Furtuni și caniculă: Săptămâna începe cu 4 alerte de vreme extremă

Furtuni și caniculă: Săptămâna începe cu 4 alerte de vreme extremă

Săptămâna începe cu patru alerte de vreme extremă de la ANM, continuă canicula aproape în toată ţara, dar avem şi furtuni.

Primul este un cod galben de vijelii, valabil de luni de la ora 18 până marţi dimineaţa, la 10.

În intervalul menționat, local în zona Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp, precizează meteorologii.

ADVERTISING

ANM adaugă că astfel de fenomene vor fi începând cu orele după-amiezii, local, în zonele montane și pe arii restrânse în centru, sud și est.

image-33
Foto: ANM

Canicula nu se dă dusă luni, când au fost emise două avertizări.

Codul galben de caniculă anunţă că valul de căldură va persista și va continua să se extindă. În centrul Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei și în Dobrogea continentală, vom avea maxime la umbră de 34...36 de grade.

Codul portocaliu de caniculă de luni vizează județele Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani.

ADVERTISING

Aici valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi de 36...38 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 19 și 23 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.

image-32
Foto: ANM

Avem alt cod galben de caniculă şi marţi. Valul de căldură va persista în nordul Banatului, sudul Crișanei și al Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei, unde temperaturile maxime vor fi în general de 34...35 de grade.

ANM precizează că, pe parcursul zilei de marți, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului în zonele de deal și de munte și pe arii mai restrânse în restul teritoriului.

image-31
Foto: ANM

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇