Alertă meteo: Căldură extremă, urmată de ploi torențiale și vijelii UPDATE Cod roșu local

Alertă meteo: Căldură extremă, urmată de ploi torențiale și vijelii <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Cod roșu local

Noi coduri de căldură extremă, urmată de vijelii și ploi torențiale au fost emise, sâmbătă, de meteorologi.

Este vorba de un cod galben de căldură și disconfort termic și unul de instabilitate atmosferică accentuată, precum și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente.

Codul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente este valabil sâmbătă, până la ora 22:00.

În zonele de munte, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Moldova, iar spre seară și în Crișana vor fi vijelii puternice, cu rafale de peste 70...80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 și izolat 50...60 l/mp.

Codul galben de căldură și disconfort termic ridicat este valabil pe 2 și 3 iulie.

ADVERTISING

În zonele joase din vestul, sudul și local în estul țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Un alt cod galben, de instabilitate atmosferică accentuată, este valabil în intervalul 2 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 06:00.

În majoritatea regiunilor țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în după-amiaza și seara zilei de
duminică 3 iulie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

UPDATE 12:30 - Meteorologii au emis o avertizare nowcasting Cod roşu de ploi torenţiale şi vijelii pentru localităţile Crăcăoani şi Hangu din judeţul Neamţ. Aceasta este în vigoare până la ora 13.30. ISU Neamţ a transmis mesaj Ro-Alert. Se vor semnala averse torenţiale ce vor acumula peste 50 l/mp, grindină, vijelie, frecvente descărcări electrice.

Prognoza meteo în București

A fost emisă și o prognoză specială pentru Capitală, de disconfort termic și de posibile fenomene de instabilitate, informează Mediafax.

ADVERTISING

În intervalul 2 iulie ora 12:00 - 3 iulie ora 09:00 valul de căldura va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales spre seară și noaptea, când va crește probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, posibil vijelie, averse și descărcări electrice).

Temperatura maximă va fi de 34...35 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇