Prețurile maxime care vor fi plătite pentru RCA de către persoane fizice și firme, dacă Guvernul hotărăște să le plafoneze, precum și modalitatea de calcul al tarifelor au fost publicate, luni, de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.
ASF a pus în dezbatere publică proiectul elaborat cu Ministerul Finanțelor, prin care se propune plafonarea polițelor RCA pe o perioadă de 6 luni.
Guvernul trebuie să adopte în acest sens o hotărâre, care va intra în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Plafonarea a fost gândită pentru a proteja clienții, în urma declarării falimentului City Insurance, care avea cele mai multe polite RCA încheiate, pentru că oferea prețuri mici.
Prețurile au crescut deja forte mult și ar crește în continuare, fără plafonare, în condițiile în care aproape 3 milioane de români care aveau RCA la City vor trebui în curând să încheie polițe noi, cu alte firme.
Iată care ar fi prețurile anuale maxime calculate de ASF pentru polițele RCA:
ASF a calculat tarifele de primă maxime pentru clasa de bonus/malus B0, la care se poate adăuga un comision de distribuție de cel mult 5%, fiind vorba despre o asigurare obligatorie.
De exemplu, pentru o mașină cu o capacitate cilindrică între 1401 și 1600 cmc, prima anuală brută pentru toate categoriile de vârstă ar fi în jur de 900 de lei, cu excepția șoferilor sub 30 de ani, care ar avea de plătit 1.553 de lei. În acest moment, pe piața sunt deja prețuri și cu 1.000 de lei mai mari, pentru această categorie.
Cu cât crește puterea motorului, cu atât cresc și primele. Șoferii mașinilor cu motoare de peste 2.500 cmc (SUV-uri, BMV Seria 5 etc.) au de plătit până în 2.500 de lei pe an, mai puțin cei sub 30 de ani, care au de dat cu 1.000 de lei în plus.
Cel mai bine ar ieși un șofer de 51-60 de ani, care conduce o mașină cu motor sub 1.200 mc (Mini, Corsa, Logan etc.), cu o primă brută de 762 de lei pe an, care și așa este mare, comparativ cu prețurile practicate până nu demult de City Insurance și alți asiguratori low cost.
Pentru firme, prețurile vor fi cuprinse între 1.400 și 2.000 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a automobilului.
Pentru camioane, firmele vor plăti între 2.000 și 3.500 de lei, însă pentru cele mai mari și mai puternice tiruri, cele cu motoare de peste 16.000 cmc, prețul RCA sare de 10.000 de lei, cu tot cu plafonare.
Din momentul în care declararea falimentului City Insurance devine definitivă, polițele celor care au RCA la această companie mai sunt valabile 90 de zile, apoi trebuie schimbate.