Cauza morții lui Bruce Lee, descoperită după 50 de ani. Motivul real pentru care actorul s-a stins la doar 33 de ani

Cauza morții lui Bruce Lee, descoperită după 50 de ani. Motivul real pentru care actorul s-a stins la doar 33 de ani

Cauza oficială a morții celebrului actor și maestru al artelor marțiale Bruce Lee a fost edemul cerebral, însă cercetătorii susțin că aceasta ar fi, de fapt, hiponatremia, care apare atunci când organismul nu poate elimina apa suficient de repede.

La aproape 50 de ani de la moartea lui Bruce Lee, o nouă cercetare sugerează că moartea bruscă a starului a fost provocată de faptul că a băut prea multă apă. Maestrul artelor marțiale, întemeietor al stilului Jeet Kune Do, a murit în iulie 1973, la numai 32 de ani, cauza oficială a decesului fiind edemul cerebral, adică umflarea creierului.

ADVERTISING

Un studiu realizat la Universitatea Autonomă din Madrid și publicat de Clinical Kidney Journal susține că Lee a băut mai multă apă decât îi permitea organismul și că adevărata cauză a decesului ar fi hiponatremia, relatează Sky News.

Lee consuma o cantitate mare de fluide, inclusiv alcool și sucuri, folosea marijuana, iar rinichii lui au fost afectați de practicarea intensivă a artelor marțiale, toate aceste aspecte fiind factori de risc pentru apariția hiponatremiei, arată studiul.

Hiponatremia este o tulburare care survine ca urmare a unui consum prea mare de apă, ducând la o scădere a concentrației de sodiu din sânge, împiedicând eliminarea eficientă prin urinare a excesului. Anomalia poate surveni și ca urmare a pierderii excesive de săruri, în combinație cu eliminarea redusă a apei din organism, fenomen care apare, de obicei, în timpul efortului fizic în timpul caniculei.

ADVERTISING

Cercetătorii cred că hiponatremia a fost cauza umflării creierului lui Bruce Lee pe care doctorii au descoperit-o după deces. Ei subliniază că hiponatremia este frecventă şi poate fi o cauză de deces din cauza ingestiei excesive de apă chiar și la persoanele tinere și sănătoase.

"Noi emitem ipoteza că Bruce Lee a murit din cauza unei forme specifice de disfuncție renală: incapacitatea de a elimina suficientă apă pentru a menține homeostazia apei. Acest lucru poate duce la hiponatremie, edem cerebral și deces în câteva ore, dacă excesul de apă nu este eliminat prin urinare", au explicat cercetătorii.

ADVERTISING

"Lee a făcut celebră fraza 'Fii apă, prietene', însă excesul de apă pare să-l fi ucis", au conchis cercetătorii.

Cauza morții lui Bruce Lee a suscitat mai multe teorii. S-a spus că acesta ar fi murit de insolație, că ar fi fost otrăvit după ce înghițit aspirină contaminată sau că ar fi fost asasinat de triadele chineze. Teoria unui blestem supranatural de familie a fost, de asemenea, vehiculată după moartea accidentală a fiului starului, Brandon Lee, în 1993, în timpul filmărilor la producția "The Crow".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇