Vremea în săptămâna 12–18 aprilie: Val de aer rece, precipitații abundente, chiar revin ninsorile

Vremea în săptămâna 12–18 aprilie: Val de aer rece, precipitații abundente, chiar revin ninsorile

Ne așteaptă o săptămână sub semnul unei noi coborâri polare venite dinspre Atlanticul de Nord, nu la fel de viguroasă precum cea de săptămâna trecută, dar care se va resimți, mai ales în vest, centru și nord.

Și din punct de vedere al centrilor barici avem o alternanţă anticiclon (presiune ridicată) cu apariția unor depresiuni.

Ce înseamnă asta? Că avem parte de precipitații din plin, importante cantitativ, de la ploi cu furtuni prin sudul și sud-estul țării, la ninsori în zonele montane, dar și prin Maramureș și Transilvania.

Vremea săptămânală 12 18 aprilie 2021

Vremea de luni, 12 aprilie

Ne așteaptă o noapte cu minime negative prin zonele montane, prin nordul Munteniei și dealurile Moldovei (-0 spre –2 grade), în timp ce în restul Moldovei, estul Transilvaniei, Muntenia și sudul Dobrogei ajungem la valori de 1 – 3, 4 grade.

Ceva mai cald va fi prin Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei, unde avem minime de 5 – 7 grade, pentru ca valorile nocturne cele mai ridicate să fie atinse în Banat și Crișana, 9 – 11 grade.

Și maximele zilei le atingem tot în Banat și Crișana (19 – 20 de grade), în timp ce în restul țării ne oprim la valori de 17 – 18 grade. Prin zonele montane temperaturile urcă până la 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

ADVERTISING

Precipitații slabe sunt posibile prin Crișana, Maramureș și nord-estul extrem al Dobrogei, sub formă de ploi.

Vremea de marți, 13 aprilie

O noapte cu temperaturi minime cuprinse, în general, între 3 – 5, 6 grade în cea mai mare parte a țării. Excepție vor face zonele montane și dealurile Moldovei, unde nu trecem de –1 spre 1 grad, iar pe creste chiar sub 0 grade, spre –2, –3 grade, dar și Banatul, Crișana, vestul Maramureșului, nordul Dobrogei, unde avem cele mai ridicate minime, de la 9 spre 11 grade.

În ceea ce privește maximele zilei, acestea ajung la valori de 18 – 20, 21 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului și Crișanei, unde avem o scădere față de ziua precedentă și ne oprim la un 13 – 15 grade.

Și în zonele montane se ating 13 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Avem parte de precipitații prin Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei, Maramureș, sud-vestul Munteniei, iar cantitățile care pot cădea ajung și la 7 – 10 l/mp. E vorba de ploi, pentru că doar prin crestele vestice ale Meridionalilor este posibil să avem și lapoviță și ninsori.

Vremea de miercuri, 14 aprilie

Temperaturile de pe timpul nopții cresc, ajung la 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului și Crișanei, unde ne oprim la 4 – 5 grade, iar prin zonele montane nu trecem de 0 – 2 grade, cu –1, –2 grade pe creste.

ADVERTISING

Se răcește la nivelul întregii țării, astfel că maximele mai ajung doar la 12 – 13 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, iar prin Transilvania și Maramureș ne oprim la 8 – 9 grade.

Răcirea se va resimți și mai puternic prin Banat și Crișana, acolo unde maximele zilei abia ajung la 6 – 7 grade, la fel ca în zonele montane. Pe creste avem maxime negative, –2, –3 grade.

Avem parte de precipitații în toată țara, iar prin Muntenia, sud-estul și nordul Olteniei, prin Transilvania, Maramureș și Crișana, dar și prin sudul Dobrogei, putem ajunge la 15 – 20, 25 l/mp. În restul țării cantitățile nu trec de 3 – 5, 7 l/mp.

Vorbim de ploi, prin zonele montane de lapoviță și ninsori, iar prin sudul Dobrogei nu sunt excluse fenomenele convective.

Vremea de joi, 15 aprilie

Minimele pleacă de la valori de 1 – 3, 4 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, în timp ce în zonele montane vorbim de temperaturi negative, de la –1 spre –3, –4 grade. În Oltenia Muntenia, Dobrogea și Moldova avem parte de valori nocturne de la 5 spre 7,8 grade.

Maximele caracterizează o zi rece, se ating doar 4 – 6 grade prin Transilvania, Maramureș, în zonele montane vorbim de 1 – 2 grade, cu –2, –3 grade pe creste, iar prin Banat și Crișana doar 5 – 7 grade.

ADVERTISING

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia mercurul din termometre ajunge la 9 – 11 grade.

Continuă precipitațiile în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei și sud-vestul extrem al Munteniei. Moldova, nordul Dobrogei și Transilvania pot avea parte și de 10 – 15 l/mp.

Vorbim în mare parte de ploi, lapoviță și ninsori la munte, ploi, lapoviță și ninsori prin Transilvania și Maramureș.

Vremea de vineri, 16 aprilie

Peste noapte se ating –1 spre 0, 1 grad prin zonele montane, cu –3, –4 grade pe creste, respectiv 2 – 4 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana. În Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea minimele ajung la 5 – 7, 8 grade.

În ceea ce privește maximele zilei de vineri, acestea rămân mult sub normalul perioadei în Transilvania, dealurile Banatului și Crișanei, unde nu ajung decât la 5 – 7 grade, în timp ce în restul Banatului, Crișanei și Maramureș atingem 9 – 10 grade. Prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova mai câștigăm un grad, două, față de zilele precedente și se ating 12 – 14 grade.

Precipitațiile continuă în cea mai mare parte a țării, cu aceleași excepții numite Oltenia și sudul extrem al Munteniei. Cele mai importante cantități sunt așteptate în zonele montane, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, nordul Dobrogei, unde se pot acumula 10 – 15 l/mp.

Forma precipitațiilor – ploi, iar prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, inclusiv lapoviță și ninsori.

Vremea de sâmbătă, 17 aprilie

Se schimbă un pic registrul termic, cu Moldova având parte de cele mai scăzute valori maxime de temperatură (8 – 9 grade), în timp ce prin zonele montane nu trecem de 2 – 4, 5 grade. Prin Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana ne oprim la 13 – 15 grade, pentru ca maximele zilei să le atinge în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, 16 – 17 grade.

Precipitațiile sunt prezente în Moldova (10 – 15 l/mp, iar în nordul regiunii chiar 20 – 30 l/mp), prin nordul Dobrogei, Transilvania, Maramureș, zonele montane și estul Munteniei (3 – 5, 7 l/mp).

Vor fi ploi (inclusiv fenomene convective prin Dobrogea), dar în zonele montane și lapoviță și ninsori.

Vremea de duminică, 18 aprilie

Temperaturile mai cresc un pic şi ajungem la valori de 17 – 18 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, mare parte din Muntenia, în timp ce în restul țării ne oprim la 12 – 14 grade. În zonele montane avem maxime de 4 – 6 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Rămânem cu precipitații în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei (5 – 10 l/mp), în timp ce prin restul țării nu așteptăm decât 2 – 3 l/mp, iar prin Banat, Crișana Oltenia șansele de precipitații sunt spre 0.

Avem parte de ploi și furtuni prin Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, ninsori prin zonele montane, ploi liniștite prin restul zonelor.

Ne așteaptă o săptămână extrem de bogată în precipitații, care va aduce, în cea mai mare parte a țării, cantități de 20 – 30 l/mp, iar prin nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, zonele montane și nordul extrem al Dobrogei chiar spre 40 – 50 l/mp.

Cele mai slabe cantități sunt așteptate prin Oltenia, Banat, dar și prin Buzău, Ialomița și Călărași (5 –7 l/mp).

Vorbim și de ninsori, în zonele montane, care pot acumula și 20 – 30 mm pe creste.

Stratul de zăpadă

Stratul de zăpadă, mai ales în zona crestelor montane, continuă să se mențină la grosimi de 40 – 50 cm.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇