AirTag, un accesoriu creat de Apple şi lansat în aprilie anul trecut, a fost conceput să ajute la găsirea cheilor sau a altor obiecte, precum portofelul ori geanta, ce pot fi pierdute sau furate, însă a devenit un aliat de nădejde al hărțuitorilor.
„Constatăm că este o problemă destul de mare”, arată Violet Alvarez, de la Suzy Lamplugh Trust, o organizație de sprijin pentru victimele hărțuirii. „E atât de mic, e greu de observat și foarte intuitiv. Nu necesită pricepere tehnică și este relativ ieftin”, a explicat ea.
Dispozitivul care se conectează wireless și prin Bluetooth costă în România în jur de 180 de lei.
Deși pe eBay sau pe Amazon se găsesc tot felul de instrumente pentru spionaj, accesoriul creat de Apple e mai atractiv. "Oamenii le văd, se gândesc să urmărească mai mult, iar conceptul de tracking devine unul consacrat. Îl normalizăm", explică Emma Pickering, manager la organizația caritabilă Refuge, citată de The Guardian.
"Spionul" ascuns în ghiozdanele copiilor
Organizațiile Suzy Lamplugh Trust și Refuge au fost contactate de femei care au primit notificări AirTag pe telefoanele lor. Unele au găsit în ghiozdanele copiilor dispozitivele plasate de foștii parteneri. În alte situații, acestea au fost ascunse în gențile sau poșetele femeilor.
Într-un caz, un AirTag nu a putut fi localizat - echipa de la Refuge a luat legătura cu hărțuitorul, cerându-i să-l dezactiveze, însă dispozitivul nu a fost găsit.
În cele mai multe situații de acest gen, victimele știu sigur cine a plantat dispozitivele - de obicei, sunt foștii parteneri - dar există și cazuri mai riscante. În iunie, actriţa irlandeză Hannah Rose May a postat un avertisment pe Twitter după ce un AirTag plasat în haina ei la un eveniment organizat la Disneyland, în California, a urmărit-o timp de două ore pe drumul spre casă.
Brook Nader, model al revistei Sports Illustrated, a povestit o întâmplare asemănătoare: cineva a strecurat un AirTag în pardesiul ei, la un restaurant din New York. După patru ore, în timp ce mergea spre casă, a aflat că fusese urmărită.
Apple susține că tratează foarte serios problema hărțuirii și, de aceea, a creat sistemul de alertă care transmite notificări către telefonul unei persoane, dacă un AirTag neînregistrat urmează același traseu. Compania subliniază că aceste incidente sunt rare și cooperează cu poliția în cazurile de hărțuire cu AirTag.
Sistemul de alertă funcționează, însă, doar dacă victima folosește și ea iPhone. Așa că în decembrie 2021, la opt luni după lansarea AirTag, Apple a lansat Tracker Detect, o aplicație care îi alertează pe utilizatorii telefoanelor Android, cu condiția ca aceștia să o instaleze și să o mențină activă.
Gadgetul emite și un semnal acustic după un interval de timp, pentru a-și semnala prezența. Inițial, acest semnal se activa după trei zile, dar a fost scurtat la un interval aleatoriu, între opt și 24 de ore.
Apple intenționează să facă alerta mai puternică, întrucât este greu de auzit în zgomotul din trafic sau dacă dispozitivul e plasat sub mașină.
Un gadget util, dar periculos
Aceste modificări arată că există o problemă, consideră Rory Innes, fondatoarea organizației Cyber Helpline. "Abordarea este: lansează-l, dă-i drumul în lume, adu-l pe piață, fă bani din el și rezolvăm problema pe urmă. Asta nu se întâmplă în niciun alt sector. Nu lansezi o mașină și îi remediezi centurile de siguranță după câteva luni - iar asta fiindcă există niște reguli și norme stricte, standarde de siguranță și teste", arată ea.
"Exact asta lipsește din tehnologie - și e un mare decalaj. Toate aceste caracteristici trebuie create în faza de prelansare a produsului", consideră Innes.
Potrivit experților, folosirea AirTag pentru hărțuire ridică și riscuri mari de siguranță. Un studiu al crimelor comise împotriva femeilor ca urmare a violenței bărbaților a arătat că hărțuirea a stat la baza a 94% din cazuri, iar activitatea de urmărire - în 63%.
În cazul AirTag, hărțuitorul e anunțat când accesul său la dispozitiv este dezactivat și își dă seama că victima a depistat urmărirea. Iar un hărțuitor care își pierde controlul poate să treacă la fapte.
Mai mult, unele femei sunt tentate să-i înfrunte pe cei pe care îi suspectează că le urmăresc, ceea ce poate duce fie la situații de abuz din cauza unei convingeri greșite, fie la o reacție dură a celui acuzat.
Rory Innes sfătuiește victimele să se adreseze poliției. Fiecare AirTag are o serie unică pe baza căreia poate fi identificat cumpărătorul pe baza contului Apple. Problema e că multe cazuri nu au fost cercetate serios, acuză organizația Suzy Lamplugh Trust.