Cod galben și portocaliu de averse și vijelii în aproape toată țara. Nu scăpăm nici de caniculă

Cod galben și portocaliu de averse și vijelii în aproape toată țara. Nu scăpăm nici de caniculă

Ploile se întorc și vor răcori azi și mâine aproape toată țara. Meteorologii au emis două coduri de vreme rea: unul galben și altul portocaliu.

Însă, sunt și zone care nu scapă de caniculă fiind emise alte două coduri, galben și portocaliu, de căldură puternică.

Să începem cu avertizările de ploi:

Codul galben intră în vigoare azi la ora 11:00 și expiră mâine, la ora 12:00. În cea mai mare parte a țării, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

ADVERTISING

Codul portocaliu intră în vigoare tot azi, dar la ora 14:00, și este valabil până mâine, la ora 06:00.

De azi după amiază, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, zonele de munte, în sudul Banatului, iar în cursul nopții și în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

harta-meteo-2
Foto: INMH

În ceea ce privește avertizările de caniculă, codul galben este valabil azi între orele 12:00 și 22:00.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade.

Codul portocaliu este valabil pe tot parcursul zilei de azi. În județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat vor persista, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade.

harta-canicul
Foto: INMH

Cum va fi vremea la Bucureşti

Canicula va fi şi în Capitală, miercuri şi joi, şi doar pe parcursul nopţii sunt posibile averse şi descărcări electrice.

În Bucureşti, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza când indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperatura maximă va fi de 35 - 36 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate noaptea, când probabilitatea pentru intensificări de scurtă durată ale vântului şi descărcări electrice va fi ridicată.

Vor fi posibile şi averse, iar temperatura minimă va oscila între 18 şi 20 de grade.

ADVERTISING

Citește și: Caniculă și vreme instabilă: Prognoza meteo pe două săptămâni


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇