Angelina Jolie şi-a făcut cont de Instagram pentru a fi vocea afganilor

Angelina Jolie şi-a făcut cont de Instagram pentru a fi vocea afganilor

Actriţa şi regizoarea Angelina Jolie, trimis special al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi din cadrul ONU, şi-a deschis cont de Instagram pentru a împărtăşi poveştile afganilor şi ale altor oameni care luptă pentru drepturi.

Prima ei postare este scrisoarea unei fete afgane care detaliază fricile pe care le simte legat de preluarea puterii în ţară de către talibani.

„Înainte ca talibanii să vină... toţi aveam drepturi. Acum suntem din nou încarceraţi”, a scris fata.

„Chiar acum, oamenii din Afganistan îşi pierd posibilitatea de a comunica pe social media şi de a se exprima liber”, a scris Jolie. „Aşadar, am venit pe Instagram pentru a împărtăşi poveştile lor şi vocile celor de peste tot din lume care luptă pentru drepturile lor de bază”.

scrisoare-afgana-angelina-jolie
Foto: Instagram/Angelina Jolie

Ea a scris şi despre vizita întreprinsă în Afganistan în 2001, cu două săptămâni înainte de atentatele din SUA de pe 11 septembrie. S-a întâlnit atunci cu refugiaţi care au fugit de talibani.

ADVERTISING

Acrița spune că e revoltător să vadă din nou cum oamenii sunt strămutaţi din cauza incertitudinii din ţară și că i se face rău când vede cum lumea îi tratează pe afgani ca pe o povară.

„Să consumi atât timp şi bani, să ai vărsare de sânge şi pierderi de vieţi doar ca să ajungi la asta este un eşec aproape imposibil de înţeles.

Să văd cum decenii refugiații afgani - unii dintre cei mai capabili oameni din lume - sunt tratați ca o povară îmi face rău. Știu căt de multe ar face pentru ei dacă ar avea mijloacele necesare și respectul cuvenit. Și am cunoscut atât de multe fete și femei care nu doar că și-au dorit o educație, dar au luptat pentru ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ca mulți alții, și eu sunt alături de ei, nu mă voi clinti. Voi căuta în continuare moduri în care pot să ajut. Și sper că și voi, alături de mine”, a mai scris ea.

Contul Angelinei Jolie, deschis vineri seară, are deja mai mult de 5 milioane de urmăritori.

Ea a publicat și un editorial în Time, intitulat ”Afganii merită mult mai mult”. Îl puteți citi AICI.

angelina-jolie
Foto: Instagram/Angelina Jolie

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇