Vremea în iunie: Pauză de la vară! Vine frig din Rusia

Vești nu tocmai bune pentru cei care au concedii în iunie
Vremea în iunie: Pauză de la vară! Vine frig din Rusia

Prima lună de vară a acestui an nu vine neapărat și cu vremea de vară pe care poate mulți dintre noi o așteaptă, visând la zile întregi de concediu petrecute sub soarele arzător, la mare, pe plajă sau bucurându-ne de o baie în apa caldă a mării. Cele mai recente estimări emise de cei de ECMWF anunță un iunie cu mult mai rece decât ar fi normal și cu foarte multe precipitații. Vara se amână cu o lună?

Iunie, prima lună de vară, este caracterizată, din punct de vedere climatologic, de alternanțele perioadelor calde vs reci, dar și cu cel mai bogat regim de precipitații anual. Acest aspect al vremii este cauzat în principal de activitatea intensă a dorsalei Anticiclonului Azoric, care transportă în zona țării noastre aer umed oceanic, care, la contactul cu aerul tropical care se instalează și în regiunea noastră poate determina precipitații abundente.

ADVERTISING

Iunie 2021 nu pare a respecta întru totul scenariul mai sus menționat, întrucât, cel puțin așa cum estimează modelele meteo pe termen lung, vom avea parte de un regim de presiune ridicată (anticiclon) poziționat mai ales pe nordul Europei și Arctica, în timp ce în zona țării noastre va fi favorizat transportul de aer rece, preponderent pe circulație NE, dinspre Rusia.

Abia la finalul lunii vor fi temperaturi normale

Vom avea parte de o lună iunie mai rece decât ar fi normal la nivelul întregii țări, cu abateri termice negative de la -0.5 grade spre -1.5 grade, iar prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea abaterile termice negative coboară chiar spre -2, -3 grade sub valorile caracteristice perioadei.

ADVERTISING

Defalcat pe săptămâni, abia ultima săptămână din iunie și primele zile din iulie (28 iunie – 04 iulie) vine cu temperaturi normale prin mare parte din țară, excepție făcând tot Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei unde va continua să fie mai rece decât ar trebui.

În rest, și săptămânile 07 – 13 iunie, 14 – 20 iunie și 21 – 27 iunie vor fi caracterizate de valori de temperatură sub cele specifice datei din calendar.

Vești bune pentru agricultori

Și în ceea ce privește regimul de precipitații veștile sunt bune, mai ales pentru agricultorii din zona de sud, sud-est a țării, în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea urmând să avem parte de ploi excedentare, cu valori și de 10 – 20, iar prin Dobrogea chiar peste 30 de l/mp peste cantitățile normale ale lunii iunie. Pentru restul țării vorbim de un regim de precipitații deficitar.

ADVERTISING

Săptămâna care urmează (7 – 13 iunie) aduce un regim pluviometric peste normal mai ales prin Muntenia, Oltenia și Dobrogea, cu deficit de precipitații prin Banat, Crișana și precipitații în limite normale în restul țării.

Și săptămâna 14 – 20 iunie aduce ploi mai multe tot prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, pentru ca ultimele două săptămâni ale lunii iunie să fie caracterizate de un regim normal al precipitațiilor.

Ca și cantități așteptate să cadă, cei de la ECMWF estimează un 60 – 80 de l/mp la nivelul întregii țări, cu peste 100 de l în zonele montane, în timp ce în zonele deluroase, dar și prin depresiunile Transilvaniei se pot acumula 80 – 90 l/mp.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.

Citește și articolele zilei pe spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇