazuri, în 24 de ore.

Numărul de cazuri a crescut cu 288% într-o săptămână

În România, autoritățile medicale au raportat marți 43 de decese, de aproape trei ori mai multe ca luni, când au murit 16 persoane din cauza infectării cu Covid-19.

Toate datele strânse până acum arată că în valul 5 țara noastră se va confrunta cu o situație la fel de gravă ca în precedentul, iar sistemul sanitar va fi din nou sub o presiune extraordinară.

CazuriCovid19
Sursa: Guvernul României

“Săptămâna trecută am asistat la o explozie a numărului de cazuri și la un nou record pandemic cu o creștere, la 7 zile, de 288%.

Comparativ cu valul precedent, Omicron a crescut procentual mai mult într-o săptămână decât a crescut procentual Delta în patru săptămâni, inclusiv în perioada cu cea mai rapidă creștere”, a anunțat medicul Octavian P. Jurma.

În Marea Britanie, unde Guvernul n-a luat nicio măsură nouă cu privire la protejarea populației în fața Omicron, mai mult, a ridicat și restricțiile de călătorie, numărul de infectări a atins niveluri record pentru întreaga pandemie.

În data de 4 ianuarie s-au raportat 218.376 de persoane cu un test pozitiv, iar media deceselor zilnice a depășit 200, dublu față de înregistrările anterioare.

Nu se vor lua măsuri suplimentare de protejare a populației

Gravitatea acestui val pandemic depinde și de imunitatea anterioară. Conform mai multor studii, persoanele vaccinate se pot infecta, dar fac forme mai ușoare de boală.

O altă necunoscută e legată de cât va dura acest val. În Marea Britanie, după vârful înregistrat în urmă cu o săptămână, numărul de infectări a început să scadă.

RafilaArafatMediafaxHepta
Alexandru Rafila și Raed Arafat, cei doi oficiali care vor administra noul val de pandemie - Foto: Mediafax/Hepta.ro

În Africa de Sud, prima țară care s-a confruntat cu valul pandemic provocat de Omicron, rata de infectare de acum e la nivelul din 30 noiembrie, peste 4.000 pe zi, iar maximul de infectări a fost atins în 12 decembrie - 37.875. Deci se poate presupune că perioada critică e în jur de 30 de zile.

“În momentul de faţă nu sunt preconizate a fi luate alte măsuri. Există un mecanism în funcțiune care se referă la incidenţa de 1 la mie, incidenţa de 3 la mie, acestea sunt mecanismele care vor funcționa”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

“Sigur că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri, dar acestea nu sunt neapărat venite din partea Ministerului Sănătăţii, sunt măsuri luate de Guvernul României”, a adăugat oficialul.

Există multă preocupare și îngrijorare printre medici și managerii de spitale atâta timp cât doar 41,1% din întreaga populație a făcut cel puțin o doză de vaccin. 

88,3% din decesele înregistrate în ultimele 24 de ore sunt ale unor persoane nevaccinate, această cifră arătând o mare vulnerabilitate, din cauză că o parte din populație nu are încredere în vaccin.

Sunt încă multe necunoscute legate de noul val de pandemie, dar conform indiciilor și din experiența altor state, acesta va dura minim o lună, se vor infecta sute de mii de oameni și, din păcate, sistemul sanitar va fi din nou sub o mare presiune din cauza numărului mare de internări. 

InfoVal5Edit

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇