Explozia mişcării MeToo acum cinci ani nu numai că a declanşat o avalanşă de acuzaţii la Hollywood, ci a provocat şi o mică revoluţie odată cu apariţia „coordonatorilor de intimitate”, pentru a supraveghea scenele de sex.
În plină expansiune, această nouă profesie a devenit esenţială pe multe platouri de filmare. Dar industria rămâne afectată de luptele pentru putere şi de teama de a spune Nu, scrie Le Figaro.
De la dezvăluirile din 2017 despre comportamentul prădător al atotputernicului producător Harvey Weinstein, acuzat de peste 90 de femei de hărţuire, agresiune sexuală sau viol, Hollywoodul şi-a revizuit atitudinea.
Pe platourile de filmare, noii profesionişti planifică scenele de sex, evaluează consimţământul actriţelor şi le oferă echipament pentru a se asigura că demnitatea lor este respectată.
Coordonatorul de intimitate din New York, Claire Warden, vede o "diferenţă incredibilă" de la apariţia MeToo. Anterior, "a fost multă rezistenţă din partea industriei, a regizorilor, a unor actori, a producătorilor", a declarat ea pentru AFP.
Zeci de astfel de coordonatori lucrează în prezent în Statele Unite
Potrivit acesteia, între 60 şi 80 de astfel de coordonatori lucrează în prezent în Statele Unite. Iar programul Intimacy Directors and Coordinators (IDC), din care face parte, formează din ce în ce mai mulţi astfel de supraveghetori.
Profesioniştii din cinematografie încep să-şi revizuiască atitudinea, "după ani de zile în care am strigat în gol cât am putut pentru a educa industria", a spus ea.
Înainte de 2017, actriţele depindeau de departamentul de costume pentru a crea elemente de recuzită cu scopul de a-şi acoperi organele genitale în timpul scenelor de sex.
Dar după "cutremurul" Weinstein, HBO a angajat un coordonator de intimitate pentru serialul său "The Deuce" despre industria porno din New York din anii 1970. Iar scenaristul său, David Simon, a anunţat că nu va mai lucra niciodată fără unul.
Ulterior, HBO a impus ca obligatorie prezenţa unui coordonator de intimitate pentru toate serialele sale.
De acum, firmele specializate oferă tanga fără ataşamente, accesorii din silicon şi alţi adezivi adaptaţi diferitelor tenuri sau culori ale pielii. Ceva care să le liniştească pe tinerele actriţe.
Nu totul este roz
Totuşi, nu totul este roz, deoarece industria are un drum lung de parcurs când vine vorba de consimţământ.
Actriţa Christina Ricci, vedeta serialului "Yellow Jackets", a dezvăluit astfel pentru Variety că o producţie a ameninţat deja că o "aduce în faţa justiţiei" dacă refuză să participe la o scenă de sex.
"Actriţele nu au început să se exprime în 2017", reia Claire Warden. "Vorbim de foarte mult timp şi nimeni nu ne asculta. Industria a încercat cu adevărat să înece aceste voci”.
Potrivit ei, a spune "nu" rămâne percepută ca o postură "periculoasă" de multe femei din cinema.
În primăvară, actorul Frank Langella a fost concediat de Netflix din serialul "The Fall of the House of Usher", după acuzaţii de hărţuire sexuală a unei actriţe. El a denunţat instrucţiunile "absurde" şi "ridicole" ale coordonatorului de intimitate, care îi indicase locul exact unde ar trebui să atingă piciorul partenerei. "Asta inhibă spontaneitatea", a spus el indignat.
Această reacţie "vine dintr-o lipsă de voinţă de a lua în considerare consimţământul celuilalt", a replicat Claire Warden. "Vine dintr-un sentiment toxic că totul ţi se cuvine".
Coordonatorii de intimitate nu pot lupta împotriva tuturor abuzurilor relevate de cazul Weinstein, continuă colega ei Jessica Steinrock. Mogulul de la Hollywood acţiona în afara filmărilor. "Modul în care gestionăm scenele intime va avea repercusiuni asupra modului de a lua în considerare consensul, modul de pregătire, asupra modului în care actriţele concep dreptul de a dispune de corpul lor", crede ea.
"Dar coordonatoarele de intimitate nu sunt un panaceu pentru hărţuirea şi abuzul de putere care au avut loc în industria cinematografică în ultimul secol".