Prețurile RCA ar putea fi plafonate timp de 6 luni. Vezi lista cu noile tarife. Asiguratorii protestează

Prețurile RCA ar putea fi plafonate timp de 6 luni. Vezi lista cu noile tarife. Asiguratorii protestează

Prețurile RCA ar putea fi plafonate pentru șase luni, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și agreat de Ministerul Finanțelor.

Proiectul de hotărâre a fost lansat deja în dezbatere publică pe siteul Ministerului de Finanțe. Propunerea vine în contextul creșterilor mari de prețuri apărute după intrare în faliment a City Insurance, fostul lider RCA care avea peste 3,1 milioane de clienți la finele anului trecut. Dar și după ce trei organizaţii patronale ale transportatorilor rutieri au spus că se pregătesc să organizeze proteste de stradă în cazul în care Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţurilor la asigurările de răspundere civilă auto (RCA).

Potrivit proiectului, calculul tarifelor RCA va fi diferit pentru persoanele fizice și cele juridice, ținând cont și de puterea de cumpărare și de factorul de risc diferite.

ADVERTISING

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și restul în clase de malus.

LISTA CU TARIFELE PLAFONATE PROPUSE

Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunţat că a decis, împreună cu ASF şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea acestei hotărâri de guvern. El a mai spus că are convingerea că va fi adoptat în regim de urgenţă de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA şi să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraţilor.

ADVERTISING

Transportatorii au amenințat cu proteste

Anunțul ASF a venit după ce trei organizaţii patronale ale transportatorilor rutieri au spus că se pregătesc să organizeze proteste de stradă în cazul în care Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţurilor la asigurările de răspundere civilă auto (RCA)

COTAR, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier "APULUM" solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA.

Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a atras atenţia că majorarea preţurilor la RCA va avea ca efect intrarea firmelor de transport rutier în faliment.

"Oamenii au început să plătească poliţe RCA mai scumpe decât maşinile pe care le conduc. Ne vor aduce pe toţi la sapă de lemn şi se va prăbuşi economia. Firmele nu-şi mai permit costurile, în general, pentru că totul s-a scumpit, iar transportatorii vor fi nevoiţi să renunţe la afaceri.

ADVERTISING

Nu se poate transfera totul în costurile clienţilor, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Dacă în continuare vor creşte preţurile, de la o zi la alta, închidem firmele, iar asta va însemna că se blochează România. În aceeaşi situaţie sunt toţi plătitorii, cei peste 8,5 milioane de plătitori de poliţe RCA, captivi în Legea 132/2017.

Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere Guvernului plafonarea de urgenţă a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înţeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu preţul carburantului şi al energiei, deja devine o problemă de siguranţă naţională", a declarat Vasile Ştefănescu

Asiguratorii - luați prin surprindere și nemulțumiți

La scurt timp după anunțarea proiectului, au reacționat și asiguratorii. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) spun că au fost luați prin surprindere de propunere și au atras atenția că măsuri similare luate în urmă cu câţiva ani şi-au dovedit totală lipsa de eficienţă pe termen mediu şi lung.

"Propunerea de act normativ, publicată astăzi pe site-ul Ministerului Finanţelor, pare a nu lua în considerare faptul că măsuri similare luate în urmă cu câţiva ani şi-au dovedit totală lipsa de eficientă pe termen mediu şi lung. De altfel, decizia anterioară de plafonare a tarifelor RCA a atras după sine demararea procedurii de infringement de către Comisia Europeană şi a condus la adoptarea unei legislaţii RCA care a afectat piaţă de asigurări şi a contribuit la situaţia actuală”, se menţionează într-un comunicat remis vineri seara Agerpres.

Cele două asociații mai spun că ţară noastră este "campioană" la frecvenţa accidentelor rutiere, ceea ce, împreună cu dauna medie plătită pe fiecare dosar - aflată în continuă creştere, contribuie la formarea preţului RCA. Iar costul unei asigurări RCA trebuie, conform legii, să fie corelat cu despăgubirile tot mai mari plătite de către companiile de asigurări.

Conform celor mai recente date publicate de ASF, reiese că, pentru fiecare 100 de lei încasaţi din RCA, asigurătorii trebuie să contribuie suplimentar cu circa 30 de lei.

Dacă nu se va ține cont de toate aceste lucruri, mai spun asiguratorii, va fi afectată solvabilitatea companiilor de profil și capacitatea acestora de a plăti despăgubiri către victimele accidentelor de circulație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇