Săptămâna începe cu noi coduri galbene de la meteorologi: Caniculă și furtuni

Săptămâna începe cu noi coduri galbene de la meteorologi: Caniculă și furtuni

Este cod de caniculă astăzi! Temperaturile vor ajunge și la 38 de grade, avertizează meteorologii.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru ziua de luni un cod galben de caniculă și disconfort termic. Avertizearea este valabilă toată ziua.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Codul galben vizează în special sudul și estul țării.

”În intervalul menţionat, în regiunile sudice, estice, local în cele vestice și pe arii restrânse în cele centrale, disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade și izolat 37…38 de grade în Lunca Dunării”, arată ANM.

Totodată, meteorologii avertizează că pe parcursul zilelor de 1 și 2 septembrie, local, în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menține accentuat și va fi caniculă.

2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie

Foto: Captură ANM

Totodată, a fost emis și un cod galben de instabilitate atmosferică. Acesta intră în vigoare pe 1 septembrie, ora 03 dimineaţa, și expiră în aceeași zi, la ora 23:00.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată la început în Banat, Crișana, apoi cu precădere în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte.

Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Foto: Captură ANM