Iarnă în toată regula, cu ploi și ninsori: Cod portocaliu la munte, cod galben la deal și avertizare de vreme rea în aproape toată țara

Iarnă în toată regula, cu ploi și ninsori: Cod portocaliu la munte, cod galben la deal și avertizare de vreme rea în aproape toată țara

Iarna își intră în drepturi în acest weekend, iar meteorologii au emis trei avertizări de ploi și ninsori, astfel că vremea rea va cuprinde aproape toată țara.

Astfel, avem:

  • o avertizare meteo pentru aproape toată țara, de ploi și ninsori, pentru sâmbătă și duminică.
  • un cod portocaliu la altitudini de peste 1.700 de metri, pe toată linia Carpaților Meridionali, valabil până mâine după amiază.
  • un cod galben în zonele de deal de pe exteriorul Arcului Carpatic.

Dar să le luăm pe rând.

Avertizare meteo pentru aproape toată țara, de azi până mâine seară

”În intervalul 11 decembrie, ora 14:00 – 12 decembrie, ora 20:00, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării. În cursul după-amiezii de sâmbătă (11 decembrie) va ploua mai ales în regiunile sudice, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 decembrie) și în restul teritoriului. La munte vor fi precipitații mixte, dar treptat în cursul nopții la altitudini de peste 1700 m, vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă”, informează Agenția Națională de Meteorologie (ANM).

ADVERTISING

”Începând de duminică (12 decembrie) în Banat, precum și în vestul și sudul Crișanei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Precipitațiile vor fi moderate cantitativ, iar pe tot parcursul intervalului se vor acumula în general 15…25 l/mp. Temporar în regiunile vestice, sudice și la munte vor fi intensificări ale vântului în general de 50…55 km/h, cu viteze mai mari în zona montană înaltă”, mai precizează meteorologii.

Codul galben e valabil pentru zonele de deal

De azi, de la ora 14:00, până mâine, la ora 17:00, în zonele deluroase din Oltenia și Muntenia va ploua însemnat cantitativ, iar în sudul Banatului și local în Moldova la început vor fi ploi, apoi vor predomina ninsorile, în special în zona de munte. Cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

ADVERTISING

Cod portocaliu la munte, unde va ninge abundent

În același interval (azi, ora 14:00, până mâine, ora 17:00), multe zone muntoase vor fi sub cod portocaliu. Mai exact, în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi precipitații abundente, spun meteorologii. Va ploua, iar la altitudini de peste 1700 m va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80…100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității. Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și pe suprafețe mici 70 l/mp.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇