Avem şi veşti bune.
S-au semnat contractele de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, iar Guvernul a aprobat achiziționarea a 12 trenuri electrice de metrou. În plus, primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai.
Toţi banii vin de la UE.
26 de fabrici de reciclare în România
Contractele de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare totală de aproape 675 milioane de lei, au fost semnate miercuri, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
„Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată de AFM prin PNRR. Este o dovadă clară a angajamentului Administrației Fondului pentru Mediu pentru atingerea obiectivelor asumate în tranziția către o economie circulară”, a declarat președintele AFM, Florin Bănică, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, investițiile vor contribui la dezvoltarea unei infrastructuri moderne de reciclare în România și vor avea un impact semnificativ asupra atingerii obiectivelor naționale privind economia circulară.
Ce tipuri de fabrici vor fi construite
Cele 26 de fabrici vor acoperi mai multe fluxuri prioritare de deșeuri:
- 10 fabrici pentru reciclarea deșeurilor de plastic
- 4 instalații pentru deșeuri din construcții
- 3 fabrici pentru reciclarea sticlei
- 2 instalații pentru deșeuri mixte (construcții și sticlă)
- 2 instalații pentru deșeuri municipale
- câte o fabrică pentru reciclarea deșeurilor de acumulatori, aluminiu, cauciuc, spume poliuretanice și textile
Valoarea maximă a ajutorului de stat per proiect este de 8,4 milioane euro, iar cea minimă eligibilă este de 500.000 euro. Ajutorul regional poate acoperi până la 75% din costuri.
Investiții și în metrou: 12 trenuri electrice noi pe magistralele 4 și 6
Tot miercuri, premierul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea unui proiect de un miliard de lei pentru achiziționarea a 12 trenuri electrice de metrou, finanțate tot din fonduri europene.
„Trenurile vor fi introduse pe Magistrala 4 de metrou, Gara de Nord-Străulești, iar apoi pe viitoarea Magistrală 6, 1 Mai-Otopeni”, a spus Ciolacu, în deschiderea ședinței de guvern.
Trenurile vor înlocui ramele de metrou tip IVA, care au o vechime medie de 39 de ani, de peste două ori mai mare decât durata lor normală de funcționare (18 ani), scrie Profit.ro.
Vine primul tren produs de polonezi
Primul tren electric (RE-R) produs de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificat, omologat, autorizat și pus în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
Într-o postare pe Facebook, ARF informează că, în perioada 23 - 25 aprilie 2025, o delegație a reprezentanților autorității s-a deplasat în Polonia, la unitatea de producție Pesa din orașul Bydgoszcz, pentru efectuarea recepției preliminare a primului tren din cele 62 contractate.
S-a stabilit ca dată estimativă pentru livrarea în România a primei rame electrice regionale ziua de 31 mai 2025.
Valoarea totală a proiectului depășește 2,777 miliarde lei (echivalentul a 561,278 milioane de euro), finanțarea fiind asigurată prin Fondul pentru Modernizare (fonduri europene nerambursabile), iar cofinanțarea de la bugetul de stat.