Duminică noaptea la Beverly Hills a avut loc a 81-a gală a premiilor Globurile de Aur.
Iată câştigătorii la principalele categorii:
- Cel mai bun film-dramă - "Oppenheimer" - filmul biografic despre părintele bombei atomice, realizat de Christopher Nolan, este marele câştigător şi a mai luat premii şi pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor într-o dramă şi cel mai bun actor în rol secundar. Favorit cu opt nominalizări, filmul a obţinut şi premiul pentru cea mai bună coloană sonoră originală.
La această categorie au mai fost nominalizate filmele "Anatomy of a Fall", "Killers of the Flower Moon", "Maestro", "Past Lives" şi "The Zone of Interest". Anul trecut premiul pentru cel mai bun film-dramă a revenit producţiei "The Fabelmans".
- Cel mai bun film - comedie/ musical - “Poor Things” (Searchlight Pictures). Cu Emma Stone, Mark Ruffalo şi Willem Dafoe în rolurile principale, "Poor Things!", în regia lui Yorgos Lanthimos, spune povestea unei tinere femei ce este readusă la viaţă de un om de ştiinţă neortodox.
La această categorie au mai fost nominalizate filmele "Air", "American Fiction", "Barbie", "The Holdovers" şi "May December". Anul trecut premiul a fost câştigat de producţia "The Banshees of Inisherin".
- Cel mai bun actor într-un film-dramă - Rolul din "Oppenheimer" i-a adus lui Cillian Murphy acest premiu. Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Cillian Murphy, care a mai fost nominalizat în 2006 pentru interpretarea din "Breakfast on Pluto".
La această categorie au mai fost nominalizaţi Bradley Cooper - "Maestro", Leonardo Dicaprio - "Killers of the Flower Moon", Colman Domingo - "Rustin", Barry Keoghan - "Saltburn", şi Andrew Scott - "All of Us Strangers". Anul trecut, premiul la această categorie a fost câştigat de Austin Butler ("Elvis").
- Cea mai bună actriţă într-un film - dramă - Lily Gladstone - “Killers of the Flower Moon”. Acesta este primul Glob de Aur din cariera actriţei, aflată şi la prima nominalizare. Lily Gladstone a făcut istorie, fiind prima femeie indigenă care a câştigat acest premiu. Gladstone şi-a început discursul de victorie în limba Blackfoot, înainte de a-i mulţumi mamei sale, care, "chiar dacă nu este Blackfoot, a lucrat neobosit pentru ca limba noastră să ajungă în clasă, astfel încât am avut un profesor de limba Blackfoot în copilărie".
La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Carey Mulligan - "Maestro", Sandra Hüller - "Anatomy of a Fall", Annette Bening - "Nyad", Greta Lee - "Past Lives" şi Cailee Spaeny - "Priscilla". Anul trecut premiul a fost câştigat de Cate Blanchett ("Tar").
- Cel mai bun actor într-un film comedie/musical - Paul Giamatti a câştigat Globul de Aur cu rolul din "The Holdovers". Actorul este un veteran al Globurilor de Aur pe care le-a mai câştigat de 2 ori din 6 nominalizări, cu rolurile din producţiile "John Adams" (2009) şi "Barney's Version" (2011).
La această categorie au mai fost nominalizaţi actorii Nicolas Cage - "Dream Scenario", Timothee Chalamet - "Wonka", Matt Damon - "Air", Joaquin Phoenix - "Beau is Afraid" şi Jeffrey Wright - "American Fiction". Anul trecut, premiul la această categorie a fost câştigat de Colin Farrell ("The Banshees of Inisherin").
- Cea mai bună actriţă într-un film comedie/musical - Rolul din "Poor Things" i-a adus Emmei Stone acest premiu, care este al doilea din cariera sa, din 8 nominalizări. A mai câştigat în 2017 cu rolul din musicalul "La La Land", rol care avea să-i aducă în acel an şi singurul premiu Oscar din carieră.
La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Fantasia Barrino - "The Color Purple", Jennifer Lawrence - "No Hard Feelings", Natalie Portman - "May December", Alma Pöysti - "Fallen Leaves" şi Margot Robbie - "Barbie". Anul trecut, premiul la această categorie a fost câştigat de Michelle Yeoh ("Everything Everywhere All at Once").
- Cel mai bun actor în rol secundar - Robert Downey Jr. a câştigat premiul. El joacă rolul Lewis Strauss, rivalul lui J. Robert Oppenheimer, în filmul regizat de Christopher Nolan despre construcţia primei bombe atomice. Mai are două Globuri de Aur obţinute în 2001, la categoria actor în rol secundar într-un serial sau film de televiziune cu interpretarea din "Ally McBeal" şi respectiv în 2010, la categoria cel mai bun actor într-un film - comedie/musical cu filmul "Sherlock Holmes".
La această categorie au mai fost nominalizaţi actorii Willem Dafoe - "Poor Things", Robert De Niro - "Killers of the Flower Moon", Ryan Gosling - "Barbie", Charles Melton - "May December" şi Mark Ruffalo - "Poor Things". Anul trecut, premiul pentru această categorie a fost câştigat de Ke Huy Quan cu rolul din "Everything Everywhere All at Once".
- Cea mai bună actriţă în rol secundar - Da'Vine Joy Randolph a câştigat premiul pentru rolul unei mame care suferă din filmul "The Holdovers". Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Da'Vine Joy Randolph şi actriţa s-a declarat recunoscătoare pentru şansa de a interpreta o "femeie frumoasă şi cu defecte".
La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Emily Blunt - "Oppenheimer", Danielle Brooks - "The Color Purple", Jodie Foster - "Nyad", Julianne Moore - "May December" şi Rosamund Pike - "Saltburn". Anul trecut, premiul pentru această categorie a fost câştigat de Angela Bassett cu rolul din "Black Panther: Wakanda Forever".
- Cea mai bună regie - Christopher Nolan a câştigat premiul şi este primul Glob de Aur din cariera lui, fiind obţinut pentru filmul "Oppenheimer". El a mai primit două nominalizări pentru regie cu filmele "Inception" (2014) şi respectiv "Dunkirk" (2018), dar şi două nominalizări pentru scenariu cu "Inception" şi respectiv "Oppenheimer".
La această categorie au maii fost nominalizaţi Bradley Cooper - "Maestro", Greta Gerwig - "Barbie", Yorgos Lanthimos - "Poor Things", Martin Scorsese - "Killers of the Flower Moon" şi Celine Song - "Past Lives". Anul trecut, premiul pentru regie a fost obţinut de Steven Spielberg cu producţia "The Fabelmans".
Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări şi producţii din industria cinematografică şi de televiziune, grupate în 25 de categorii. Ceremonia, desfăşurată duminică noaptea la Beverly Hills, este prezentată de actorul american de comedie Jo Koy.