Acești incompetenți care ne conduc

Acești incompetenți care ne conduc

Când au format imensa coaliție din noiembrie, nici PNL, nici PSD nu realizau spre ce zid se îndreaptă România. Și nu au bănuit din fix motivul pentru care acum nu știu ce să facă și se bâlbâie din prostie în prostie, una mai periculoasă decât alta.

Dacă ar fi bănuit măcar, probabil că PNL și PSD votau cu două mâini guvernul minoritar USR. Dar credeau că treaba va fi “business as usual”, după cum arăta la B1 TV Sorin Ioniță. 

Se așteptau la o iarnă ceva mai grea energetic, în care să împartă niște bani pe care mizau să-i câștige tot din creșterea prețului la energie (companii de stat, TVA, accize), 0,5 miliarde de euro în 2021 vs 2,7 miliarde de euro în 2022 doar pe gaze.

ADVERTISING

Dar în primăvară se așteptau să se termine, motiv pentru care au și fixat inițial măsurile de sprijin până în aprilie.

Nici o secundă nu s-au gândit la mediul de afaceri, la efectul prețurilor la gaze și electricitate în costuri. Sau, dacă s-au gândit, le-au sclipit ochii gândindu-se cum le va finanța inflația deficitul.

Și apoi, veselie și huzur cu banii din PNRR. Dar ce să vezi?, și PNRR s-a dovedit cadoul otrăvit, pentru că vine cu reforme, cu o restructurare a statului. Fără ele, nu pupi euro.

Scopul este ca prin aceste reforme statul să fie pe viitor apt să reziste mai bine crizelor, motiv pentru care trebuie să își rezolve vulnerabilitățile. În cazul nostru, spre exemplu, sistemul de pensii nesustenabil.

Socotelile s-au dovedit grav greșite.

Criza facturilor nu a fost doar un viscol. E un uragan, care ne-a găsit cu măsuri de protecție precum căsuța de paie a celui mai leneș dintre purcelușii din poveste. Aici are o vină și vechea coaliție, prea procupată de propriile congrese pentru a lua aminte la semnalele deja evidente încă din vară.

Și dacă populația a fost cât de cât ajutată, mediul de afaceri este la pământ, cu efecte în lanț. Plus inflația, care crește ca un tsunami.

Din incompetență n-au anticipat criza și România a gândit ultima din UE un sistem șchiop de contrareacție care a contribuit la scumpire. Din incompetență habar nu au ce să facă nici acum. 

Reflexul comunist este să intre pe piață: plafonăm tot! Gaze, energie, alimente, RCA. Mercurial generalizat. Și dăm vina pe liberalizare. Economia de piață e de vină, s-o ucidem!

Greu de spus dacă nu înțeleg sau ignoră ce efecte în lanț ar putea genera. Orice plafonare este o distorsionare a pieței. Cel mai grav a fost chiar scumpirea după ce prețul gazelor a fost plafonat la un nivel de 1,8 față de nivelul existent la acel moment în piață.

Apoi, dacă statul îi obligă pe furnizori să vândă sub prețul de achiziție de la producători, ori îi împinge în faliment/retragere de pe piață, ori îi compensează. Deocamdată, furnizorii nu au primit banii pe plafonarea și compensarea facturilor. Ceea ce într-un fel explică de ce au încercat să nu le aplice inițial. Dar același stat le-a luat TVA pe facturile emise.

Asta nu înseamnă că furnizorii sunt neapărat victime. “Instituțiile din România au respins furnizori internaționali cu credibilitate și au promovat furnizori ‚by România’, firme ale unor politicieni, persoane influente etc. și care au înțeles activitatea de furnizare gaze că pe un CARITAS, în care poți să pui câteva milioane de euro și să le multiplici în câțiva ani, după care să-ți scoți de 7 ori banii depuși și să te retragi pentru a-i cheltui.

Avem astăzi furnizorii pe care piața românească i-a format prin lejeritatea cu care s-au acordat licențele, toleranța încălcării obligațiilor ca furnizor licențiat, nesancționarea încălcării principiilor concurențiale, nepedepsirea abuzurilor și dezinformărilor practicate asupra consumatorului.”, scrie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Așa cum nu liberalizarea în sine e de vină. Când a fost liberalizată piața pentru agenții economici, în vremea PSD, prețul a scăzut. Dar îndelungata reglementare a prețului a mentinut o piață debilă, care nu a avut timp să se consolideze până când a lovit-o uraganul.

Țările UE au luat măsuri mai rapid, și puteți citi aici care au fost ele, însă nimeni nu s-a apucat să reglementeze prețul cum speră să facă PSD.

Și cel mai grav este că nici nu tratează eventuala reglementare ca pe o etapă punte, un răgaz în care să ia măsurile consistente pentru ca iarna viitoare să nu ne prindă la fel. Este doar un populism toxic pentru că va accentua criza.

De fapt, actuala putere speră ca uraganul să treacă de la sine și când soarele va apărea să numere veniturile în plus la buget din TVA, accize, inflație cu care să finanțeze deficitul.

Inepții lideri au împins bulgărele la vale și acum el strivește tot ce întâlnește în cale. Habar nu au cum să-l oprească, aruncă petardă populistă după petardă populistă. Țara arată ca un autobuz fără direcție pe serpentine. Scapă cine are noroc.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇