Furtunile pun stăpânire pe țară până marți: Va ploua cu până la 70 l/mp, dar rămâne extrem de cald, cu cod galben de caniculă

Furtunile pun stăpânire pe țară până marți: Va ploua cu până la 70 l/mp, dar rămâne extrem de cald, cu cod galben de caniculă

ANM anunță că vin furtunile în toată țara.

Astfel, este în vigoare o informare meteo de vreme rea care vizează tot teritoriul țării de duminică, ora 10, până marți, ora 10.

În plus, au fost emise două avertizări de tip cod galben și portocaliu, care anunță instabilitate atmosferică accentuată.

Ulterior, ANM a venit și cu un cod galben de caniculă valabil în București și 9 județe.

Mai exact, codul galben de furtuni intră în vigoare duminică, la ora 12:00, și este valabil până luni, la ora 03:00.

În intervalul menționat, în sud-vestul, centrul și local în sud-estul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

ADVERTISING

Codul portocaliu este valabil tot de duminică de la ora 12:00, însă doar până la ora 23:00.

 În Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, precum și în jumătatea de sud a Transilvaniei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp, precizează ANM.

harta-ANM-cod-ploi
Foto: ANM

În schimb, informarea meteo despre care vorbeam la început este valabilă până marți la ora 10 și vizează manifestări de instabilitate, dar și disconfort termic.

ADVERTISING

 În cea mai mare parte a țării, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp.

Cod galben și de caniculă


Îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 35...36 de grade.

ADVERTISING

Capitala şi nouă judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub cod galben de disconfort termic.

Astfel, duminică, 5 iulie, între orele 12:00 - 19:00, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia şi sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33-35 de grade Celsius.

harta-canicula-ANM
Foto: ANM

Vremea la București

În București, vremea se va menține călduroasă, caniculară mai ales în cursul după-amiezilor de luni și marți, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, anunță ANM.

Cerul va fi variabil, iar în după-amiaza și seara zilei de duminică (5 iulie) probabilitatea pentru averse, ce vor putea avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului va fi în creștere.

Temperaturile maxime vor fi de 33...36 de grade, iar cele minime de 19...22 de grade.

Apele au făcut prăpăd în țară: Copaci rupți, case inundate și o persoană luată de viitură la Bușteni


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇