Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și vânt puternic

Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru duminică și luni două avertizări meteo: o avertizare de cod portocaliu, dar și o avertizare de cod galben, ambele pentru zona de sud, sud-est și estul țării.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de luni, 13 iulie, în regiunile estice și sud-estice, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55…65 km/h. De asemenea, în sud și sud-est, vremea se va răci accentuat.

Avertizările vin la încheierea unui interval de cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, valabil duminică.

ADVERTISING

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

Astfel, în intervalul 12 iulie ora 18:00 – 13 iulie ora 02:00 va fi cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Covasna și în zona de munte a județelor Argeș și Brașov.

Aici, în următoarele ore vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70...90 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40...50 l/mp.

ADVERTISING

Cod galben de instabilitate atmosferică

De asemenea, în intervalul 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 10:00 Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică în Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, estul și sud-esul Transilvaniei și local în Carpații Orientali și Meridionali.

Aici instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze de peste 65...75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.

harta.svg.php_
Foto: ANM

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇