Cum va fi vremea în februarie? Începutul aduce a primăvară, dar finalul ne va aminti de iernile de altădată

Cum va fi vremea în februarie? Începutul aduce a primăvară, dar finalul ne va aminti de iernile de altădată

Luna februarie vine cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal, așa cum putem observa deja, dar și cu mai multe precipitații în prognoză. Abia în ultima săptămână a lunii ne vom aduce aminte de iernile de altădată, când temperaturile vor scădea mai mult decât era normal și vor reveni ninsorile.

România se află în continuare sub o influență atlantică deloc benefică iernilor de la noi. Deși am avut parte de mulți factori care ar fi trebuit să ne aducă acele scenarii perfecte pentru fenomene de iarnă, întârzierea cuplării dintre ei sau schimbările rapide petrecute la nivel de troposferă și stratosferă au făcut ca și primele două luni de iarnă să nu fie atât de spectaculoase pe cât ne doream.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, situația rămâne neschimbată până spre mijlocul lunii, cu o advecție caldă, pe circulație V – E, ce va duce abaterile termice de la 850 hPa constant la valori de +4, +6, chiar și spre +8 sau +10 grade față de normalul perioadei.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Incertitudinea intră în discuție odată cu a doua jumătate a lunii februarie, când aerul polar din N, NE reușește să găsească o breșă și să pătrundă și spre țara noastră și bună parte din Europa, iar abaterile termice coboară dramatic la valori negative și de –14, –16 grade față de normalul perioadei.

Mai cald decât de obicei, până spre sfârșitul lunii

Din punct de vedere al temperaturilor, cei de la ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) estimează că februarie va fi o lună cu mult mai caldă decât normalul în cea mai mare parte a țării, abaterile termice pozitive urmând să ajungă chiar la +3s pre +4 grade, urmând ca doar prin Moldova și N. Dobrogei să vorbim de abateri de +0.5 spre +1 grad.

La aceste abateri va contribui din plin săptămâna care urmează (8 – 14 februarie), care va fi foarte caldă în toată țara cu valori normale de temperatură doar prin N extrem al Moldovei.

Următoarele două săptămâni din lună stau sub spectrul unor valori normale de temperatură, iar săptămâna 22 – 28 februarie ar putea aduce chiar abateri negative (spre –3 grade) în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea.

Mai multe precipitații decât de obicei

Deși februarie, la fel ca și ianuarie, nu este neapărat o lună bogată în precipitații (între 10 – 40 l/mp, cu valori peste 40 de l/mp doar prin zonele montane), estimarea celor de la ECMWF este că vom avea o lună februarie cu excedent pluviometric în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudului extrem al Munteniei, Olteniei. În Maramureș se așteaptă cele mai importante precipitații, cu abateri de peste 40 l/mp.

Săptămâna 8 – 14 februarie aduce precipitații peste medie în Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin Oltenia și Transilvania. Următoarele 2 săptămâni aduc cantități de precipitații normale în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Moldovei, Transilvaniei și prin Maramureș, unde ar putea fi deficitare.

Avem zăpadă în februarie?

Weekendul aduce ninsori și strat de zăpadă prin nordul Moldovei. Despre ninsori, modelul ECMWF mai oferă speranțe după data de 13 februarie încolo, când observăm o extindere a lor în bună parte din țară, dar cu zonele montane, nordul Olteniei, al Munteniei, Moldova și Transilvania ca și câștigătoare din punct de vedere al unui posibil strat mai consistent.

Material realizat cu sprijinul Prognoze Meteo.

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.