Urmează zile caniculare, dar nu scăpăm nici de ploi. Harta codurilor şi cum va fi vremea în Capitală

Urmează zile caniculare, dar nu scăpăm nici de ploi. Harta codurilor şi cum va fi vremea în Capitală

Urmează zile caniculare, avertizează marți meteorologii, dar unele zone nu scapă nici de ploi.

ANM a emis azi un cod galben de disconfort termic ridicat valabil pentru zilele de 3, 4 și 5 august.

Vizat este sudul țării.

„Local în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade”.

Apoi, în următoarele 24 de ore, începând de la 10, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, local la munte, în Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...45 l/mp”.

Foto: Capturi ANM

Cum va fi vremea la București

Meteorologii au emis și prognoza specială pentru Capitală, valabilă de marți, ora 10, până joi, ora 22.

Temperaturile scad în cursul zilei de marți, iar seara sunt posibile furtuni.

„Valorile termice vor fi semnificativ mai scăzute decât în zilele precedente, cu o maximă a temperaturii aerului de 32…33 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge și depăși ușor pragul de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza şi seara, când vor fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minmă se va situa în jurul a 20 de grade”.

Apoi, de miercuri dimineața până joi seara, vremea va fi călduroasă, cu disconfort termic ridicat mai ales după-amiaza. Joi vor fi și 37 de grade în Capitală.

„Miercuri (4 august), temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar joi (5 august) va fi de 36…37 de grade. Temperatura minimă va fi cuprinsă între 19 și 22 de grade. Cerul va fi variabil și trecător, mai ales în cursul serilor, vor fi condiții pentru manifestări de instabilitate atmosferică”.

Vezi și Când se mai răcoreşte şi unde vine ploaia - prognoza meteo pe două săptămâni


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇